Πλαστική σακούλα μόνο… στα ράφια των υπεραγορών

Παρελθόν από τον Φεβρουάριο του 2023 θα αποτελεί από τα σημεία πώλησης και τα ταμεία των καταστημάτων η λεπτή πλαστική σακούλα μεταφοράς.

Την ίδια ώρα, το λιανεμπόριο και ιδιαίτερα οι υπεραγορές ετοιμάζονται για τη νέα εποχή, με την πλήρη απαγόρευση της πώλησης της πλαστικής σακούλας.

Οι καταναλωτές φαίνεται να έχουν εξοικειωθεί σχεδόν πλήρως με τη νομοθεσία για χρέωση της πλαστικής σακούλας, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2018.

 

Διαβάστε ακόμα:

Mouson: Ενώνει δυνάμεις με Vino Hospitality και επιστρέφει ανανεωμένο

Νέα πολυώροφη οικιστική ανάπτυξη στη Λεμεσό
 

Κατάργηση μόνο με απαγόρευση

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου τόνισε ότι οι καταναλωτές προσαρμόστηκαν ευθύς εξαρχής με το μέτρο της χρέωσης της σακούλας, η οποία διατίθεται μέχρι στιγμής έναντι 6 σεντς, με τη μείωση να φτάνει από τους πρώτους κιόλας μήνες στο 80%.

Διαβάστε εδώ: Μειώθηκε πέραν του 80% η χρήση πλαστικής σακούλας μεταφοράς

Διευκρίνισε, ακόμα ότι δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί μείωση στο 100%, εφόσον υπάρχουν ακόμα πλαστικές σακούλες προς πώληση στα ταμεία.

«Δεν μπορούμε να φτάσουμε στην πλήρη εξάλειψη της πλαστικής σακούλας, αν δεν απαγορευθεί η διάθεσή της από τα ταμεία των καταστημάτων ή τα σημεία πώλησης, κάτι που θα γίνει τον ερχόμενο Φεβρουάριο», ανέφερε σχετικά.

Μόνο σε ρολό

Υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 18%-20% των καταναλωτών εξακολουθούν να αγοράζουν την λεπτή πλαστική σακούλα, ενώ η πλειοψηφία φροντίζει να έχει προμηθευτεί τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, όπως υφασμάτινες ή χάρτινες.

Από τις 18 Φεβρουαρίου 2023 θα απαγορεύεται η διάθεση λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς από πωλητές προϊόντων στα σημεία πώλησης, ενώ θα απαγορευθεί επίσης η παραγωγή, διανομή, η πώληση, η παροχή και η χρήση οξοδιασπώμενης πλαστικής σακούλας μεταφοράς, η οποία είναι κατασκευασμένη, εξ ολοκλήρου ή εν μέρει, από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη.

Παρόλο που δεν θα διατίθεται προς πώληση στα ταμεία, εντούτοις οι καταναλωτές, σε περίπτωση που το επιθυμούν, θα μπορούν να προμηθευτούν σακούλες μόνο σε συσκευασία ρολού στα ράφια των υπεραγορών ή των άλλων σημείων πώλησης, καθώς δεν έχει απαγορευθεί η εισαγωγή τους.

Ομαλή η μετάβαση

Με τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να έχουν προσαρμοστεί τα τελευταία χρόνια στη νέα πραγματικότητα, η μείωση περίπου 80% που έχει επιτευχθεί δημιουργεί αισιοδοξία για την ομαλή εφαρμογή της νέας νομοθεσίας.

Θετικά αποτιμάται ότι η μείωση στην χρήση της πλαστικής σακούλας δεν υποχρέωσε κράτος και επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε αύξηση της τιμής πώλησης προκειμένου να αποθαρρυνθεί η χρήση της από τους καταναλωτές.

Καμία εξαίρεση για τουρισμό

Σημειώνεται ότι μέρος των χρημάτων που προκύπτουν από την πώληση της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφορές θα πρέπει να διοχετεύεται σε εκστρατείες διαφώτισης και ευαισθητοποίησης του κοινού όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Αρμόδια αρχή για έλεγχο εφαρμογής της νομοθεσίας είναι το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Αξίζει να αναφερθεί ακόμα ότι κανένα παράθυρο δεν αφήνει ο νέος κανονισμός για τις τουριστικές περιοχές. Η εφαρμογή της νομοθεσίας θα είναι καθολική, χωρίς να εξαιρούνται οποιαδήποτε συγκεκριμένα σημεία.


Διευκρινίσεις του Συνδέσμου Βιομηχάνων Πλαστικών

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Πλαστικών Κύπρου διευκρινίζει ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία για απαγόρευση της διάθεσης λεπτών πλαστικών σακούλων μεταφοράς (πάχους έως 50 micron), από τις 18 Φεβρουαρίου 2023 θα:

  • «Απαγορεύεται η διάθεση λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς από πωλητές  προϊόντων στα σημεία πώλησης»,
  • «Απαγορεύεται η παραγωγή, διανομή, η πώληση, η παροχή και η χρήση οξοδιασπώμενης πλαστικής σακούλας μεταφοράς, η οποία είναι κατασκευασμένη, εξ ολοκλήρου ή εν μέρει, από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη».


Σημειώνεται ότι, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος πέραν των 50 micron.

Εξαίρεση της απαγόρευσης αποτελούν επίσης οι πλαστικές σακούλες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για μεταφορά φρούτων και λαχανικών καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις τίθεται θέμα υγιεινής των φρούτων και των λαχανικών κατά την μεταφορά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την εφαρμογή της νομοθεσίας για χρέωση στα σημεία πώλησης των λεπτών σακούλων μεταφοράς το 2018, έχει επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης της χρήσης της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς, αφού η διάθεση τους από τα σημεία πώλησης μειώθηκε πέραν του 80%.

Διαβάστε εδώ: Αρχίζουν έλεγχοι στην αγορά για τα απαγορευμένα πλαστικά μιας χρήσης
 

Πλαστικά μίας χρήσης τέλος από Οκτώβριο

Οι καταναλωτές αποχαιρετούν τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης από την 1η Οκτωβρίου 2022.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έδωσε στους εισαγωγείς, αλλά και στους λιανεμπόρους τον απαιτούμενο χρόνο για να διοχετεύσουν και να διαθέσουν στην αγορά το υφιστάμενο στοκ.

Διαβάστε εδώ: Τα 9 πλαστικά προϊόντα που φεύγουν από την αγορά από 1η Οκτωβρίου

Οι υπεραγορές προχώρησαν τον τελευταίο χρόνο στη διάθεση των υπό απαγόρευση πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης, χωρίς να παραλαμβάνουν νέο στοκ.

Από 1η Οκτωβρίου, το Τμήμα Περιβάλλοντος θα διεξάγει συστηματικούς ελέγχους, ενώ η εξώδικη ρύθμιση στην περίπτωση παραβάσεων δύναται να ανέρχεται μέχρι τις €4.000, ενώ σε περίπτωση σοβαρής παράβασης δύναται να ανέλθει μέχρι τις €20.000. Σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης στο επίπεδο του λιανικού εμπορίου, το εξώδικο θα είναι της τάξεως των €250 την πρώτη φορά.

Τα προϊόντα που εμπίπτουν στις απαγορεύσεις είναι τα ακόλουθα:

  • Μπατονέτες με πλαστικό στέλεχος (με εξαίρεση αυτές που εμπίπτουν στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό)
  • Μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια, ράβδοι φαγητού-chopsticks)
  • Πιάτα
  • Καλαμάκια (με εξαίρεση αυτά που εμπίπτουν στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό)
  • Αναδευτήρες ποτών
  • Ράβδοι που προσαρτώνται και στηρίζουν μπαλόνια, εκτός από μπαλόνια για βιομηχανία ή άλλες επαγγελματικές χρήσεις, και δεν διανέμονται στους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των μηχανισμών για τέτοιες ράβδους.
  • Περιέκτες τροφίμων κατασκευασμένοι από διογκωμένο πολυστυρένιο. Δοχεία όπως κουτιά με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επιτόπου είτε εκτός του καταστήματος, συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο και είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία π.χ. μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα. Συμπεριλαμβάνονται και οι περιέκτες που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση, εκτός από περιέκτες ποτών, πιάτα και πακέτα και περιτυλίγματα που περιέχουν τρόφιμα
  • Περιέκτες ποτών από διογκωμένο πολυστυρένιο και τα καπάκια και καλύμματα τους
  • Κυπελλάκια από διογκωμένο πολυστυρένιο και τα καπάκια και καλύμματα τους.
  • Προϊόντα που κατασκευάζονται από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη (είτε είναι μίας χρήσης, είτε όχι).

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή