Α. Παπαδόπουλος: Ολοένα και πιο σημαντικός ο πρωτογενής τομέας

InBusinessNews  24/06/2022 13:33
Α. Παπαδόπουλος: Ολοένα και πιο σημαντικός ο πρωτογενής τομέας

Α. Παπαδόπουλος: Ολοένα και πιο σημαντικός ο πρωτογενής τομέας

InBusinessNews  24/06/2022 13:33

Ολοένα και πιο σημαντικός γίνεται για τον τόπο ο πρωτογενής τομέας, κυρίως εξαιτίας της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Αυτό δήλωσε  ο Αντρέας Παπαδόπουλος, Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων της Ελληνικής Τράπεζας, μιλώντας στο 5ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε τις θέσεις του για τον κλάδο αναλύοντας τις δυνατότητες που υπάρχουν, τα προβλήματα και τις πιθανές λύσεις.

Ο πρωτογενής τομέας γίνεται όλο και πιο σημαντικός κυρίως εξαιτίας της εμφάνισης των δεικτών ESG και της «πράσινης συμφωνίας» στο πλαίσιο της οποίας η Ε.Ε θα είναι κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, σχολίασε.

Ενδιάμεσος στόχος του 2030 είναι η μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55%. «Η πορεία προς κλιματική ουδετερότητα είναι μεγάλη», είπε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον κανονισμό για επιμερισμό των προσπαθειών στην Κύπρο και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα 2021-2030.

Σχετικά με το πώς επηρεάζεται η γεωργία, ο κ. Παπαδόπουλος έκανε εκτενή αναφορά στην αναθεώρηση του κανονισμού σχετικά με τη συμπερίληψη των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και των απορροφήσεων από δραστηριότητες χρήσης γης, αλλαγής και δασοπονίας (LULUCF),

Στα βασικά οφέλη από την τροποποίηση του κανονισμού, περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τον ομιλητή, η προώθηση των βιώσιμων καλλιεργειών μέσω ψηφιακών λύσεων και της γεωργιοδασοκομίας και αγροοικολογίας. Στόχος, ανέφερε, είναι «η πρωτογενής παραγωγή τροφίμων και βιομάζα να καταστεί κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2035».

Οι σημερινές προκλήσεις περιέχουν και ευκαιρίες εξήγησε ο ομιλητής, καθώς παρέχουν σειρά από μεταρρυθμίσεις και μέτρα στήριξης, μεταξύ των οποίων και το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αναμένεται να ενισχύσει και τον πρωτογενή τομέα.

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε τον ρόλο της Ελληνικής Τράπεζας στον κλάδο αποτελούμενος από το ενιαίο πακέτο πληροφόρησης, τις συγχρονισμένες εγκρίσεις και τις συντονισμένες εκταμιεύσεις και πληρωμές.

Θέλουμε να είμαστε «one stop shop», είπε, καλώντας τον αγροτικό κόσμο να επισκεφθεί το τραπεζικό ίδρυμα. «Είμαστε στο πλευρό σας», δήλωσε καταληκτικά.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας