Μάνθος Μαυρομμάτης: Η εξωστρέφεια επιβραβεύεται

Τη θέση ότι «το βραβείο εξαγωγών είναι ένας σημαντικός θεσμός που επιβραβεύει τη σπουδαιότερη επιχειρηματική αρετή, την εξωστρέφεια», διατύπωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών, Μάνθος Μαυρομμάτης στο πλαίσιο της τελετής απονομής Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών 2020, που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως είπε κατά τον χαιρετισμό του, «για μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος οι εξαγωγές είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη της οικονομίας και ευμάρειας του λαού».

Το βραβείο εξαγωγών σήμερα άλλαξε άρδην για να αντικατοπτρίζει το  σημερινό μείγμα των κυπριακών εξαγωγών, διεμήνυσε. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Μαυρομμάτης, «δεν υποτιμούμε τα βιομηχανικά και γεωργικά μας προϊόντα, αλλά σήμερα οι εξαγωγές υπηρεσιών μπορεί να είναι 8-10 φορές μεγαλύτερες των εξαγωγών προϊόντων (εκτός των επανεξαγωγών)». Ως αποτέλεσμα απονέμονται 5 νέα βραβεία για συγκεκριμένους κλάδους εξαγωγών υπηρεσιών, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, την εμπορική ναυτιλία, τον τουρισμό, τις τηλεπικοινωνίες/πληροφορική και ένα βραβείο για όλους τους υπόλοιπους κλάδους.

Σκοπός των βραβείων, συπλήρωσε, είναι να προσδοθεί το κύρος και αξία στην εξαγωγική προσπάθεια αυτών των σημαντικών κλάδων. Τόνισε, ακόμη, ότι υπάρχουν και άλλοι ανερχόμενοι τομείς, όπως η τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι ιατρικές υπηρεσίες που διαφαίνεται ότι στο μέλλον θα δικαιούνται ξεχωριστής αντιμετώπισης.

Ακολούθως, ο κ. Μαυρομμάτης είπε πως υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι τα βραβεία εξαγωγών είναι για τις μεγάλες εταιρείες του τόπου. Είναι γεγονός ότι τέτοιες εταιρείες βραβεύτηκαν και μάλιστα πολλές φορές. Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι το βραβείο απευθύνεται και σε μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες ασχέτως του κύκλου εργασιών τους ή του αριθμού των υπαλλήλων τους μπορούν να το κερδίσουν, φθάνει να έχουν ουσιαστικά εξαγωγικά αποτελέσματα. 

Τέλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανακοίνωσε ότι τα βραβεία εξαγωγών για το 2021 θα προκηρυχθούν το τέλος του μήνα, καλώντας όλες τις εξαγωγικές εταιρείες του τόπου, μικρές ή μεγάλες, για προϊόντα ή υπηρεσίες, που έχουν σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις να υποβάλουν την σχετική αίτηση.

Δειτε Επισης

Άδειες σε 16 Ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΙΚΤΕΟ) για μοτοσυκλέτες-Αρχίζει η λειτουργία τους
Ανεβαίνουν ξανά οι τόνοι στον τομέα της παραγωγής χαλλουμιού-Σημείο τριβής η ποσόστωση
Στις 4 Ιουνίου η συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων με τον Νίκο Χριστοδουλίδη για το χαλλούμι
Γλύκανε ο καφές... Ανάμεσα στις χώρες με μείωση της τιμής του η Κύπρος
Μακρύς ο...δρόμος για την ηλεκτροκίνηση στην Κύπρο-Από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε. το ποσοστό των ηλεκτρικών οχημάτων
Σημαντική μείωση στο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου το πρώτο τρίμηνο
Άλλα δύο σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων e-Point στον Δήμο Λευκωσίας
Σιτάρι: Αδειάζουν οι αποθήκες-Εντείνονται οι ανησυχίες για τα τρόφιμα
CTC: Πού οφείλεται η καθυστέρηση και πότε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το 2023
Nordsea: Νέα εμφάνιση, ίδια σταθερή ποιότητα, ίδια υπέροχη γεύση