Χ. Αγκαστινιώτης: Το ΚΕΒΕ συμβάλλει στην αναμόρφωση της οικονομίας

«Το ΚΕΒΕ παρά τις αντιξοότητες συνεχίζει να στηρίζει το επιχειρείν και να συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό και την αναμόρφωση της οικονομίας, με στόχο να διαμορφώσουμε ένα ιδανικό επιχειρηματικό προφίλ για την Κύπρο»,  ήταν το μήνυμα του Προέδρου του Χριστόδουλου Αγκαστινιώτη, κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών 2020 που συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και το ΚΕΒΕ

Ο κ. Αγκαστινιώτης υπογράμμισε πως οι αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες βρίσκεται και σήμερα η οικονομία, λόγω της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία, της μεγάλης ανόδου του πληθωρισμού και των δυσλειτουργιών των διεθνών αλυσίδων εφοδιασμού, δεν επέτρεψαν στο βαθμό που επιδιώκαμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας και να διευρύνουμε τις εξαγωγικές μας δυνατότητες.

Οι δυσκολίες αυτές αναντίλεκτα αποτελούν βαρίδιο στις επιχειρηματικές δραστηριότητες όλων μας. «Ωστόσο», είπε, «οι επιχειρήσεις μας, κατάφεραν να προωθήσουν εξαγωγικά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους». Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρέθεσε κατά την ομιλία του, οι εξαγωγές το 2021 ανήλθαν σε αξία στο ποσό των 3.287 δις ευρώ, έναντι 2.747 δις ευρώ το 2020, ενώ οι επανεξαγωγές το 2021 στο ποσό των 1.846 δις ευρώ, έναντι 1.482 δις ευρώ. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι εξαγωγές αντέχουν στην κρίση και θα πρέπει να επενδύσουμε σ’ αυτόν τον τομέα που αιμοδοτεί την κυπριακή οικονομία.

Ακολούθως, ο κ. Αγκαστινιτώτης κάλεσε το κράτος να συνεχίσει να στηρίζει όσο το δυνατό περισσότερο τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, με νέα καινοτόμα κίνητρα που θα τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τον έντονο ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα των υφιστάμενων προϊόντων τους, αλλά και την προσπάθεια για ανάπτυξη νέων προϊόντων που θα διευρύνουν τις εξαγωγικές δυνατότητες της Κύπρου.

Όπως είπε, «το ΚΕΒΕ έχει υποβάλει ολοκληρωμένες προτάσεις για την προβολή και εξωστρέφεια της οικονομίας και των επιχειρήσεων μας, οι οποίες με την υλοποίηση τους θα βοηθήσουν τις εξαγωγικές επιχειρήσεις να διατηρήσουν, αλλά και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους στις αγορές του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, στηρίζει και συμμετέχει στο νέο θεσμό της Οικονομικής Διπλωματίας, που μεταξύ των στόχων του είναι και η προώθηση των εξαγωγών μα»

Αφού υπενθύμισε ότι οι εξαγωγές είναι ένας από τους τρεις παραδοσιακούς πυλώνες που μπορεί να συμβάλει στη γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας, μαζί με τον τουρισμό και τα ακίνητα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισε πως «είμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση και δεν εφησυχάζουμε, προκειμένου να ενισχύουμε συνεχώς την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουμε».

Σ’ αυτή την προσπάθεια, τεράστια σημασία έχει, όπως είπε, η τεχνολογική αναβάθμιση και ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και η διάθεση των ίδιων των επιχειρήσεων για παραγωγή καινοτόμων προϊόντων. Συγκεκριμένα, είπε ότι η ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων παρέχει, πέρα από τη δυνατότητα του ηλεκτρονικού εμπορίου, και ένα ολόκληρο οπλοστάσιο εργαλείων προώθησης και επικοινωνίας.

«Στην εποχή μας, όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις προωθητικές ενέργειες των επιχειρήσεων, υπάρχει ένας τεράστιος όγκος δεδομένων τα οποία – με την κατάλληλη επεξεργασία  και χρήση – μπορούν να βοηθήσουν όλες τις εξαγωγικές επιχειρήσεις να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν καλύτερα τη στρατηγική τους».

Σημαντική ήταν η θέση του σύμφωνα με την οποία «η Κύπρος, ως μικρή οικονομία που στηρίζεται στις εξαγωγές, θα πρέπει να εστιάσει περισσότερο στο «brand name» των προϊόντων και υπηρεσιών της στο εξωτερικό». Το ΚΕΒΕ, μάλιστα, προτρέπει τα μέλη του να βελτιώνουν συνεχώς την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών τους, να συγκρατούν τα κόστη παραγωγής (με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας ή άλλως πως) και να δίνουν έμφαση σε νέες ιδέες και τομείς δραστηριότητας που θεωρούν ότι η Κύπρος έχει τις δυνατότητες να αναπτύξει και να προωθήσει διεθνώς. Ταυτόχρονα, μέσω των επιχειρηματικών μας αποστολών στο εξωτερικό, προβάλλουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας, διανοίγοντας νέους ορίζοντες για τις εξαγωγές μας.

Για τα βραβεία εξαγωγών, ο κ. Αγκαστινιώτης τόνισε πως μέσω αυτών, αναδεικνύονται οι επιχειρήσεις που κατάφεραν σ’ ένα δύσκολο περιβάλλον να πετύχουν την αύξηση των εξαγωγών στους τομείς των βιομηχανικών και γεωργικών προϊόντων, καθώς και των υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι, κατά την τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο απονεμήθηκαν συνολικά έξι βραβεία. Η εκδήλωση είχε επετειακό χαρακτήρα, αφού συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ημερομηνία καθιέρωσης του θεσμού.

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες