Γιώργος Πέτρου: Μεγάλο βήμα προς την οριστική λύση για το χαλλούμι

InBusinessNews  06/06/2022 14:50
Γιώργος Πέτρου: Μεγάλο βήμα προς την οριστική λύση για το χαλλούμι

Γιώργος Πέτρου: Μεγάλο βήμα προς την οριστική λύση για το χαλλούμι

InBusinessNews  06/06/2022 14:50

Κοντά στη εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων έφερε τους εμπλεκόμενους φορείς η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με αντικείμενο το χαλούμι. Η κατάληξη σε κοινή συνισταμένη επί του ζητήματος θα επιχειρηθεί μέσα από την συνέχιση του διαλόγου, όπως αποφασίστηκε κατά τη σημερινή σύσκεψη.  

Στη σύσκεψη συζητήθηκε η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, με την οποία επαναβεβαιώνεται ότι το προϊόν με την ονομασία χαλούμι είναι αυτό που πληροί τις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού κανονισμού, ο οποίος κατοχύρωσε το χαλούμι ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Σε δηλώσεις του, μετά τη σύσκεψη, ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός, Κώστας Καδής, ανέφερε πως έγινε ένας δημιουργικός διάλογος, στο πλαίσιο του οποίοι ο Γενικός Εισαγγελέας παρουσίασε την γνωμάτευσή του. «Οι τυροκόμοι κατέθεσαν τις ανησυχίες τους και πρέπει να πω ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και μπήκαν κάτω πολύ συγκεκριμένες εισηγήσεις, ως προς τον τρόπο απάντησης σε αυτές τις ανησυχίες, που έχουν διατυπωθεί».

Ο υπουργός Γεωργίας σημείωσε πως μέσα στις επόμενες ημέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να έχει συνάντηση και με τις υπόλοιπες ομάδες, που εμπλέκονται στην παραγωγή χαλουμιού. «Θα συζητήσουμε τις λύσεις που προτάθηκαν και συζητήθηκαν σήμερα και με τους υπόλοιπους φορείς και ο στόχος είναι να φτάσουμε σε κοινές αποφάσεις, μέσα από τις οποίες θα προστατεύεται το πολύτιμο προϊόν που παράγεται στον τόπο μας και φέρει το όνομα χαλούμι. Το σίγουρο είναι ότι ο στόχος είναι να παράγεται χαλούμι ως ΠΟΠ με διαδικασίες που λαμβάνουν υπόψη και τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας».

Ο κ. Καδής ξεκαθάρισε πως πριν ολοκληρωθεί ο διάλογος, δεν μπορούν να αναφερθούν σε λεπτομέρειες των όσων συζητήθηκαν. «Θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο, για να βρεθούν λύσεις που να ικανοποιούν τις ανησυχίες των τυροκόμων».

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων, Γιώργος Πέτρου, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο που τους έδωσε την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα δεδομένα, από τη δική τους πλευρά, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση εποικοδομητική.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έγινε μεγάλο βήμα προς την οριστική λύση, με βάση τις οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα. Ήρθαμε στη συνάντηση με θετική διάθεση και συγκεκριμένες προτάσεις, για να μπει ένα τέλος στις συζητήσεις και να κινηθούμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση που δεν είναι άλλη από την ενίσχυση του χαλουμιού, ως εθνικό μας προϊόν».

Κληθείς να σχολιάσει τις κόκκινες γραμμές του του Συνδέσμου, ο κ. Πέτρου υπέδειξε πως «εμείς είχαμε τις θέσεις μας, πάντα και πάνω σε αυτές ήταν και οι αρχές λύσεις του υπουργού, να μην χυθεί λίτρο από κανένα κτηνοτρόφο και να μην χαθούν οι εξαγωγές. Πάνω σε αυτό πιστεύω ότι όλοι θα κερδίσουν».

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας