Αλλάζει ο τρόπος ελέγχου safepass στο λιανικό εμπόριο

Νέα δεδομένα μπαίνουν στην καθημερινότητα λιανεμπόρων και καταναλωτών από τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου.

Υποχρεωτικά, σε όλο το λιανικό εμπόριο, οι ιδιοκτήτες/διαχειριστές ή οι εξουσιοδοτημένοι εργαζόμενοί τους οφείλουν μέχρι τις 8 Νοεμβρίου, να εξασφαλίσουν την εφαρμογή CovScanCyprus, για τη διενέργεια των ελέγχων safepass.

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου κάλεσε τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, κατεβάζοντας την εφαρμογή, η οποία θα ελέγχει πλέον το safepass, προκειμένου να μην προκύψουν οποιαδήποτε προβλήματα όσον αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας.

«Θα πρέπει να κοινοποιήσουνε και να ενημερώσουμε υπεύθυνα ότι σε όλα τα καταστήματα λιανεμπορίου, εμπορικά κέντρα και υπεραγορές, από τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου ο έλεγχος safepass θα διεξάγεται υποχρεωτικά μέσω της εφαρμογής CovScanCyprus», ανέφερε σχετικά, υπογραμμίζοντας ότι οι καταστηματάρχες οφείλουν να εναρμονιστούν και να εφαρμόσουν τη νομοθεσία προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν πρόστιμα.

Η διαδικασία
Η εφαρμογή μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό Android και διατίθεται δωρεάν μέσω του Google Play. Επεξηγηματικό βίντεο για τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=WFa0Cta2VLw.

 

Μέσω της εφαρμογής πιστοποιείται γρήγορα και με ασφάλεια η εγκυρότητα του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού (EUDCC) για σκοπούς SafePass και αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τη διαδικασία ελέγχων.

Ο έλεγχος μέσω της εφαρμογής γίνεται με τη σάρωση του κωδικού QR που αναγράφεται στο πιστοποιητικό (σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή) και παρουσιάζει τα εξής αποτελέσματα ελέγχου εγκυρότητας:

  • Πράσινο: Το πιστοποιητικό είναι έγκυρο και σημαίνει ότι ο κάτοχός του έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα ή νοσήσει από τη νόσο COVID-19.
  • Κίτρινο/Πορτοκαλί: Το πιστοποιητικό είναι έγκυρο και σημαίνει πως ο κάτοχός του έχει υποβληθεί σε εξέταση PCR ή ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα.
  • Κόκκινο: Το πιστοποιητικό είναι μη έγκυρο.

Υπογραμμίζεται ότι η εφαρμογή σχεδιάστηκε τηρώντας όλες τις πρόνοιες για τη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων, δείχνει μόνο το όνομα και την ημερομηνία γεννήσεως του κατόχου και δεν αποθηκεύει τα προσωπικά δεδομένα του πολίτη ή το ιστορικό ελέγχων.

Δειτε Επισης

Αναβάθμιση και νέα όψη με μεταλλικό στέγαστρο για το ιστορικό εμπορικό κέντρο της Πάφου
Nissan: Διακόπτει τις πωλήσεις SUV μεξικανικής κατασκευής στις ΗΠΑ λόγω δασμών
Χαλλούμι ΠΟΠ: Ώρα για ρεαλισμό και συλλογική ευθύνη
Η Κύπρος στη δίνη των δασμών του Τραμπ στην Ε.Ε.-Τα προϊόντα που εξάγουμε στις ΗΠΑ και ποια η αξία τους
Petrolina: Συστήνει προσοχή για παραπλανητικά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα
Πειστικές απαντήσεις από τους εισαγωγείς για τους takata-Tι είπαν ενώπιον της ερευνητικής Τρικωμίτης και εταιρείες
Στο μικροσκόπιο της ΕΠΑ για εκ πρώτης όψεως περιορισμό του ανταγωνισμού έξι εταιρείες παραγωγής και προμήθειας τούβλων
TOYOTA Κύπρου: Κέντρο έκτακτης ανάγκης στην Κρατική Έκθεση για επιτάχυνση της διαδικασίας αντικατάστασης αερόσακων takata
Πρεμιέρα ερευνητικής επιτροπής για τους takata-Καταθέτει ο υπεύθυνος για την διοικητική έρευνα του υπουργείου Μεταφορών
Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες: Ο εμπορικός πόλεμος θα έχει μόνο χαμένους-Η Ε.Ε. να αντιδράσει σθεναρά