Venus Minerals-Hellenic Copper Mines ενώνουν δυνάμεις

Στη δημιουργία κοινοπραξίας για την ανάπτυξη του μεταλλείου χαλκού στο Απλίκι, προχωρούν η Venus Minerals και η Hellenic Copper Mines (HCM).

Συγκεκριμένα, οι δύο εταιρείες προχώρησαν στην υπογραφή δεσμευτικού προσυμφώνου για τη σύσταση κοινοπραξίας στην οποία θα συμμετέχουν ισότιμα, με στόχο την ανάπτυξη του πλήρως αδειοδοτημένου μεταλλείου Απλικίου, το οποίο διαθέτει σημαντικά αποθέματα χαλκού. Το έργο θα τελεί υπό τη διαχείριση της Venus Minerals, ενώ η οριστική συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου 2021.

Η κοινοπραξία θα επωφεληθεί από την τεχνογνωσία της Hellenic Copper Mines και την εμπειρία που αποκόμισε μέσα από τη λειτουργία του γειτονικού μεταλλείου της Σκουριώτισσας σε σχέση με την εξόρυξη μεταλλευμάτων στην περιοχή, στον τομέα της πολιτικής μηχανικής καθώς και στην εφαρμογή της μεθόδου εκχύλισης χαλκούχου μεταλλεύματος. Όλες οι απαιτούμενες άδειες για την υλοποίηση του έργου έχουν εξασφαλιστεί, ενώ η ανάπτυξη του μεταλλείου αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2022.

Σε δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Venus Minerals, κ. Peter van der Borgh, ανέφερε: «Είμαστε χαρούμενοι για τη συνεργασία μας με την HCM, και ειδικότερα για τη συμβολή που θα έχουμε στην ανάπτυξη του πρώτου νέου μεταλλείου χαλκού στην Κύπρο, από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι σε αυτό το εγχείρημα και πιστεύουμε ότι, συνδυάζοντας την εμπειρογνωμοσύνη και τις δυνατότητες των δύο εταιρειών, θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη γρήγορη και ομαλή υλοποίηση του έργου».

Ο κ. van der Borgh ανέφερε, επίσης, ότι η Venus Minerals σχεδιάζει την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου μέχρι το τέλος του χρόνου, δίνοντας κατ’ επέκταση επιπλέον ώθηση και δυναμική στο έργο.

Από την πλευρά του ο Εκτελεστικός Διευθυντής της HCM, κ. Γιώργος Καλογερόπουλος, δήλωσε πως: «Η συνομολόγηση αυτής της συμφωνίας με την Venus Minerals μας ικανοποιεί ιδιαίτερα και είμαστε βέβαιοι πως ενώνοντας τις δυνάμεις μας μπορούμε να πετύχουμε τη γρήγορη ανάπτυξη του μεταλλείου. Σημαντικό παράγοντα σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί το υπόβαθρο και η εμπειρογνωμοσύνη της Venus Minerals με την οποία προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία, ώστε να διασφαλίσουμε την μακροχρόνια επιτυχία του έργου. Βασικά στελέχη της HCM καθώς και κορυφαίοι μηχανικοί θα είναι στη διάθεση της κοινοπραξίας στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου στο Απλίκι».

Οι δύο πλευρές εξέφρασαν, επίσης, τη δέσμευσή τους στην περαιτέρω ώθηση της κυπριακής μεταλλευτικής βιομηχανίας και των προοπτικών που διανοίγει, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξή της μπορεί να επιφέρει πολυάριθμα οφέλη στην τοπική οικονομία.

Η Venus Minerals επικεντρώνεται κυρίως στον εντοπισμό και την αξιοποίηση αποθεμάτων χαλκού και χρυσού, ενώ δραστηριοποιείται στην Κύπρο για περισσότερα από 15 χρόνια και το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει σήμερα ένα ευρύ φάσμα έργων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η Hellenic Copper Mines ιδρύθηκε το 1994, με σκοπό την επαναλειτουργία των μεταλλείων χαλκού της Σκουριώτισσας στα βορειοδυτικά της Κύπρου. Οι δύο εταιρείες εφαρμόζουν προηγμένες τεχνολογίες και μεθόδους εξόρυξης, ειδικά σχεδιασμένες ώστε να ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και να μεγιστοποιούν την απόδοση.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Δημιουργήστε ένα μικρό παράδεισο με έπιπλα εξωτερικού χώρου από την Andreotti
Η Isuzu αποκαλύπτει το πρώτο ηλεκτρικό Isuzu D-MAX
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά