Ήρθαν για να μείνουν οι αυξήσεις-φωτιά στο λιανεμπόριο

Φλέγον ζήτημα αποτελεί για το λιανικό εμπόριο τροφίμων η ακρίβεια που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες σε βασικά αγαθά.

Η εκτόξευση του κόστους πρώτων υλών και ναύλων σε διεθνές επίπεδο, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των καυσίμων αποτέλεσε το κοκτέιλ που οδήγησε σε αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων στην κυπριακή αγορά.

Οι αλλαγές που είδαν προσφάτως οι καταναλωτές στην τσέπη τους δεν φαίνεται να είναι πρόσκαιρο ή προσωρινό φαινόμενο, καθώς οι αυξήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

Απορροφούν ένα μέρος οι επιχειρήσεις
Ανακούφιση προκαλεί το γεγονός ότι μέχρι στιγμής μεγάλο μέρος των αυξήσεων απορροφούν οι ίδιοι οι λιανέμποροι, ειδικά στον τομέα των τροφίμων, στον οποίο ο ανταγωνισμός συγκρατεί για την ώρα τις τιμές.

Διαβάστε ακόμη:
Θερμό φθινόπωρο στο λιανεμπόριο με αύξηση τιμών και ελλείψεις
 

Έρχονται αυξήσεις φωτιά σε τιμές βασικών προϊόντων

Όπως ανέφερε στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου(ΠΑΣΥΛΕ), Μάριος Αντωνίου οι καταστηματάρχες έχουν απορροφήσει σε μεγάλο βαθμό το αυξημένο κόστος βασικών προϊόντων, προκειμένου να μην μετακυλήσουν στους καταναλωτές.

«Στο λιανικό εμπόριο τροφίμων δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός παιχτών σε σχέση με το μέγεθος της κυπριακής αγοράς, με αποτέλεσμα ο οξύς και υγιής ανταγωνισμός να λειτουργήσει προς όφελος του καταναλωτή στο θέμα των αυξήσεων», επεσήμανε σχετικά.

Αυξήσεις σε καφέ, ζάχαρη και γαλακτοκομικά
Οι πρώτες αυξήσεις σε τιμές βασικών ειδών έγιναν αντιληπτές τον Αύγουστο, μια τάση που θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, οποιεσδήποτε αυξήσεις μπαίνουν στα προϊόντα με πολύ προβληματισμό από τους λιανεμπόρους, καθώς είναι έντονος ο ανταγωνισμός μεταξύ των παιχτών της αγοράς των τροφίμων.

Σύμφωνα και με την Στατιστική Υπηρεσία, οι αυξήσεις στην κατηγορία τρόφιμα και μη αλκοολούχα αγγίζουν το 7% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο.

Τα βασικά προϊόντα στα οποία καταγράφονται αυξήσεις είναι τα προϊόντα που εντοπίζονται σε κάθε καλάθι αγορών, όπως καφές, ζάχαρη, γαλακτοκομικά, τυροκομικά και σόγια, οι τιμές των οποίων αυξήθηκαν, τόσο σε διεθνές όσο και τοπικό επίπεδο.

Έλλειψη εργατικού δυναμικού
Ευρύτερο πρόβλημα, όχι μόνο του λιανεμπορίου, αλλά και αρκετών άλλων τομέων της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η εστίαση και οι κατασκευές, αποτελεί η εξεύρεση προσωπικού.

Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΠΑΣΥΛΕ, η σοβαρή έλλειψη εργατικών χεριών αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό οι λιανέμποροι ζητούν την απλούστευση διαδικασιών για εργοδότηση προσωπικού από τρίτες χώρες, που αναμένεται να δώσει άμεση ανακούφιση στις επιχειρήσεις, οι οποίες ψάχνουν εργατικό δυναμικό.

«Για το καλώς νοούμενο συμφέρον της κυπριακής οικονομίας, θα πρέπει οι αρμόδιοι να απαλείψουν την γραφειοκρατία και να απλουστεύσουν τις διαδικασίες απασχόλησης αιτητών ασύλου και χορήγησης άδειας εργασίας σε πολίτες από τρίτες χώρες, προκειμένου να επιλυθεί ένα σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί τις επιχειρήσεις», τόνισε σχετικά ο Μάριος Αντωνίου.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού IN Business... Κυπριακή βιομηχανία: Ηοld the line
Ουσιαστικό βήμα για την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Ανοίγει ο δρόμος για λειτουργία του εθνικού VIS
Matt Murphie: Ένα φυσικό κινηματογραφικό στούντιο η Κύπρος-Η κάθοδος και τα πλάνα της Copper Island για το νησί
Άλλη μια πρώην υπεραγορά Παπαντωνίου έγινε Σκλαβενίτης...Με αμείωτη ένταση το πλάνο πλήρους ενσωμάτωσης
Ο Κύπριος Γιάννης Ιωάννου νέος Group CFO στον όμιλο ΤΙΤΑΝ-«Αυτό δεν είναι απλώς ένα επαγγελματικό ορόσημο»
CBN Young Dragon Awards: Ξεκίνησε το open call για τις υποψηφιότητες-Πού και πώς μπορούν να υποβληθούν
Γιάννης Γεωργούλας: Ουσιαστικά βήματα σε ψηφιακή πολιτική, έρευνα και καινοτομία-Δημιουργικός ο ρόλος του ΔΗΣΥ
Μάριος Ταννούσης: Πολύ σημαντικό και θετικό βήμα ο Εθνικός Μηχανισμός Ελέγχου ΑΞΕ-Το όφελος για την Κύπρο
Στο Εθνικό Συμβούλιο ο Μάκης Κεραυνός…Ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία για την φορολογική μεταρρύθμιση
Δυναμική επιστροφή για την αγορά ακινήτων υψηλής αξίας-Πού και ποια η ακριβότερη πώληση