Ψάχνουν φόρμουλα προστασίας των καταναλωτών από επιπρόσθετες χρεώσεις

InBusinessNews  14/09/2021 14:57
Ψάχνουν φόρμουλα προστασίας των καταναλωτών από επιπρόσθετες χρεώσεις

Ψάχνουν φόρμουλα προστασίας των καταναλωτών από επιπρόσθετες χρεώσεις

InBusinessNews  14/09/2021 14:57

Οι χρεώσεις που επιβάλλονται κατά τις πληρωμές με πιστωτικές κάρτες, εξετάστηκαν την Τρίτη από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και Ενέργειας με αφορμή και το διάταγμα σύμφωνα με το οποίο από την ερχόμενη Κυριακή θα είναι υποχρεωτική η αποδοχή πιστωτικών καρτών από σχεδόν την ολότητα των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, είπε ότι έγινε σε βάθος συζήτηση για τη διαχείριση του κόστους που δημιουργείται ή που επιχειρούν να μετακυλίσουν στους καταναλωτές από την χρήση της ηλεκτρονικής πληρωμής.  Η Επιτροπή, όπως είπε, εντόπισε κάποια κενά στις υφιστάμενες νομοθεσίες, τα οποία θα τα συμπληρώσει, θα διαμορφώσει κείμενο και θα καταθέσει πρόταση νόμου, με στόχο να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός στον οποίο να αποτείνεται ο καταναλωτής σε περίπτωση προσπάθειας καταχρήσεων. Με τον τρόπο αυτό είπε θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο εμπορευόμενοι να μετακυλίουν αυτές τις χρεώσεις στον καταναλωτή.

Ερωτηθείς για το μονοπώλιο που υπάρχει στην παροχή υπηρεσιών καρτών, είπε, ότι ακριβώς επειδή είναι μονοπώλιο χρειάζεται να ενισχυθούν οι μηχανισμοί εποπτείας, τόσο από πλευράς Κεντρικής Τράπεζας όσο και από πλευράς Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.  

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι η απόφαση για υποχρεωτική αποδοχή πιστωτικών καρτών είναι σωστή γιατί θα ενισχύσει την προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, ωστόσο οι καταναλωτές παραμένουν ακάλυπτοι από τις επιπρόσθετες χρεώσεις σε κάποια προϊόντα, όπως σε τσιγάρα, κάρτες τηλεφώνου, γάλα, εφημερίδες, με τη δικαιολογία ότι το περιθώριο κέρδους σε αυτά είναι μικρό και εξανεμίζεται στις προμήθειες προς τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες για κάρτες.

Όπως ανέφερε σε καμιά νομοθεσία δεν υπάρχει πρόνοια με την οποία θα μπορούν να τιμωρούνται όσοι παρανομούν με την επιβολή επιπρόσθετης χρέωσης για τη χρήση κάρτας. Για αυτό, όπως είπε, το ΑΚΕΛ, αφού μίλησε με την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εμπορίου ζήτησε να εγγραφεί για συζήτηση το θέμα, ώστε να προχωρήσει η νομική προστασία των καταναλωτών.

Στη σημερινή συνεδρία, ανέφερε, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή επιβεβαίωσε ότι υπάρχει κενό στη νομοθεσία αναφορικά με την προστασία των καταναλωτών από πρόσθετες χρεώσεις με τη χρήση κάρτας. Θα πρέπει, όπως είπε, το συντομότερο δυνατό η Υπηρεσία σε συνεργασία με το Υπ. Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα να ετοιμάσουν πρόταση με την οποία να κλείνει το κενό στη νομοθεσία. Όπως είπε, η Κυβέρνηση θα έπρεπε πριν την έκδοση του διατάγματος για υποχρεωτική χρήση κάρτας να προχωρήσει σε όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις για προστασία των καταναλωτών από επιπρόσθετες χρεώσεις.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας