Τσιμεντοποιία Βασιλικού: Το αυξημένο κόστος παραγωγής και οι επιπτώσεις στις τιμές

Αύξηση εισοδημάτων και κερδών ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς η Τσιμεντοποιία Βασιλικού Δημόσια Εταιρεία Λτδ, την ώρα που το ενεργειακό κόστος συνεχίζει να αυξάνεται.

Όπως επισημαίνει η εταιρεία, ο​​​​​​ι ισχύοντες περιβαλλοντικοί κανονισμοί και οι τιμές δικαιωμάτων εκπομπών CO2 αναμένεται να αυξήσουν το κόστος παραγωγής και να επηρεάσουν τις τιμές των προϊόντων.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα, τα εισοδήματα για το πρώτο εξάμηνο του 2021 ανήλθαν σε €50.386.000, σε σύγκριση με €44.512.000 την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Η αύξηση των εισοδημάτων οφείλεται στην ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου σε συνήθεις επίπεδα δραστηριότητας, μετά από την άρση των περιοριστικών μέτρων και της απαγόρευσης εργασιών για περίοδο 40 ημερών που επιβλήθηκαν από το κράτος λόγω της πανδημίας COVID 19 κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους 2020.

Tο κέρδος για την περίοδο ανήλθε σε €8.783.000 σε σύγκριση με €4.858.000 την ίδια περίοδο του 2020.

Όπως αναφέρεται, η εταιρεία αντιμετωπίζει σημαντικές αυξήσεις στο κόστος βασικών παραγόντων της παραγωγής, όπως η ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα, τα οποία ακολουθούν τις τάσεις της διεθνούς αγοράς. Αυτές οι αυξήσεις επιδεινώνονται περαιτέρω από το αυξημένο κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 που επηρεάζουν την εταιρεία τόσο άμεσα όσο και έμμεσα.

Η Διεύθυνση συνεχίζει το πρόγραμμα αντικατάστασης των ορυκτών καυσίμων με εναλλακτικές πηγές καυσίμων μειώνοντας έτσι, σε κάποιο βαθμό, την επίδραση των πρόσφατων αυξήσεων των ορυκτών καυσίμων, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Επιπλέον, το φωτοβολταϊκό πάρκο 8MW το οποίο λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του 2020 έχει θετική επίδραση δεδομένης της αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Η Διεύθυνση σχεδιάζει ήδη την περαιτέρω επέκτασή του.

Προοπτικές για το έτος
Ενώ οι προοπτικές των πωλήσεων φαίνονται σταθερές, το ενεργειακό κόστος συνεχίζει να αυξάνεται. Η κλιματική αλλαγή είναι μια από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία. Οι ισχύοντες περιβαλλοντικοί κανονισμοί και οι τιμές δικαιωμάτων εκπομπών CO2 αναμένεται να αυξήσουν το κόστος παραγωγής και να επηρεάσουν τις τιμές των προϊόντων.

Η Εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτούς τους παράγοντες και προσπαθεί να μετριάσει τον πιθανό αρνητικό αντίκτυπο στις δραστηριότητες της, με επιπρόσθετες επενδύσεις για τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της.

Δειτε Επισης

Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Λιανεμπόριο: Το δυσβάστακτο κόστος των καυσίμων για τις επιχειρήσεις και η εξίσωση της ακρίβειας