Αύξηση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας το πρώτο εξάμηνογια τον Όμιλο Τitan

Δελτίο Τύπου  30/07/2021 12:05
Αύξηση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας το πρώτο εξάμηνογια τον Όμιλο Τitan

Αύξηση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας το πρώτο εξάμηνογια τον Όμιλο Τitan

Δελτίο Τύπου  30/07/2021 12:05

Αύξηση του κύκλου εργασιών, των λειτουργικών κερδών (EBITDA) το πρώτο εξάμηνο του 2021, με σημαντική αύξηση των καθαρών κερδών, ανακοίνωσε ο όμιλος Titan Cement International SA για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Το περιθώριο κερδοφορίας παρέμεινε σταθερό παρά την αύξηση του κόστους.

Με βάση τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία, ο όγκος των πωλήσεων κινήθηκε ανοδικά σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σε επίπεδο Ομίλου, οι πωλήσεις τσιμέντου και κλίνκερ, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών, αυξήθηκαν κατά 11% χάρη λόγω αύξησης της ζήτησης στις περισσότερες αγορές. Οι πωλήσεις αδρανών υλικών και έτοιμου σκυροδέματος αυξήθηκαν κατά 4% και 5% αντίστοιχα.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα €821,1εκ., παρουσιάζοντας άνοδο 4,4% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2020, χάρη στη βελτίωση όγκων και τιμών. Η εξασθένηση του αμερικανικού δολαρίου και των συνδεδεμένων με αυτό νομισμάτων περιόρισαν την αύξηση του κύκλου εργασιών σε ευρώ. Σε τοπικά νομίσματα η αύξηση ήταν 11,7%.

Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα €142,6 εκ., παρουσιάζοντας αύξηση 4,2% (και 10,3% σε τοπικά νομίσματα), καθώς η άνοδος των τιμών ενέργειας και ναύλων λειτούργησε ανασταλτικά.

Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας υπερδιπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν στα €58,0 εκ. έναντι €22,4 εκ. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, υποβοηθούμενα από τη σημαντική μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων. Αξίζει να σημειωθεί ώστε να δοθεί μια πληρέστερη εικόνα, ότι οι περισσότερες χώρες όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος δεν ήταν μεταξύ των περιοχών που είχαν δεχτεί ισχυρό πλήγμα στις αρχές της πανδημίας και κατά συνέπεια τα αποτελέσματα του Ομίλου το πρώτο εξάμηνο του 2020 είχαν επιδείξει ανθεκτικότητα και είχαν βελτιωθεί σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.

O Όμιλος TITAΝ είναι μία από τις πρώτες εταιρίες του κλάδου τσιμέντου διεθνώς της οποίας οι στόχοι μείωσης εκπομπών CO2 επικυρώθηκαν από την πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi). Συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi) επικύρωσε τους στόχους του Ομίλου για τη μείωση των εκπομπών CO2 (Scope 1 και 2) για το 2030 ως εναρμονισμένους με τα επίπεδα που προβλέπονται για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων (COP21) όσον αφορά τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά χαμηλότερα από τους 2°C.  Επιπλέον, ο Όμιλος παρακολουθεί πλέον τις εκπομπές CO2 της εφοδιαστικής αλυσίδας (Scope 3) σε όλα τα εργοστάσια τσιμέντου. Οι εκπομπές από τη μεταφορά και διανομή των προϊόντων του Ομίλου το 2020 επαληθεύτηκαν από ανεξάρτητο ελεγκτή.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου σχολίασε σχετικά: «Βλέπουμε θετικές προοπτικές για αύξηση του κύκλου εργασιών, με βελτίωση τόσο σε όγκους όσο και σε τιμές. Βραχυπρόθεσμα όμως, η εκτίναξη των ναύλων και των τιμών ενέργειας δεν επιτρέπουν τη μετάφραση της αύξησης των πωλήσεων σε βελτίωση των περιθωρίων».

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας