Οι βραβευθείσες εταιρείες του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Προεδρικό Μέγαρο, η καθιερωμένη τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών, το οποίο φέτος αφορούσε σε εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν το 2019.

Τα Βραβεία, τα οποία συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, επιβραβεύοντας με τον τρόπο αυτό την εξαιρετική προσπάθεια των κυπριακών επιχειρήσεων για αύξηση των εξαγωγών τους.

Οι εταιρείες που βραβεύθηκαν κατά κατηγορία είναι:

Α. Βραβεία για τα Βιομηχανικά Προϊόντα

1.    Το Βραβείο για μικρές βιομηχανικές μονάδες, με προσωπικό κάτω των 50 ατόμων, απονεμήθηκε στην εταιρεία KARNIC POWERBOATS LTD.

2.    Το Βραβείο για βιομηχανικές μονάδες με προσωπικό άνω των 50 ατόμων, απονεμήθηκε στην εταιρεία EPIPHANIOU SCRAP METALS LTD.

Β. Βραβείο για τις Υπηρεσίες

Απονεμήθηκε στην εταιρεία ISLAND OIL (HOLDINGS) LTD.

Στα φετινά βραβεία απονεμήθηκε, επίσης, ειδική τιμητική διάκριση στον Σύνδεσμο Τυροκόμων Κύπρου, σε ένδειξη αναγνώρισης της διαχρονικής προσφοράς των παραγωγών χαλλουμιού και των προσπαθειών για καθιέρωση του παραδοσιακού τυριού της χώρας ως το πλέον αναγνωρισμένο κυπριακό προϊόν παγκοσμίως. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε την τιμητική διάκριση στον Πρόεδρο του Συνδέσμου Τυροκόμων κ. Γιώργο Πέτρου, ενώ τιμητικές διακρίσεις έλαβαν όλοι οι Κύπριοι εξαγωγείς χαλλουμιού.

 

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τις βραβευθείσες επιχειρήσεις, αλλά και γενικά τον επιχειρηματικό κόσμο που μέσα από τον ζήλο και την επινοητικότητα που τον διακρίνει, καταφέρνει να αντεπεξέρχεται των όποιων δυσκολιών και να καθιερώνει τα κυπριακά προϊόντα και υπηρεσίες στις αγορές του εξωτερικού, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην οικονομική πρόοδο και ευημερία της πατρίδας μας.

Παρά τις συνέπειες της πανδημίας, οι συντονισμένες ενέργειες επιχειρηματιών και Κράτους τα τελευταία χρόνια, επισήμανε ο Πρόεδρος, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της εξωστρέφειας και τη διείσδυση των κυπριακών προϊόντων σε νέες αγορές. Συγκεκριμένα, οι εγχώριες εξαγωγές προϊόντων για το 2020 έφθασαν το €1.26 δις, με μια μικρή μόνο μείωση της τάξης του 3% από €1.31 δις το 2019, παρά τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας στο διεθνές εμπόριο.

Την ίδια χρονική περίοδο, τα κυριότερα εξαγώγιμα κυπριακά προϊόντα, όπως είναι τα φαρμακευτικά προϊόντα και το χαλλούμι παρουσίασαν αύξηση 18% και 13%, αντίστοιχα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά και στο ιστορικής σημασίας γεγονός της κατοχύρωση του χαλλουμιού ως Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), κάτι που όπως εκτιμά διανοίγει νέους ορίζοντες για το παραδοσιακό μας προϊόν.

Οι εξαγωγές υπηρεσιών σημείωσαν αύξηση της τάξης του 33% την πενταετία 2015-2019, φθάνοντας στα €12.91 δις. Η μείωση της τάξης του 14% το 2020, εξήγησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, οφείλεται στις μειώσεις των μεταφορών και των ταξιδιωτικών υπηρεσιών που επηρεάστηκαν αρνητικά από τα περιοριστικά μέτρα τα οποία λήφθηκαν με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο, την ίδια περίοδο σημαντική αύξηση κατά 20% παρουσίασαν οι εξαγωγές χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, επιβεβαιώνοντας την άνοδο του τομέα διαχείρισης επενδυτικών ταμείων.

Εξέφρασε τη βούληση της Κυβέρνησης να συνεχίσει να υποστηρίζει εμπράκτως την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη της εξωστρέφειας των κυπριακών επιχειρήσεων, μέσα από την ολοκληρωμένη στρατηγική που εφαρμόζει με επίκεντρο την τεχνολογική και πράσινη ανάπτυξη της βιομηχανίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και την προώθηση των στρατηγικών επενδύσεων. (Ολόκληρη η ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών).

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης επισήμανε πως η φετινή διοργάνωση είναι η 39η στη σειρά, αφού το ΚΕΒΕ και το Υπουργείο Εμπορίου εγκαθίδρυσαν τα Βραβεία το 1982, φθάνοντας να αποτελούν σήμερα έναν από τους μακροβιότερους θεσμούς συνεργασίας μεταξύ κρατικού και ιδιωτικού τομέα της Κύπρου.

Δεδομένων των αντίξοων συνθηκών στην οικονομία λόγω της πανδημίας, επιβάλλεται, ανέφερε ο κ. Αγκαστινιώτης, το κράτος να συνεχίσει να στηρίζει όσο το δυνατόν περισσότερο τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, με νέα καινοτόμα κίνητρα που θα τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τον έντονο ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα των υφιστάμενων προϊόντων τους, αλλά και την προσπάθεια για ανάπτυξη νέων προϊόντων που θα διευρύνουν τις εξαγωγικές δυνατότητες της Κύπρου. Το ΚΕΒΕ, πρόσθεσε, έχει πρόσφατα υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση για την εξωστρέφεια, η οποία με την υλοποίησή της θα βοηθήσει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις να διατηρήσουν, αλλά και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους στις αγορές του εξωτερικού.

Δειτε Επισης

Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Συνεχίζουν σε τροχιά ανόδου οι αφίξεις-Το Ηνωμένο Βασίλειο η κυριότερη πηγή τουρισμού