Υπεραγορές Αλφαμέγα: Δαπάνη €1 εκατ. για την ασφάλεια του προσωπικού

Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι ανά το παγκόσμιο χάνουν τη ζωή τους εξ αιτίας εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. Όπως ορίζεται στο άρθρο 23 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η ασφάλεια και η υγεία στην εργασία συνιστούν θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Από τα ορυχεία και τα πρώτα εργοστάσια του 19ου αιώνα μέχρι την ψηφιακή επανάσταση σε όλους τους τομείς της σημερινής οικονομικής ζωής και παραγωγής, παραμένει αδήριτη ανάγκη η εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίας.

Ειδικά στις μέρες μας, εν μέσω πανδημίας, οι αρχές αυτές αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους ίδιους τους εργοδότες. Σε μία περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας και προκλήσεων, η πρόληψη και αντιμετώπιση της περαιτέρω διάδοσης του κορωνοϊού στους εργασιακούς χώρους αποτελεί επιτακτική ανάγκη, ώστε αφενός να προστατευθεί η υγεία των εργαζομένων και αφετέρου να διασφαλιστεί η συνέχεια των επιχειρήσεων.

Προκειμένου να προστατεύσουν τους εργαζόμενους τους, αλλά και τη δημόσια υγεία, οι Υπεραγορές Αλφαμέγα, από την αρχή της πανδημίας έλαβαν σειρά μέτρων και προώθησαν συγκεκριμένες δράσεις με σκοπό την καλύτερη δυνατή διαχείριση της κατάστασης και τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19. Ειδικότερα, προχώρησαν στη συγκρότηση Ομάδας Διαχείρισης Covid–19 και στη σύσταση Ομάδων Κρούσης, ενώ φρόντισαν να ενημερώσουν το προσωπικό, μέσα από βίντεο σε σχέση με τα μέτρα προστασίας και υγιεινής που θα πρέπει απαραιτήτως να εφαρμόζουν, τα πιθανά συμπτώματα του ιού, καθώς και τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που νοσήσουν. Παράλληλα, ενημερώνουν έγκαιρα και πλήρως τους εργαζόμενους τους για τα νέα διατάγματα και πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας, τους παρέχουν τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με τον Γιατρό Εργασίας της Εταιρείας για τυχόν απορίες ή ανησυχίες σχετικά με τον κορωνοϊό, ενώ έθεσαν σε λειτουργία και τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής στήριξης για μέλη του προσωπικού τους.

 

 

 

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι η εταιρεία αναλαμβάνει το κόστος για τα PCR tests όλων των νεοπροσληφθέντων υπαλλήλων της, ενώ από τον περασμένο Οκτώβριο διεξάγει σε εβδομαδιαία βάση, για όλο της το προσωπικό, δωρεάν tests ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου με εξειδικευμένο και εγκεκριμένο νοσηλευτικό προσωπικό στις εγκαταστάσεις της. Είναι επίσης η πρώτη εταιρεία που εισήγαγε στην Κύπρο το νέο είδος ρινικού τεστ, το οποίο  διενεργεί σε όλους τους εργαζόμενους της από τον Ιανουάριο. Σε δηλώσεις του, ο Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού των Υπεραγορών Αλφαμέγα, Μάριος Αντωνίου, ανέδειξε ότι «το κόστος των μέτρων που έλαβε η εταιρεία εντός του 2020 για την προστασία του προσωπικού της, καθώς και των επισκεπτών στα καταστήματά της, έφτασε στο 1 εκατ. ευρώ». Όπως επεσήμανε, «είναι καθήκον κάθε επιχείρησης να διασφαλίζει την υγεία του προσωπικού της, των πελατών της αλλά και της κοινωνίας».

 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η εταιρεία καταβάλλει πλήρως τον μισθό των εργαζομένων της, σε περίπτωση που νοσήσουν με Covid-19 ή δηλωθούν ως στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος στον χώρο εργασίας, ενώ φροντίζει να τους αποστέλλει “goody bag” με διάφορα είδη πρώτης ανάγκης.

Ο κ. Αντωνίου ανέδειξε ότι  στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας βρέθηκαν και οι εργαζόμενοι στις Υπεραγορές Αλφαμέγα, οι οποίοι με αυταπάρνηση συνέχισαν να εξυπηρετούν τις αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας. «Το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε ως εταιρεία, ήταν να διασφαλίσουμε ότι θα εργάζονται σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον, αλλά και να ανταποδώσουμε την προσφορά τους, καταβάλλοντάς τους φιλοδώρημα. Επιπλέον, στους συναδέλφους που εργάστηκαν  στην ομάδα κρούσης τον Απρίλιο του 2020, προσφέραμε δωροκουπόνια, ως μια ελάχιστη αναγνώριση και ευχαριστώ για την προσφορά τους σε μια τόσο δύσκολη περίοδο. Με τη νέα χρονιά, συνεχίσαμε να τηρούμε αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας για το προσωπικό μας και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε πρόσθετα μέτρα εκεί όπου χρειάζεται. Οι άνθρωποί μας, είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας μας».

Δειτε Επισης

Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου