Έντονη αντίθεση Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων «στα σχέδια της Κυβέρνησης να καταστρέψει το χαλλούμι»

Δελτίο Τύπου  02/04/2021 11:16
Έντονη αντίθεση Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων «στα σχέδια της Κυβέρνησης να καταστρέψει το χαλλούμι»

Έντονη αντίθεση Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων «στα σχέδια της Κυβέρνησης να καταστρέψει το χαλλούμι»

Δελτίο Τύπου  02/04/2021 11:16

Ο Παγκύπριος Οργανισμός Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ), εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης με τις προδιαγραφές που έχουν κατατεθεί. Οι συνέπειες για την παραγωγική αλυσίδα του πιο εμπορικού εξαγώγιμου γεωργικού προϊόντος της Κύπρου θα είναι καταστροφικές και αυτό, δυστυχώς, θα διαφανεί όταν θα είναι πλέον αργά.

Μέσα σε αυτά τα επτά χρόνια που έχει κατατεθεί ο φάκελος, ο ΠΟΑ έχει καταδείξει με σαφή και αδιάσειστα στοιχεία την αδυναμία των προδιαγραφών της κατοχύρωσης. Η Κυβέρνηση με την πρόθεσή της να κατοχυρώσει το χαλλούμι με τις προδιαγραφές αυτές φαίνεται ότι θέλει να εξυπηρετήσει μικροπολιτικά συμφέροντα και όχι το συμφέρον της οικονομίας και των παραγωγών.

Ένα από τα βασικά σημεία του φακέλου που στερούνται κάθε τεκμηρίωσης είναι οι περιορισμοί στις φυλές αιγοπροβάτων και η απαίτηση για βόσκηση με συγκεκριμένη διατροφή. Οι περιορισμοί αυτοί θα αποκλείσουν μεγάλο μέρος των αιγοπροβάτων από την παραγωγή, οι οποίοι σε συνδυασμό με την υποχρεωτική ποσόστωση του 50+% στην χρήση αιγινού και πρόβειου γάλακτος θα αφήσουν ελάχιστες διαθέσιμες ποσότητες γάλακτος στην τυροκομική βιομηχανία για την παρασκευή του προϊόντος που φέρνει στην Κύπρο πέραν των €250 εκ. ετησίως.

Σχετικά με τη χρήση αγελαδινού γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού και κατά ποσόν αυτή είναι μέρος της παράδοσης, τονίζουμε ότι στο φάκελο κατοχύρωσης περιλαμβάνεται αναφορά του Elias of Pesaro που χρονολογείται από το 1563 μ.Χ στην πρόσμιξη του αγελαδινού. Ταυτόχρονα, στη βιβλιογραφία εντοπίζονται δεκάδες αναφορές για τη χρήση αγελαδινού γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού τα τελευταία 100 χρόνια. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό καταχώρησης ονομασιών προέλευσης, παραδοσιακό θεωρείται ένα προϊόν που παράγεται για τουλάχιστον 30 χρόνια.

Παράλληλα, υπογραμμίζουμε ότι παραπλανητικά η Κυβέρνηση αναφέρει ότι η χρήση του αιγινού ή και πρόβειου γάλακτος σε ποσοστό τουλάχιστον 50+% επιβάλλεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Ενδεικτικά, αναφέρουμε την περίπτωση του τυριού «GAMONEU» ή «GAMONEDO» που είναι κατοχυρωμένο ως ΠΟΠ, το οποίο μπορεί να παρασκευάζεται είτε με αιγινό ή πρόβειο ή αγελαδινό γάλα ή προσμίξεις τους.

Η θέση του Οργανισμού μας, είναι ότι η κατοχύρωση του προϊόντος θα έπρεπε να γίνει με προδιαγραφές που αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Χωρίς αδικαιολόγητους περιορισμούς στη διατροφή και τις φυλές των ζωών και σύμφωνα με τις πρακτικές παραγωγής και εμπορίας του χαλλουμιού που ακολουθούνταν διαχρονικά και επέτρεπαν την παραγωγή του προϊόντος με: πρόβειο ή αιγινό γάλα ή μείγμα αυτών με αγελαδινό ή χωρίς αυτό σε οποιαδήποτε αναλογία. Ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει το χαλλούμι με το γάλα της αρεσκείας του.

Ο Παγκύπριος Οργανισμός Αγελαδοτρόφων συντάσσεται με τον αγώνα των τυροκόμων και φέρει προ των ευθυνών τους όλους αυτούς που έχουν εμπλοκή στην καταστροφή του χρυσοφόρου για την κυπριακή οικονομία προϊόντος και δηλώνει ότι θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για να αποτρέψει την εμπορική καταστροφή του χαλλουμιού και κατ’ επέκταση των κτηνοτρόφων.

Το μόνο θετικό στην όλη υπόθεση, είναι ότι έστω και την υστάτη, το Υπουργείο Γεωργίας αναγνώρισε τα προβλήματα που προκαλεί ο φάκελος όπως έχει κατατεθεί και δεσμεύτηκε να  εξετάσει λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας