CTC: Central και Olympia «κλειδί» στη μείωση χρέους

Σημαντική μείωση στο τραπεζικό χρέος κατέγραψε ο όμιλος CTC σύμφωνα με την οικονομική έκθεση μέχρι το τέλος του 2019, μέσω της μεταβίβασης ακινήτων που διέθετε ο όμιλος.

Όπως αναφέρει η έκθεση, εντός του 2020 ολοκληρώθηκαν συμφωνίες ανταλλαγής ακινήτων έναντι δανεισμού στην Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα.

Έτοιμος ο χώρος για το Aura

Μεταξύ των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν ήταν και το πολυκατάστημα Ολύμπια επί του παραλιακού δρόμου της Λεμεσού, ιδιοκτησία της θυγατρικής LBSP - Limassol Beach & Seaview Properties Ltd, συνολικής αξίας 57.500.00 ευρώ.

Με την ολοκλήρωση της πιο πάνω πράξης, η CTC προχώρησε σε μερική εξόφληση διευκολύνσεων με την Τράπεζα Κύπρου ύψους €12.790.000 ενώ για το Συγκρότημα η αντίστοιχη εξόφληση ήταν για το ποσό των €35 εκατ. Μέρος του τιμήματος, ύψους €18 εκατ. χρησιμοποιήθηκε για την εξόφληση διευκολύνσεων προς την Ελληνική Τράπεζα. Η συνολική αποπληρωμή τραπεζικών διευκολύνσεων που προήλθαν από τις ανταλλαγές ακινήτων με την Τράπεζα Κύπρου, ανήλθε σε €53 εκατ.

Πιο αναλυτικά με την μεταβίβαση του «Ολύμπια» αποπληρώθηκε ποσό των €53 εκατ. δανεισμού (€30 εκατ. ποσό ανταλλαγής και €23 εκατ. διαγραφή) και ακόμα €35 εκατ. θα αποπληρωθούν με την έκδοση σχετικής πολεοδομικής άδειας και τα ακόμη €5 εκατ. με παράδοση του κτιρίου κενής κατοχής το Μάρτιο του 2021.

Πρόκειται για το χώρο όπου θα κατασκευαστεί η οικιστική και εμπορική ανάπτυξη του πύργου Aura της εταιρείας Zenoplus Properties Ltd -επενδυτική εταιρεία θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου - έναντι του ποσού των €93 εκατ. Η διάθεση του πολυκαταστήματος ολοκληρώθηκε στις 15/07/2020 και έχουν ήδη καταβληθεί τα €53 εκατ. ενώ το υπόλοιπο ποσό των €40 εκατ. θα καταβληθεί με την έκδοση πολεοδομικής άδειας. Οι πωλήσεις έγιναν σε επενδυτικές εταιρείες που είναι εξ' ολοκλήρου θυγατρικές της Τράπεζας Κύπρου.

Και το Central

Στις συμφωνίες ανταλλαγής ακινήτων, συμπεριλαμβάνεται και το Central στη Λευκωσία, το οποίο ήταν της θυγατρικής Woolworth (Cyprus) Properties Plc αξίας (μέχρι το 2019) €18 εκατ., αλλά και καταστήματα και διαμερίσματα στη Λεμεσό ιδιοκτησίας της θυγατρικής Zako Ltd αξίας (μέχρι το 2019) €2.5 εκατ.

Με αυτή την πράξη, η Woolworth (Cyprus) Properties Plc προχώρησε σε πλήρη εξόφληση των διευκολύνσεων της, αλλά και άλλων εταιρειών του Ομίλου. Οι πωλήσεις έγιναν σε επενδυτικές εταιρείες που είναι εξ' ολοκλήρου θυγατρικές της Ελληνικής Τράπεζας.

Επίσης, στις 3 Ιουλίου 2020, συμφωνήθηκε με θυγατρικές εταιρείες της Ελληνικής Τράπεζας, να αποκτήσουν κτηματική περιουσία εταιρειών του Συγκροτήματος ή μετοχές που έχουν κτηματική περιουσία συνολικής αξίας €18.6 εκατ. περίπου έναντι αποπληρωμής αντίστοιχου δανεισμού. Επιπλέον ο Όμιλος θα λάβει το ποσό των €3.762.627 από διάθεση ακινήτου συνδεδεμένης Εταιρείας που μετείχε στη συμφωνία.

Με τις πιο πάνω συναλλαγές τα περιουσιακά στοιχεία του Συγκροτήματος, μειώθηκαν από €114.423.049 σε €36.423.049 (με τιμές 2019).

Συνολικά το συγκρότημα CTC πραγματοποίησε μείωση τραπεζικών υποχρεώσεων (απομόχλευση) ύψους €239 εκ., εκ των οποίων €93 εκ. αφορούν στη συνδεμένη Εταιρεία Cyprus Limni Resorts & GolfCourses Plc. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2017 ο συνολικός δανεισμός ήταν στα €295 εκατ. περίπου.

Δειτε Επισης

Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση
Υπουργείο Εμπορίου: Εφαρμόζονται κανονισμοί για έλεγχο της μεσιτείας όπλων
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών