Ολοκληρώνεται το deal για κατοχύρωση του χαλλουμιού;

Προ των πυλών φαίνεται ότι βρίσκεται η κατοχύρωση του χαλλουμιού από την ΕΕ ως Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).  Μετά από μία δεκαετία δαιδαλωδών διαδικασιών και περιπετειών, το όλο θέμα φαίνεται να μπήκε σε σωστή τροχιά κατά την επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ στην Κύπρο, ενώ (σύμφωνα με την εφημερίδα «Η Καθημερινή») την Παρασκευή στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε η νομοτεχνική προεργασία από τρεις Γενικές Διευθύνσεις και τη νομική υπηρεσία της ΕΕ. Με βάση την τελευταία αυτή εξέλιξη, ο φάκελος χαλλούμι αναμένεται να προχωρήσει και θα πρέπει να αναμένονται ανακοινώσεις εντός των ημερών.

Στόχος είναι να υπάρξουν ανακοινώσεις πριν από την Πενταμερή για το κυπριακό, ενώ η όποια συμφωνία τελεί υπό την έγκριση των κρατών μελών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εξελίξεις στο πολύπλοκο ζήτημα της κατοχύρωσης της ονομασίας του κυπριακού τυριού είναι αποτέλεσμα εξαντλητικών διαβουλεύσεων και εργασιών στη Λευκωσία και στις Βρυξέλλες. Το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί αρκετά σύντομα, ενδεχομένως και τις επόμενες ημέρες, φέρνοντας πιο κοντά την κατοχύρωση του φακέλου της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) για το προϊόν με τις ονομασίες χαλλούμι και hellim.

Σημειώνεται πως από τον περασμένο Νοέμβριο Λευκωσία και Βρυξέλλες έβαλαν μπροστά έναν νέο γύρο διεργασιών ώστε το προϊόν να προστατεύεται από τους μιμητές, αλλά και να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της παραγωγής του στην Κύπρο. Ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής έχει συζητήσει επανειλημμένα το θέμα με τους αρμόδιους Επιτρόπους Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλας Κυριακίδου και Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, ενώ στο κάδρο βρίσκονται και οι υπηρεσίες των οποίων ηγείται η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα. Η συνεργασία των τριών διευθύνσεων παραπέμπει ακριβώς και στα σημεία-κλειδιά που είχαν αποτρέψει την πρόοδο στη συζήτηση για το χαλλούμι λόγω και της έλλειψης του αναγκαίου συντονισμού, ο οποίος πλέον φαίνεται να επιτυγχάνεται.

Το κύριο ανοιχτό ζήτημα ήταν το πώς θα τελούνται οι υγειονομικοί έλεγχοι για το χαλλούμι που θα παράγεται στην τ/κ κοινότητα. Γι’ αυτό και για άλλα ζητήματα συνεργάζονται από πέρυσι η Γενική Διεύθυνση για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη (DFAGRI), η Γ.Δ. για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων (DGHEALTH) και η Γ.Δ. Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DGREFORM) στην οποία υπάγονται πλέον τα ζητήματα που αφορούν την στήριξη της τ/κ κοινότητας και τη στήριξη της επανένωσης (έχοντας μετακινηθεί από τη Γ.Δ. Διεύρυνσης).

Δειτε Επισης

Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση
Υπουργείο Εμπορίου: Εφαρμόζονται κανονισμοί για έλεγχο της μεσιτείας όπλων
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών