ΟΙΝΟΥ ΓΗ - ΚΤΗΜΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μαραθώνιος και στο τέρμα καλό κρασί

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια ταχεία ανάπτυξη στην παραγωγή σταφυλιών προς οινοποίηση. Εμφανίζονται συνεχώς νέες και σημαντικές επενδύσεις ανάμεσα στις οποίες και η δική μας», ανέφερε ο δικηγόρος και vigneron, Χριστόδουλος Γ. Βασιλειάδης. Μιλώντας για τον αμπελοοινικό τομέα, τόνισε ότι οι σημερινοί αμπελουργοί, στην προσπάθειά τους να επιτύχουν την ποιότητα που αναζητούν τα σύγχρονα οινοποιεία, βελτίωσαν αρκετά τις μεθόδους οινοπαραγωγής, ενώ με τη βοήθεια εξειδικευμένων γεωπόνων το αμπελουργικό μέλλον του νησιού προβλέπεται ευοίωνο. Το καλό κρασί είναι, όπως είπε, ένας ετήσιος μαραθώνιος, από τον οποίο οι απαιτητικοί επαγγελματίες οφείλουν να αναδεικνύονται πάντοτε νικητές.

Ποια τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε στην παραγωγή κρασιού;
Για να δημιουργηθεί ένα καλό κρασί υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να εναρμονιστούν, ξεκινώντας πρώτα από όλα από το ίδιο το αμπέλι. Οι αμπελουργοί, κατά τη διάρκεια του αμπελουργικού έτους, έχουν να αντιμετωπίσουν πολλαπλές προκλήσεις που συνδέονται με τις καιρικές συνθήκες. Το αμπέλι είναι ένα ζωντανό φυτό, που απαιτεί συνεχή φροντίδα και περιποίηση, ώστε να μας δώσει τον καλύτερο καρπό του. Ο στόχος του Οίνου Γη – Κτήμα Βασιλειάδη είναι πάντα η σταθερή, υψηλής ποιότητας παραγωγή από τα 1.200 στρέμματα των ιδιόκτητων αυτόριζων αμπελώνων. Στο ώριμο και υγιές σταφύλι συσσωρεύεται όλη η σκληρή δουλειά και η αγάπη των καλλιεργητών μας, μέχρι να τρυγηθεί και να φτάσει στο οινοποιείο μας. Πρόκειται για ένα ετήσιο μαραθώνιο, στον οποίο οφείλουμε να βγαίνουμε κάθε χρόνο νικητές.

Διαβάστε ακόμα:

BAT Cyprus: Deal με Phoenicia TAA Cyprus για διανομή προϊόντων

Μ. Μιχαήλ: Ενδιαφέρον επενδυτών για ξενοδοχεία στα ορεινά


Πόσο ανταγωνιστική είναι η αγορά του στην Κύπρο και στο εξωτερικό;
Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του κυπριακού κρασιού είναι ο ίδιος του ο εαυτός, καθώς κάθε χρόνο εμφανίζονται κρασιά εξαιρετικής ποιότητας, ισάξια γνωστών οινοπαραγωγικών περιοχών της Ευρώπης. Η δυσκολία εντοπίζεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης από τον Κύπριο καταναλωτή, ο οποίος κουβαλά ακόμη παλιές εμπειρίες του μακρινού παρελθόντος. Εμείς, με σεμινάρια οινογνωσίας, γευστικές συναντήσεις, συνεχείς ξεναγήσεις και πολιτιστικά δρώμενα προσπαθούμε να τον φέρουμε κοντά μας στο οινοποιείο Οίνου Γη – Κτήμα Βασιλειάδη, να κατανοήσει το έργο μας και να τον κάνουμε πρεσβευτή του κυπριακού κρασιού σε όλο τον κόσμο.


Τι επένδυση απαιτείται για τη δημιουργία ενός οινοποιείου για την παραγωγή κρασιού και άλλων παραγώγων του σταφυλιού;
Το ύψος της επένδυσης εξαρτάται από τους στόχους του εκάστοτε οινοποιείου. Έχουμε ως πρωταρχικό στόχο την παραγωγή οίνων υψηλών προδιαγραφών. Δεν θα μπορούσαμε να το πράξουμε αυτό χωρίς τους ιδιόκτητους αμπελώνες μας, τους οποίους φροντίζουμε και καλλιεργούμε προσωπικά και καθημερινά με γνώση, πάθος και συνέπεια. Έτσι είναι λογικό η  επιστημονική τους διαχείριση, μαζί με την αξιοποίηση σύγχρονης τεχνολογίας αιχμής σε όλα τα στάδια της οινοποίησης, να ανεβάζουν αναπόφευκτα το κόστος μας που δεν είναι αμελητέο.

Ποια τα χαρακτηριστικά ενός καλού κρασιού;
Το καλό κρασί πρέπει να αντανακλά τα χαρακτηριστικά της περιοχής από την οποία προέρχεται. Το φρούτο της γης του οίνου οφείλει να μείνει ατόφιο, να αναδύει τα αρώματα του μικροκλίματος που το γέννησαν και το έθρεψαν, την στιγμή που ο χρόνος παραμένει πάντα φίλος του κατά την παλαίωση.

Πόσο δύσκολο είναι να επιλέξετε τα κατάλληλα σταφύλια από τους σωστούς αμπελώνες, για να καταλήξετε στην ποιότητα κρασιού που θέλετε;
Οι αμπελώνες μας βρίσκονται σε ακτίνα τεσσάρων χιλιομέτρων γύρω από το οινοποιείο μας. Το ανάγλυφο της περιοχής χαρακτηρίζεται από ποικιλομορφία εδαφών και μικροκλιμάτων, γεγονός που ανταποκρίνεται και στη διαφορετικότητα των ποικιλιών μεταξύ αμπελοτεμαχίων. Η επιλογή των κατάλληλων σταφυλιών για τη δημιουργία κάθε ξεχωριστού blend κρασιού καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το έργο μας, ενώ οι συνεχείς πειραματικές οινοποιήσεις μάς καθοδηγούν με σιγουριά στο μέλλον.

Ποια η στήριξη που λαμβάνετε από το κράτος;
Το οινοποιείο Οίνου Γη – Κτήμα Βασιλειάδη είναι το δημιούργημα μιας συνέχειας πολλών γενεών των προγόνων μας, της συνέχειας της ιστορικής μας κοινότητας του Ομόδους, του οποίου η ζωή είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τα αμπέλια και τον οίνο, που είναι το προϊόν των φίλεργων κατοίκων του. Είναι όμως και το δημιούργημα της βοήθειας που λάβαμε από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ), μέσω του εθνικού προγράμματος στήριξης του αμπελοοινικού για την ενθάρρυνση της επενδυτικής δραστηριότητας και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας στον οινοποιητικό κλάδο. Ο ΚΟΑΠ, άλλωστε, στηρίζει ετησίως τον αμπελουργικό τομέα με διάφορα μέτρα και επιχορηγήσεις. Σίγουρα, η οικονομική βοήθεια είναι καθοριστική για τη στήριξη του κάθε αμπελουργού ειδικά στην πρωτόγνωρη, δύσκολη περίοδο που περνάμε με τον covid-19.

Πού διατίθενται τα προϊόντα σας;
Το ιδανικότερο μέρος να προμηθευτεί κανείς τα κρασιά είναι στον χώρο του οινοποιείου. Μερικά επιπλέον χιλιόμετρα στον δρόμο, αλλά πιστέψτε με, η θέα στους αμπελώνες από τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μας θα σας ανταμείψει. Αν πάλι είστε οπαδός της πόλης, αρκετές κάβες και κάποιες επιλεγμένες υπεραγορές φιλοξενούν τα κρασιά του Οίνου Γη-Κτήμα Βασιλειάδη.  

 

Δειτε Επισης

Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση