Malls: Μας κλείσατε, ζητούμε αντίμετρα

Τεράστια απογοήτευση και ανησυχία επικρατεί στα μεγάλα εμπορικά κέντρα (malls), τα οποία αναστέλλουν τη λειτουργία τους από την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, χάνοντας ουσιαστικά τον Δεκέμβριο, τον πιο εμπορικό μήνα της χρονιάς.

Στην περίπτωση της Λεμεσού και της Πάφου, τα εμπορικά κέντρα επαναλειτούργησαν πριν από περίπου δέκα ημέρες, χάνοντας μεγάλο μέρος των εσόδων του Black Friday, ενώ από το ξέσπασμα της πανδημίας, τον φετινό Μάρτιο, μέχρι το τέλος του έτους, υπολογίζεται ότι τα malls της Κύπρου θα έχουν παραμείνει κλειστά για περίοδο τεσσάρων μηνών.

Διευκρίνιση: Ανοιχτά τα υπόλοιπα καταστήματα και τα πολυκαταστήματα
Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου ξεκαθάρισε ότι τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, εκτός των malls, ανεξαρτήτως τ.μ. θα παραμείνουν ανοιχτά. Συνεπώς, δεν επηρεάζεται η λειτουργία πολυκαταστημάτων, υπερκαταστημάτων και καταστημάτων άνω των 500 τ.μ., τα οποία θα λειτουργούν τμε τήρηση του μέτρου του ενός ατόμου προς δέκα τ.μ. και με πλαφόν στον αριθμό πελατών.

Την ίδια ώρα, καθίσταται σαφές ότι οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου θα πρέπει να διασφαλίζουν τον ανώτατο επιτρεπόμενο αριθμό επισκεπτών αναλόγως των τ.μ. τους.

Εκτός από τις επιχειρήσεις τροφίμων (υπεραγορές), των οποίων δεν επηρεάζεται η λειτουργία, αναμένεται μέσα από το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας να διευκρινιστεί ποιο θα είναι το πλαφόν των ατόμων στα καταστήματα που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους, δεδομένου ότι προσμετράται σε αυτόν ο αριθμός προσωπικού.

Χαμένος ο Δεκέμβριος, δύσκολο το 2021
Ο γγ του ΠΑΣΥΛΕ εξέφρασε την έντονη απογοήτευσή του για το γεγονός ότι θα χαθεί ο Δεκέμβριος, ο πιο εμπορικός μήνας κάθε χρονιάς, κατά τον οποίο ο τζίρος σε κάποια καταστήματα φτάνει το 20% του έτους.

Με τους καταστηματάρχες να δυσκολεύονται να καταβάλουν 13ο μισθό, ενοίκια και δόσεις στις τράπεζες, το 2021 προδιαγράφεται δύσκολο για το λιανικό εμπόριο.

Υπογράμμισε ακόμα ότι το κλείσιμο των εμπορικών κέντρων δημιουργεί τεράστιες επιπτώσεις για περίπου 130-140 καταστήματα, μικρού, μεσαίου και μεγάλου τύπου, τα οποία δραστηριοποιούνται εντός των malls, διερωτώμενος ταυτόχρονα για την απόφαση αναστολής λειτουργίας των εμπορικών κέντρων τη στιγμή που δεν θα λειτουργούν χώροι εστίασης και ψυχαγωγία.

«Από τη στιγμή που έκλεισαν παιδότοποι, παγοδρόμια, χώροι ψυχαγωγίας και χώροι εστίασης στα malls, διερωτόμαστε πού ακριβώς είναι η αυξημένη επικινδυνότητα για τους καταναλωτές, οι οποίοι θέλουν να επισκεφθούν κάποιο mall και να πραγματοποιήσουν αγορές από καταστήματα ειδών ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρικών ειδών και προϊόντων τεχνολογίας», επεσήμανε σχετικά ο κ. Αντωνίου, εξηγώντας ότι το υπόλοιπο λιανικό εμπόριο σε εμπορικούς δρόμους θα λειτουργήσει κανονικά.

Ζητούν στοχευμένη στήριξη σε ενοίκια και παράταση αναστολής δόσεων
Με τα εμπορικά κέντρα να παραμένουν κλειστά το ένα τρίτο του 2020 και το χριστουγεννιάτικο στοκ των καταστημάτων να παραμένει αδιάθετο, προκύπτει τεράστιο ζήτημα όσον αφορά την καταβολή ενοικίων και τον τερματισμό της αναστολής δόσεων προς τις τράπεζες από τον προσεχή Ιανουάριο.

Οι καταστηματάρχες εντός των malls ζητούν μέτρα στοχευμένης στήριξης από πλευράς κυβέρνησης όσον αφορά τα ενοίκια, ενώ θεωρούν εκ των ουκ άνευ τη συνέχιση της αναστολής δόσεων για δάνεια και μετά την 1η Ιανουαρίου 2021.

«Τον Ιανουάριο επαναρχίζουν οι καταβολές δόσεων στις τράπεζες, ενώ οι επιχειρήσεις αδυνατούν να καταβάλουν ενοίκια και 13ο μισθό, παρόλο που αναγνωρίζουν την υποχρέωσή τους, καθώς δεν θα έχουν εισπράξεις», ανέφερε ο κ. Αντωνίου, σημειώνοντας ότι θα προκύψουν σοβαρότατα προβλήματα και προβληματισμός για την επόμενη μέρα.

«Εάν δεν υπάρχουν στοχευμένα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και αφεθούν να καταρρεύσουν, πώς μπορεί να στηριχθεί η απασχόληση», διερωτήθηκε σχετικά, επισημαίνοντας ότι ζητούνται έμπρακτα και στοχευμένα μέτρα, που να περιλαμβάνουν μείωση ενοικίων και παράταση της αναστολής δόσεων στις τράπεζες, καθώς οι καταστηματάρχες βρίσκονται αντιμέτωποι με σωρεία εξόδων, όπως φορολογίες και ηλεκτρικό ρεύμα.

Δειτε Επισης

Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Λιανεμπόριο: Το δυσβάστακτο κόστος των καυσίμων για τις επιχειρήσεις και η εξίσωση της ακρίβειας
Η Visa ανακοινώνει τον νικητή του διαγωνισμού της για ένα 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο