Υπεραγορές: Η αυξημένη κίνηση, το online shopping και οι άνω των 60

Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων και τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ είχαν ως αποτέλεσμα την αλλαγή συνηθειών από πλευράς καταναλωτών και την είσοδο ή καλύτερα την επιστροφή σε μία νέα πραγματικότητα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από την προηγούμενη Παρασκευή, αλλά και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, παρατηρήθηκε αυξημένη επισκεψιμότητα σε υπεραγορές, με τους καταναλωτές την ίδια ώρα να περιορίζουν τις επισκέψεις τους στα εμπορικά κέντρα, αλλά και πολλές άλλες εξόδους τους.

Περιόρισαν εξόδους, επικεντρώθηκαν στην κατανάλωση
«Από την Παρασκευή καταγράφεται αυξημένη ροή επισκεπτών σε υπεραγορές, κάτι που δεν ήταν αναμενόμενο, αν κρίνουμε ότι βρισκόμαστε στα μέσα του μήνα», δήλωσε στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ), Μάριος Αντωνίου.

Σημειώνοντας ότι το κοινό άρχισε να περιορίζει άλλες εξόδους, όπως για παράδειγμα για διασκέδαση, ανέφερε ότι οι καταναλωτές φαίνεται να στρέφονται προς το λιανεμπόριο τροφίμων και να επιλέγουν τις υπεραγορές ως πρώτη τους ανάγκη.

Ελαφρώς πιο αυξημένη, αλλά φυσιολογική, χαρακτήρισε την κίνηση στις υπεραγορές ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών (ΠΑΣΥΠΕ), Ανδρέας Χατζηαδάμου, διευκρινίζοντας ότι οριακά αυξημένο είναι και το καλάθι των αγορών.

«Δεν έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής οποιεσδήποτε εικόνες πανικού, καθώς ο κόσμος αναγνωρίζει ότι οι υπεραγορές θα παραμείνουν ανοιχτές σε οποιαδήποτε περίπτωση», επεσήμανε σχετικά ο κ. Χατζηαδάμου , τονίζοντας ότι η αυξημένη κίνηση που παρατηρείται δεν μπορεί να συγκριθεί με την αντίστοιχη εικόνα που επικρατούσε τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Ανεβαίνει το online shopping, πεσμένη η κίνηση στα malls
Παρόλο που η επισκεψιμότητα στις υπεραγορές έχει ομολογουμένως αυξηθεί, άνοδο καταγράφει ταυτόχρονα και το διαδικτυακό εμπόριο. «Οι online αγορές έχουν σημειώσει άνοδο την περασμένη εβδομάδα, κυρίως σε Λευκωσία και Λεμεσό, χωρίς, όμως, να φτάσουν στα επίπεδα της περιόδου του lockdown», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ.

Αντίθετα, αισθητά μειωμένη είναι η κίνηση στα εμπορικά κέντρα, τόσο της Λεμεσού και όσο και της Πάφου, η οποία καταγράφει πτώση στην επισκεψιμότητα από την επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων τον Ιούνιο. 

Ξεκαθάρισε το μπέρδεμα για τις ευάλωτες ομάδες
Σύγχυση ολίγων ωρών ή ημερών δημιούργησε η απόφαση του Σαββάτου 17 Οκτωβρίου για την εξυπηρέτηση ευάλωτων ομάδων στις υπεραγορές, με το Υπουργείο Υγείας να προχωρά άμεσα σε διευκρίνιση μέσω της έκδοσης διατάγματος.

Συγκεκριμένα, από τις 18 Οκτωβρίου και μέχρι τις 2 Νοεμβρίου σε υπεραγορές τροφίμων, φρουταρίες, μίνι-μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, παντοπωλεία και φαρμακεία από την ώρα έναρξης του καταστήματος/επιχείρησης μέχρι τις 09:00 π.μ. θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά και μόνο άτομα άνω των 60 ετών και άτομα με αναπηρίες (ΑΜΕΑ).

Παρόλο που το μέτρο εφαρμόζεται χωρίς προβλήματα ή αντιδράσεις σε υπεραγορές, με τους καταναλωτές να είναι ενημερωμένοι και να τηρούν τις οδηγίες, εντούτοις ο Σύνδεσμος Υπεραγορών εξηγεί ότι δεν υπήρξε προηγουμένως σχετική ενημέρωση και επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς του λιανεμπορίου.

«Θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός και ενημέρωση πριν την έκδοση διατάγματος/μέτρων, καθώς οι υπεραγορές είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιες είναι οι ώρες αιχμής και πώς θα μπορούσαν οι καταναλωτές να εξυπηρετηθούν αποτελεσματικά από την επιβολή αυτού του μέτρου», ανέφερε στο InBusinessNews ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΑΣΥΠΕ.

Ωστόσο, διαβεβαιώνεται από κάθε πλευρά ότι το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας θα τηρηθεί πιστά από τους εμπλεκόμενους στο λιανικό εμπόριο μέχρι τις 2 Νοεμβρίου ή/και αργότερα, εάν χρειαστεί.

Με βάση νεότερη ανακοίνωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, διευκρινίστηκε ότι το διάταγμα του Υπουργού Υγείας προβλέπει τους ακόλουθους χώρους:

  • Υπεραγορές,
  • Φρουταρίες,
  • Μίνι-μάρκετ,
  • Κρεοπωλεία, 
  • Ιχθυοπωλεία, 
  • Παντοπωλεία,
  • Φαρμακεία.

Σημειώνεται ότι η πιο πάνω ρύθμιση δεν αφορά σε αρτοποιεία, περίπτερα ή/και άλλους χώρους όπου η εξυπηρέτηση γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα και δεν υπάρχει συγχρωτισμός ατόμων. 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ