Γ. Ανδρέου: Η κρίση θα πάρει τον χρόνο της και θα περάσει

Το σίγουρο είναι πως κάποιοι τομείς θα το ξεπεράσουν γρηγορότερα από άλλους και μερικές εταιρείες, εντός του κλάδου μας, μοιραία δεν θα αντέξουν, ώστε να επανέλθουν, υπογραμμίζει ο Γιώργος Ανδρέου Διευθύνων Σύμβουλος Α/φοί Ανδρέου Χοιροστάσια.

Το ποτήρι ξεχείλισε
Η κτηνοτροφία χωρίζεται σε δύο κύριες κατηγορίες προϊόντων. Το κρέας και το γάλα. Το γάλα δεν αναμένεται να πληγεί ή κάτι να αλλάξει στην κατανάλωσή του, λόγω της χρήσης του στο χαλούμι που έχει εξαγωγικό ορίζοντα και ήταν από πριν ελλειμματικό. Το κρέας είναι αυτό που δέχεται το χειρότερο πλήγμα. Το κλείσιμο των χώρων εστίασης αρχικά δεν επηρέασε την κατανάλωση, αλλά σταδιακά την έχει πλήξει δραματικά, στο μείον 8%. Μπορεί το ποσοστό να ακούγεται πολύ μικρό, όμως στην ουσία είναι τεράστιο, αφού αποτελεί τη μεγάλη σταγόνα που έχει ξεχειλίσει το ποτήρι.

Η μείωση της τιμής πώλησης παραγωγού μέχρι σήμερα είναι στο μείον 38%. Η παραγωγή χοιρινού κρέατος χρειάζεται δεκάμηνο προγραμματισμό, λόγω του ότι βασίζεται στη βιολογία του χοίρου. Τα ώριμα ζώα πρέπει να προχωρήσουν στην παραγωγή κρέατος και άμα δεν υπάρχουν αγοραστές οι τιμές κατρακυλούν.

Ρευστή η κατάσταση
Ο τομέας του χοιρινού κρέατος στην Κύπρο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό και στο ευρωπαϊκό πεδίο. Αν δεν έχουμε αρνητικές εξελίξεις στην Ευρώπη, η κατάσταση στη χώρα μας θα ανακάμψει σε επίπεδα προ κρίσης, αφού ο τουρισμός θα ανέβει και η τοπική οικονομία, με βάση τις προβλέψεις των ειδικών, θα καλυτερεύσει στο σύνολό της.

Η κατάσταση, όμως, στην Ευρώπη είναι πολύ ρευστή, γιατί βασίζεται στην αγορά της Κίνας, την ώρα που το 11% της παραγωγής της εξάγεται σε τρίτες χώρες.

Εντός ορίων ασφαλείας
Όταν έχεις να κάνεις με ζώα δεν μπορείς ποτέ να χαλαρώσεις και πάντα πρέπει να προετοιμάζεσαι για το χειρότερο. Από κάθε κρίση πρέπει πάντα να κερδίζεις κάτι.

Η κρίση του 2013 μας έχει μάθει ότι τα οικονομικά μας δεν πρέπει ποτέ να είναι στα όριά μας. Για να μπορέσεις να κοιμάσαι τα βράδια πρέπει να έχεις τα απαραίτητα χρηματικά διαθέσιμα και αποθέματα πρώτων υλών για ασφάλεια. Το 2013 ήμασταν στα όριά μας και αυτό που μας έσωσε ήταν το καλό μας όνομα. Πρέπει, όμως, να βασιζόμαστε στη δική μας δύναμη, γιατί μπορεί να έρθουν δύσκολοι καιροί και παρότι οι συνεργάτες σου μπορεί να θέλουν να βοηθήσουν, να μην μπορούν.

Αγώνας επιβίωσης
 Όλο το προσωπικό μας στάθηκε δίπλα στην εταιρεία και συνέχισε κανονικά τις εργασίες στην παραγωγή και στη διοίκηση και τους ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό.

Το κοστολόγιό μας βασίζεται πάντοτε στην παραγωγικότητά μας και είναι ένας συνεχής αγώνας επιβίωσης. Ευτυχώς, λόγω εργοδότησης αρκετών ταλαντούχων συναδέλφων, έχουμε μια αρκετά παραγωγική διαδικασία, που μας κάνει να βλέπουμε το μέλλον αισιόδοξα.

Θα έχουμε απώλειες
Με βάση τους ειδικούς, η κρίση θα ξεπεραστεί πλήρως μέχρι το τέλος του 2021 και η ανάκαμψη θα είναι σταδιακή. Το σίγουρο είναι πως κάποιοι τομείς θα το ξεπεράσουν γρηγορότερα από άλλους και μερικές εταιρείες, εντός του κλάδου μας, μοιραία δεν θα αντέξουν, ώστε να επανέλθουν. Ευχή όλων μας είναι να σημειωθούν όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες και προσπάθειά μας να είμαστε σ’ αυτές που θα το ξεπεράσουν.

Ο χρόνος θα δείξει
Η κρίση θα πάρει τον χρόνο της και θα περάσει. Εμείς πρέπει να προσέξουμε, ώστε να έχουμε μηδενικές απώλειες, για να μπούμε δυναμικά στην μετά κρίση εποχή, διατηρώντας ανέπαφη την ποιότητά μας και το πλάνο συνεχούς βελτίωσης.

Όπως έχω πει και πιο πάνω, από κάθε κρίση μαθαίνουμε και κάτι και γινόμαστε πιο σοφοί. Αναπόφευκτα θα υπάρξουν απώλειες στην παραγωγή από τους λιγότερο προετοιμασμένους παραγωγούς. Αυτό θα δημιουργήσει κενά, τα οποία θα καλύψουν οι πιο προετοιμασμένοι. Σε ποια από τις δύο πλευρές της εξίσωσης θα είμαστε εμείς, μόνο ο χρόνος θα το δείξει, μαζί με την εργατικότητα και την αφοσίωσή μας.

Δειτε Επισης

«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας