Γάντια ούτε για δείγμα στην αγορά

Σοβαρή έλλειψη προστατευτικών γαντιών μίας χρήσης παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις υπεραγορές.

Η αυξημένη ζήτηση από επιχειρήσεις που επαναδραστηριοποιήθηκαν, αλλά και από καταναλωτές, δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, καθώς τα αποθέματα των συγκεκριμένων προϊόντων είναι ελάχιστα και σε ορισμένες περιπτώσεις ανύπαρκτα.

Δεδομένου ότι η χρήση προστατευτικών γαντιών είναι υποχρεωτική, βάσει διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας, σε μεγάλη μερίδα επιχειρήσεων που έρχονται σε επαφή με το κοινό (λιανεμπόριο, φούρνοι, εστίαση, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής κλπ), η ζήτηση που υπάρχει είναι δυσανάλογη της προσφοράς.

Μόνο σε small size ή καθόλου
Πραγματοποιώντας επισκέψεις σε διάφορες μεγάλες υπεραγορές της Λευκωσίας, διαπιστώσαμε ότι τα προστατευτικά γάντια μίας χρήσης, τα οποία, άλλοτε διατίθεντο σε διάφορα χρώματα, υλικά και μεγέθη, πλέον είτε έχουν εξαφανιστεί εντελώς από τα ράφια είτε διατίθενται σε εξαιρετικά περιορισμένες ποσότητες και μόνο σε μικρά μεγέθη (small size).

Μιλώντας στο InBusinessNews o εκτελεστικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών (ΠΑΣΥΠΕ), Ανδρέας Χατζηαδάμου αναγνώρισε ότι υπάρχει όντως πρόβλημα με την έλλειψη γαντιών τις τελευταίες ημέρες, προσθέτοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.

«Η υποχρέωση των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έρχονται σε επαφή με το κοινό να φορούν γάντια, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον που υπάρχει από καταναλωτές, οδήγησε στην κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης, την ώρα που η εξεύρεση αυτών των προϊόντων καθίσταται δύσκολη», ανέφερε σχετικά.

Πρόβλημα σε παραγωγή και εισαγωγή
Το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στην εμπορία των γαντιών και την εισαγωγή τους στην Κύπρο, καθώς η πλειοψηφία αυτών των προϊόντων εισάγεται από το εξωτερικό.

Παρόλο που υπάρχει πλειάδα προμηθευτών στην κυπριακή αγορά, εντούτοις κι οι ίδιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα εξεύρεσης των προστατευτικών γαντιών μίας χρήσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έλλειψη ενδεχομένως να σχετίζεται με την παραγωγή σε χώρες, όπως η Κίνα, στην οποία η χρήση είναι αυξημένη, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να τροφοδοτηθεί επαρκώς η κυπριακή αγορά.

Επαναξιολόγηση της κατάστασης ζητά το λιανεμπόριο
Να επανεξεταστεί το ζήτημα της υποχρεωτικής χρήσης γαντιών από το προσωπικό καθώς και της επιβολής πλαφόν στη χονδρική πώληση ζητούν οι λιανέμποροι, αναμένοντας σχετικές απαντήσεις από τους αρμοδίους.

«Συζητήσαμε πρόσφατα να εξεταστεί το αν υπάρχει η ανάγκη εξακολούθησης της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικών γαντιών μίας χρήσης στο σύνολο του λιανεμπορίου, με γνώμονα πάντα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την τήρηση των μέτρων προστασίας και υγιεινής», επεσήμανε ο κ. Χατζηαδάμου, εξηγώντας ότι το ζητούμενο είναι να γίνεται σωστά η χρήση γαντιών, με φειδώ και εκεί όπου χρειάζεται.

«Δεν χρειάζεται να γίνεται αλόγιστη χρήση, καθώς υπάρχουν επιχειρήσεις και τμήματα, στα οποία θεωρούμε ότι δεν είναι απαραίτητη η χρήση των γαντιών», πρόσθεσε σχετικά.

Τόνισε επίσης την ανάγκη εξεύρεσης άμεσης λύσης, προκειμένου, όπως είπε να αποφευχθούν αχρείαστες ταλαιπωρίες, καταγγελίες και παράπονα από καταναλωτές. «Το λιανεμπόριο προχωρά, υπάρχει επανεκκίνηση της οικονομίας και θα ήταν λάθος να παραμείνουμε κολλημένοι σε μέτρα που ίσως προκαλούν περισσότερα προβλήματα αντί οφέλη», εξήγησε ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΑΣΥΠΕ.

Ψύχραιμοι οι καταναλωτές στις υπεραγορές
Στην κανονικότητα επέστρεψε από τις 9 Ιουνίου το λιανεμπόριο, με την επαναλειτουργία των malls. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κίνηση στις υπεραγορές να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς προ κορωνοϊού και να μην παρατηρούνται τα φαινόμενα που υπήρχαν τον καιρό της καραντίνας. 

«Οι καταναλωτές επισκέπτονται πλέον και άλλα καταστήματα και μικρά ή μεγάλα εμπορικά κέντρα, με αποτέλεσμα οι υπεραγορές να καταγράφουν φυσιολογική επισκεψιμότητα και σε κάποιες μέρες ίσως και μειωμένη επισκεψιμότητα», εξήγησε σχετικά ο κ. Χατζηαδάμου.

Παράλληλα, τα στοκ στα υπόλοιπα προϊόντα, πλην των γαντιών μίας χρήσης, επαρκούν κανονικά, με τους καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους με ψυχραιμία πια αντί με πανικό.

Δειτε Επισης

Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Ανακοινώσεις από αρμόδια Υπουργεία αναμένει η Επ. Εσωτερικών για ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Αυξημένες οι εξαγωγές σοκολάτας από Ε.Ε. σε τρίτες χώρες
Γαλακτοβιομηχανία ΑΛΑΜΠΡΑ και οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ δίπλα στα άτομα της τρίτης ηλικίας
Η Isuzu αποκαλύπτει το πρώτο ηλεκτρικό Isuzu D-MAX
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Ετήσια αύξηση 7,1% στις πωλήσεις πετρελαιοειδών
Investors In People Platinum: Η σημαντικότερη διεθνής διάκριση ανθρώπινου δυναμικού για τρίτη φορά στον Όμιλο ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ