Οι καταναλωτές επέστρεψαν για τα καλά στα malls

Χαμόγελα στις διευθύνσεις των malls έφερε η πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων της Κύπρου, έπειτα από το σχεδόν τρίμηνο lock down.

Η επισκεψιμότητα την Τρίτη 9 Ιουνίου, η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες, κατέδειξε την ανάγκη των καταναλωτών να βολτάρουν, αν μη τι άλλο, στα εμπορικά καταστήματα και τους χώρους εστίασης.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των επισκεπτών σε σύγκριση με την αντίστοιχη Τρίτη που ακολούθησε την αργία του Αγίου Πνεύματος το 2019, ήταν σε ορισμένα εμπορικά κέντρα κατά 15% αυξημένος.

Στοίχημα, ωστόσο, παραμένει αν αυτή η προσμονή του κοινού για τα εμπορικά κέντρα συνδέεται και με αυξημένες αγορές.

Η επισκεψιμότητα να γίνει τζίρος
«Φάνηκε ότι ο κόσμος ψυχολογικά ήθελε να έρθει στα εμπορικά κέντρα μετά από τρεις μήνες, χαροποιώντας τις διευθύνσεις και τους καταστηματάρχες των malls», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου, εξηγώντας ότι το κατά πόσο αυτή η επισκεψιμότητα θα μεταφραστεί σε τζίρο, είναι κάτι που θα διαφανεί τις επόμενες ημέρες.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο κ. Αντωνίου αναγνώρισε ότι θα υπάρξουν δυσκολίες και θα χρειαστεί χρόνος μέχρι τα malls να καταγράψουν επισκεψιμότητα και τζίρο σε επίπεδα προ της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι πολύ μεγάλος αριθμός καταναλωτών τυγχάνουν ακόμα επιδότησης των ειδικών σχεδίων της κυβέρνησης.

Άνοιξαν καθολικά – Τι μένει να επαναλειτουργήσει
Σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και οι χώροι εστίασης εντός των malls, που άνοιξαν καθολικά από την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας τους.

Ωστόσο, παράταση παίρνουν οι χώροι ψυχαγωγίας, όπως παγοδρόμια και χώροι με ηλεκτρονικά παιχνίδια, οι οποίοι επαναλειτουργούν το Σάββατο 13 Ιουνίου.

Όσον αφορά σινεμά και κλειστούς παιδότοπους, η επαναλειτουργία τους τοποθετείται εντός Αυγούστου.

Ήρθαν πίσω κι οι τελευταίοι – Έκπληξη τα DIY
Με την επαναλειτουργία των malls και των εμπορικών καταστημάτων, το λιανικό εμπόριο λειτουργεί πλέον κανονικά, καθώς επέστρεψαν και οι τελευταίοι εργαζόμενοι. Το λιανεμπόριο απαριθμεί γύρω στις 41.000 εργαζόμενους, εκ των οποίων 3.000 απασχολούνται εντός των malls. 

Αξίζει να αναφερθεί, ωστόσο, ότι από τις 4 Μαΐου που επαναλειτούργησε το λιανεμπόριο εκτός των malls, ανακτήθηκε μόλις το 30%-40% του κύκλου εργασιών, κάτι που μεταφράζεται σε απώλεια 60%-70% για τον φετινό Μάιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Βέβαια, όαση αποτέλεσαν τα καταστήματα DIY, στα  οποία αύξηση κατέγραψαν τόση η επισκεψιμότητα όσο και ο τζίρος. Κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο, καθώς αρκετοί από τους εργαζόμενους που αναγκάστηκαν να μείνουν εκτός δουλειάς, αποφάσισαν να ασχοληθούν με τα μαστορέματα και τη διακόσμηση του σπιτιού τους.

Πανέτοιμοι για τήρηση πρωτοκόλλων
Αρκετοί από τους καταστηματάρχες προχώρησαν σε εκπτώσεις που έφτασαν μέχρι το 60%-70% σε μία προσπάθεια να προσελκύσουν τους καταναλωτές, έπειτα από τρεις μήνες.
 
Ο ΠΑΣΥΛΕ σημειώνει την πλήρη ετοιμότητα των εμπορικών κέντρων σχετικά με την εφαρμογή των πρωτοκόλλων και των υγειονομικών μέτρων.

«Καμία ανοχή δεν θα υπάρξει όσον αφορά στη μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Υπάρχει συνεχής απολύμανση των χώρων, ενώ συνεργεία ασφαλείας και καθαρισμού διασφαλίζουν την υγιεινή των χώρων και την ασφάλεια καταναλωτών και προσωπικού», ανέφερε σχετικά ο γγ του Συνδέσμου, Μάριος Αντωνίου.

Πόσα άτομα επιτρέπονται
Με αυτόματη καταγραφή επισκεπτών στις εισόδους, τα malls μπορούν να εντοπίσουν και να ελέγξουν τους επισκέπτες που βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στους χώρους τους.

Σημειώνεται ότι τα εμπορικά κέντρα έχουν έκταση περί τα 35.000-40.000 τ.μ., έχοντας τη δυνατότητα να φιλοξενούν ένα άτομό ανά 8 τ.μ. ωφέλιμου χώρου, με κάθε κατάστημα να μεριμνά για τον αριθμό των επισκεπτών του βάσει του δικού του ωφέλιμου χώρου.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι την Τρίτη 9 Ιουνίου άνοιξαν και πάλι οι εσωτερικοί χώροι εστίασης, με αναλογία έναν επισκέπτη ανά 3 τ.μ. σε τραπεζοκαθίσματα.

Γενναίες εκπτώσεις στα ενοίκια
Μεγάλη ευαισθησία επέδειξαν οι διευθύνσεις των πέντε malls της Κύπρου, προχωρώντας σε γενναίες εκπτώσεις όσον αφορά τα ενοίκια, χωρίς να ασκείται οποιαδήποτε πίεση προς τους ενοικιαστές για την καταβολή τους. 

«Με συναίνεση και προθυμία να στηρίξουν ουσιαστικά τους ενοικιαστές τους, οι ιδιοκτήτες των εμπορικών κέντρων προχώρησαν σε γενναίες εκπτώσεις στα ενοίκια», τόνισε ο Μάριος Αντωνίου, σημειώνοντας ότι ήταν στην καλή πρόθεση των ιδιοκτητών να βοηθήσουν τους ενοικιαστές τους σε μία δύσκολη περίοδο, καθώς η νομοθεσία που ψηφίστηκε από τη Βουλή για φορολογικά κίνητρα προς ιδιοκτήτες που θα προχωρούσαν σε μειώσεις ενοικίων δεν αποδείχθηκε ισχυρή.

Δειτε Επισης

Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά