Εξετάσεις ετοιμότητας δίνουν οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου

  • Ήταν θέμα χρόνου η εμφάνιση του ιού σε επιχειρήσεις που επισκέπτεται το ευρύ κοινό
  • Στοίχημα η σωστή διαχείριση των περιστατικών
  • Στη βάση σχεδίου που είχαν διαμορφώσει πριν από την κρίση λειτούργησαν Αλφαμέγα και Ζορπάς
 
Εξετάσεις ετοιμότητας και καλών αντανακλαστικών δίνουν οι επιχειρήσεις στην εποχή της πανδημίας. Ειδικά οι επιχειρήσεις οι οποίες συνεχίζουν να εξυπηρετούν το κοινό αντιμετωπίζουν πρόσθετες προκλήσεις αυτό το διάστημα.
 
Αφενός καλούνται να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία του κοινού, αλλά και των μελών του προσωπικού τους και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις έχοντας να αντιμετωπίσουν τη δυσφορία ή ακόμη και την οργή του κοινού λόγω των αυξημένων μέτρων ασφαλείας, ενώ την ίδια στιγμή επιβάλλεται να δείξουν ετοιμότητα σε περίπτωση που εντοπιστούν πιθανά κρούσματα μεταξύ των μελών του προσωπικού τους.
 
Αντιμέτωπες με μία τέτοια πρωτόγνωρη κατάσταση βρέθηκαν τα τελευταία 24ωρα οι υπεραγορές Αλφαμέγα και οι Φούρνοι Ζορπάς, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού μεταξύ των μελών του προσωπικού τους. Και οι δύο εταιρείες κατάφεραν να διαχειριστούν τα περιστατικά αυτά και να συμμορφωθούν με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και μάλιστα κατά τρόπο που να μην επηρεάσει σοβαρά τη λειτουργία τους και την εξυπηρέτηση του κοινού.
 
Σημειώνεται μάλιστα ότι αμφότερες επέλεξαν την οδό της διαφάνειας, ανακοινώνοντας οι ίδιες τον εντοπισμό κρουσμάτων μεταξύ των εργαζομένων. Όπως ανακοινώθηκε από το ίδιο το υπουργείο Υγείας, από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι τηρήθηκαν και από τις δύο επιχειρήσεις οι οδηγίες που δόθηκαν στη βάση του διατάγματος  και επιστολών που απεστάλησαν από τις Ιατρικές Υπηρεσίες και τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου:
 
  • Στην περίπτωση της υπεραγοράς Αλφαμέγα Έγκωμης, μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων στο πλαίσιο εξετάσεων στις οποίες η ίδια υπέβαλε το προσωπικό της, προχώρησε αμέσως σε απολύμανση των χώρων θέτοντας σε περιορισμό τα άτομα που εργάζονταν στο κατάστημα, ενώ η επαναλειτουργία της υπεραγοράς έγινε με νέο προσωπικό.
 
  • Στην περίπτωση της μονάδας παραγωγής των Φούρνων Ζορπά στη Λάρνακα, η διεύθυνση της εταιρείας ανέστειλε αμέσως τη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας, θέτοντας σε περιορισμό σε ξενοδοχειακή μονάδα με φρούρηση 100 περίπου άτομα, συμπεριλαμβανομένων όσων βρέθηκαν θετικοί στον ιό καθώς και των επαφών τους. Στην ανακοίνωση του υπ. Υγείας σημειώνεται ότι η επιχείρηση λειτουργούσε με ξεχωριστές ομάδες εργαζομένων.
 
Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, αλλά και από όσα ανακοίνωσαν οι ίδιες οι εταιρείες μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων, είχαν εκπονήσει εκ των προτέρων πλάνο διαχείρισης της κατάστασης, ούτως ώστε σε περίπτωση εντοπισμού κρουσμάτων κορωνοϊού μεταξύ των μελών του προσωπικού τους να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία ή η ασφάλεια των εργαζομένων σε αυτές.
 
Από τη στιγμή που οι υπεραγορές, φούρνοι και φρουταρίες είναι τα μοναδικά σημεία που εξακολουθεί να επισκέπτεται το κοινό, ο εντοπισμός κρουσμάτων σε αυτές τις επιχειρήσεις ήταν απλώς θέμα χρόνου. Το ότι καθυστέρησε να εμφανιστεί κρούσμα σε αυτές τις επιχειρήσεις, είναι αποτέλεσμα των αυστηρών μέτρων που ελήφθησαν, ωστόσο αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα βρίσκονταν αντιμέτωπες με μία τέτοια κατάσταση. Το στοίχημα για κάθε επιχείρηση του λιανικού εμπορίου τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι να έχει σχέδιο διαχείρισης μίας κρίσης αυτού του μεγέθους.
 

Δειτε Επισης

Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Συνεχίζουν σε τροχιά ανόδου οι αφίξεις-Το Ηνωμένο Βασίλειο η κυριότερη πηγή τουρισμού