ΠΑΣΥΛΕ: Δεν θα ανεχθούμε πισωγυρίσματα για τις Κυριακές

Μάριος Ιωάννου  17/01/2020 12:26
ΠΑΣΥΛΕ: Δεν θα ανεχθούμε πισωγυρίσματα για τις Κυριακές

ΠΑΣΥΛΕ: Δεν θα ανεχθούμε πισωγυρίσματα για τις Κυριακές

Μάριος Ιωάννου  17/01/2020 12:26

Το λιανεμπόριο δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε πισωγυρίσματα ούτε επαναφορά των στρεβλώσεων του παρελθόντος, ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ), Μάριος Αντωνίου.

RELATED ARTICLES


Μιλώντας στο InBusinessNews μετά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας για επαναφορά του δικαιώματος στην Υπουργό Εργασίας για έκδοση διαταγμάτων που θα ρυθμίζουν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, διερωτήθηκε αν είναι δυνατό κάποιος μετά από επτά χρόνια να συζητά τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές, τη συμβολή τους στην απασχόληση, στην αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων και τα οφέλη που προέκυψαν για τους καταναλωτές, καθώς και τα έσοδα που εισέρρευσαν στα δημόσια ταμεία.

€1 εκατ. για την οικονομία κάθε Κυριακή
Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου, από τη λειτουργία των καταστημάτων κάθε Κυριακή προκύπτει €1 εκατ. ευρώ όφελος για την οικονομία, είτε από μισθούς εργαζομένων, είτε μέσω συνεισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στο ΦΠΑ.

«Συνεπώς το λιανεμπόριο δεν θα δεχτεί πισωγυρίσματα και επαναφορά στρεβλώσεων του παρελθόντος που κάποιοι αναπολούν μέχρι και σήμερα», ανέφερε ο κ. Αντωνίου, επισημαίνοντας ότι το 2013 έγινε διόρθωση της στρέβλωσης που χώριζε τους καταστηματάρχες σε δύο κατηγορίες,  προνομιούχους και μη προνομιούχους, δίνοντας πλέον το δικαίωμα σε κάθε καταστηματάρχη να παραμένει ανοιχτός.

 
Δεύτερη πιο εμπορική μέρα η Κυριακή
Σημειώνοντας ότι «το λιανεμπόριο δεν είναι για προστατευτισμούς ή παρεμβατισμούς», ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ ανέλυσε τη δυναμική του λιανεμπορίου στην οικονομία, αναφέροντας ότι είναι ο τομέας με τη δεύτερη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ (μετά τον τουρισμό), με ποσοστό 11-12% και συνεισφορά που ξεπερνά τα €2 δισ.

Εξάλλου, το εμπόριο είναι ο πρώτος τομέας απασχόλησης στην Κύπρο, με ποσοστό 20%, καθώς ένα στους πέντε Κύπριους εργάζονται στο εμπόριο.

«Από τη λειτουργία των καταστημάτων της Κυριακές δημιουργήθηκε σωρεία θέσεων εργασίας, αυξήθηκαν τα εισοδήματα των εργαζομένων, ενώ εισέρρευσαν χρήματα στα δημόσια ταμεία», επεσήμανε στο InBusinessNews ο Μάριος Άντωνίου, τονίζοντας ξεκάθαρα ότι θέση του ΠΑΣΥΛΕ είναι «τίποτα λιγότερο από την υφιστάμενη κατάσταση που υπάρχει στο ωράριο των καταστημάτων».

Με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου, η Κυριακή έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια ως η δεύτερη πιο εμπορική μέρα μετά το Σάββατο, καθώς υπολογίζεται ότι γύρω στο 16-17% του εβδομαδιαίου τζίρου των καταστημάτων διεξάγεται την Κυριακή.

Ξανά στην Επιτροπή Εργασίας η επαναφορά διαταγμάτων
Το ζήτημα της επαναφοράς του δικαιώματος στην Υπουργό Εργασίας για ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων με διατάγματα συζητήθηκε ήδη ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, η οποία αναμένεται να συνέλθει εκ νέου για το θέμα εντός της ερχόμενης εβδομάδας και να οδηγήσει για ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας σχετική πρόταση νόμου των βουλευτών Άγγελου Βότση, Γιώργου Περδίκη και Γιώργου Λιλλήκα. 

Η Βουλή αναμένεται να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία έκρινε ως αντισυνταγματικό τον νόμο που αφαίρεσε από την Υπουργό το δικαίωμα έκδοσης διαταγμάτων για καθορισμό του ωραρίου των καταστημάτων.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας