Κυπριακοί χυμοί και χαλλούμι αποκτούν μερίδιο στην Κίνα

Τα τελευταία χρόνια Κύπρος και Κίνα έχουν γνωρίσει μια ενδιαφέρουσα φάση στις διμερείς τους σχέσεις, γιατί έχουμε καταφέρει να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τις ήδη εξαιρετικές σχέσεις που είχαμε τόνισε σε Κύπριους δημοσιογράφους που ταξίδεψαν στην Κίνα η Ανθή Σπαθή, Αναπληρώτρια Αρχηγός Αποστολής Πρεσβεία Κύπρου στο Πεκίνο. 

Η κα Σπαθή αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμφωνία για την Αμοιβαία Αναγνώριση Τίτλων Σπουδών των Πανεπιστημίων, που υπεγράφη από τον πρώην Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Καδή το 2017. «Αυτή η Συμφωνία ανοίγει βασικά νέους ορίζοντες για ανταλλαγή τόσο των φοιτητών όσο και ακαδημαϊκού προσωπικού, αλλά θα αποτελέσει και μια γερή φάση για διμερείς συνεργασίες στην τεχνολογία», είπε.

Ενδιαφέρον Κινέζων φοιτητών

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον Κινέζων φοιτητών να σπουδάσουν σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου. «Στόχος μας, είναι σιγά-σιγά να προωθήσουμε κυρίως τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, διότι προσφέρουν την αγγλική γλώσσα, σε αντίθεση με τα δημόσια που τα μαθήματα διδάσκονται στα ελληνικά και αυτό δημιουργεί κάποιο θέμα γιατί η επιλογή θα γίνει μέσα από ελληνόφωνους Κινέζους, που όπως καταλαβαίνετε είναι πιο περιορισμένος ο αριθμός. Έχουμε καλέσει τα Πανεπιστήμιά μας και κάποια από αυτά έχουν ανταποκριθεί θετικά και ήδη άρχισαν να προσφέρουν και υποτροφίες προς Κινέζους φοιτητές, αλλά και να λαμβάνουν μέρος σε εκθέσεις. Μάλιστα, πρόσφατα είχαμε τη διεθνή έκθεση Πανεπιστημίων, όπου έλαβε μέρος με μεγάλη επιτυχία το Υπουργείο Παιδείας και 1-2 άλλα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, που αυτό προωθεί ακόμα περισσότερο τις σχέσεις. Αυτό δεν θα καλλιεργήσει μόνο τη μόρφωση, αλλά και θα εμβαθύνει την κατανόηση των δύο πολιτισμών. Είμαστε δύο αρχαίοι πολιτισμοί που έχουμε πάρα πολλά κοινά στοιχεία που θα μπορούσαμε να βασιστούμε πάνω τους για να αποκτήσουμε ακόμα περισσότερες σχέσεις», υπογράμμισε.

50 Κύπριοι φοιτητές

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον έρχονται και Κύπριοι για σπουδές στην Κίνα σημείωσε ότι το 2008 είχαμε , μόλις έναν φοιτητή και πλέον αριθμούμε πέραν των 50.

ΑΠΕ και κινηματογράφος

Σχετικά με το ενδιαφέρον από πλευράς Κίνας για συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και του κινηματογράφου τόνισε πως για το κινηματογράφο υπήρξε και μάλιστα υπήρξε και μια συνεργασία με τον τότε ΚΟΤ όπου κάποια δίκτυα είχαν ενδιαφερθεί να γυρίσουν κάποια ντοκιμαντέρ. «Θεωρώ ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει στο 100% μια τέτοια προσπάθεια, θα ξεκινήσει με μικρούς αριθμούς και σιγά σιγά θα αποκτήσουμε τα κατάλληλα κανάλια για να εμβαθύνει αυτό. Αλλά είναι ένας σημαντικός τομέας, έχετε δίκαιο, ειδικά ο κινηματογράφος θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο συνεργασίας», τόνισε

Χυμοί και χαλλούμι

Αναφορικά με τις εμπορικές σχέσεις, των δύο χωρών σημείωσε ότι είναι σε πολύ καλό επίπεδο σε σχέση με εκεί που ήταν πριν από 5-6 χρόνια. «Το θετικό εδώ είναι ότι έχουμε ανοίξει καινούργιους ορίζοντες θεματικά. Δηλαδή, ενώ παλαιότερα ήταν πιο μονοθεματικά, τώρα μπορούμε σιγά-σιγά να ανοιγόμαστε όλο και περισσότερο, όπως για παράδειγμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή ακόμα και στην ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων, π.χ. εισαγωγές. Έχουμε υπογράψει τον Νοέμβριο του 2018, τη Συμφωνία για την εισαγωγή γαλακτοκομικών, οπότε προωθούμε για να γνωρίσει το κινέζικο κοινό το χαλλούμι. Οι χυμοί μας πάνε πάρα πολύ καλά. Σιγά-σιγά ανοιγόμαστε σε όλο και περισσότερα θέματα. Όπως είπα δεν μπορούμε να το πετύχουμε άμεσα στο μάξιμουμ αλλά σημαντικά βήματα γίνονται», είπε.

Αργούν οι απευθείας πτήσεις

Σε ό,τι αφορά στις απευθείας πτήσεις, που είναι ένα θέμα που ακούγεται πάρα πολύ έντονα τα τελευταία 3-4 χρόνια, η κα Σπαθή είπε πως για να εγκαθιδρυθεί μια απευθείας πτήση, θεωρητικά θα πρέπει να έχει και μια βιωσιμότητα. «Βλέπουμε μεν ότι έχουμε μια αλματώδη πρόοδο στις αιτήσεις της θεώρησης εισόδου, δηλαδή ενδιαφέρον Κινέζων πολιτών να επισκεφθούν την Κύπρο μας, εντούτοις θεωρώ ότι θα πρέπει να καλλιεργηθεί ακόμα περισσότερο ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να υπάρχει η απευθείας πτήση. Γίνονται τεράστιες προσπάθειες, βλέπουμε αποτελέσματα, αλλά θεωρώ ότι έχουμε ακόμα να διανύσουμε κάποια απόσταση. Αλλά σίγουρα αν καταφέρουμε και πείσουμε κάποιες εταιρείες να εγκαθιδρύσουν απευθείας πτήση θεωρώ ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να ενισχυθεί άμεσα και ο τουρισμός. Είναι δύο δοχεία συγκοινωνούντα», κατέληξε.

 

Δειτε Επισης

Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Λιανεμπόριο: Το δυσβάστακτο κόστος των καυσίμων για τις επιχειρήσεις και η εξίσωση της ακρίβειας
Η Visa ανακοινώνει τον νικητή του διαγωνισμού της για ένα 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο