Θ. Λέκκας: Δραστικές οι επερχόμενες αλλαγές στην αυτοκίνηση

Ραγδαία αλλαγή στον κλάδο της αυτοκίνησης επιβάλλουν οι νέες τεχνολογίες, με την τεχνητή νοημοσύνη να επιδιώκει την εξάλειψη κάθε επέμβασης του οδηγού. Καθώς, όμως, η πλήρης εφαρμογή της αυτόνομης οδήγησης είναι σε πρώιμο στάδιο, το μέλλον βρίσκεται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, επισημαίνει στο InBusinessNews o Θεόδωρος Λέκκας, διευθύνων σύμβουλος σε ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη της Schaeffler.

Διαβάστε ακόμα: Ποια μεγάλα ακίνητα σε Λεμεσό και Πάφο ανήκουν στην APS

Ο κ. Λέκκας αποκαλύπτει την παγκόσμια στρατηγική της SCHAEFFLER που συνοψίζεται στο μότο “Mobility for Tomorrow”, τα νέα συστήματα και προϊόντα που θα πρέπει να αναμένουμε το 2019. Παράλληλα, αναφέρεται και στην καθοδική τάση που παρατηρείται στην παραγωγή αυτοκίνητων που φέρουν κινητήρες εσωτερικής καύσης, καθώς επίσης και στο πως αναμένεται επηρεαστεί ο κλάδος των ανταλλακτικών και  επιδιόρθωσης από τις αλλαγές που καταγράφονται στην αυτοκίνηση.

Διαβάστε ακόμα: Το άτακτο Brexit απειλεί 900 θέσεις εργασίας στην Κύπρο

Πως έχει εξελιχθεί η τεχνολογία των αυτοκινήτων τα τελευταία χρόνια και ποιο είναι το μέλλον της αυτόνομης αυτοκίνησης; Πώς θα μπορούσε να μετεξελιχθεί περαιτέρω ο εν λόγω τομέας;
Η αλλαγή στις απαιτήσεις των καταναλωτών, η εμφάνιση νέων τεχνολογιών καθώς και η ανάγκη για οδική ασφάλεια και προστασία του περιβάλλοντος, είναι κάποιοι από τους παράγοντες που οδηγούν στη ραγδαία αλλαγή του κλάδου της αυτοκίνησης. Η αυτόνομη αυτοκίνηση είναι μια μόνο από τις εξελίξεις. Οι επερχόμενες αλλαγές προβλέπονται δραστικές και χρονικά πιο άμεσες από ποτέ.  Ήδη τα αυτοκίνητα παρέχουν αρκετές πληροφορίες στον οδηγό δίνοντάς του έτσι μια σχετική αυτονομία. Τα αυτοκίνητα πλέον θεωρούνται ασφαλέστερα, πιο οικονομικά, με περισσότερα ψηφιακά χαρακτηριστικά και ενσωματώνουν ήδη κάποια στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης. Ο στόχος της αυτόνομης αυτοκίνησης είναι όχι απλά να μειώσει, αλλά να εξαλείψει την επέμβαση του οδηγού. Ακόμα βρισκόμαστε σε σχετικά πρώιμο στάδιο για την πλήρη εφαρμογή αυτόνομης οδήγησης καθώς τα προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν είναι πολλά και προκύπτει σωρεία εμπορικών, τεχνικών, νομικών ακόμα και ηθικών προβληματισμών. Το μέλλον σίγουρα βρίσκεται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Πώς αναμένεται να επηρεάσει το μέλλον της αυτοκίνησης η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης;
Δεν νοείται αυτόνομο αυτοκίνητο χωρίς τεχνητή νοημοσύνη. Εφόσον οι αυτοκινητοβιομηχανίες κατευθύνονται προς την αυτόνομη οδήγηση, πραγματοποιούν ήδη σημαντικές επενδύσεις στη μελέτη και εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης. Μια κρίσιμη αλλαγή σχετίζεται με τους παίχτες που θα ηγούνται της αυτοκινητοβιομηχανίας στο μέλλον. Εταιρείες λογισμικού αποκτούν μεγαλύτερη ισχύ και δυναμική και ενδεχομένως να μετεξελιχθούν σε παραγωγούς οχημάτων στο μέλλον.

Η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης είναι σύνθετο ζήτημα. Δεν αφορά μόνο στην τεχνολογία που θα ενσωματώνουν τα αυτοκίνητα καθώς η τεχνολογία λίγο πολύ υπάρχει ήδη. Ζητήματα εμπορικά, νομικά, κοινωνικά ακόμα και γεωπολιτικά περιπλέκουν το θέμα. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την εικόνα της αυτοκίνησης στα επόμενα 10 χρόνια. 

Πώς οι νέες ευρωπαϊκές οδηγίες επηρεάζουν την εταιρεία σας για τα επόμενα 5-10 χρόνια;
Σε μεγάλο βαθμό. Η μείωση των εκπομπών ρύπων, η οδική ασφάλεια, η ψηφιοποίηση, η τεχνολογική αλλαγή επηρεάζουν όλη την υφήλιο, όχι μόνο την Ευρώπη. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, η Γαλλία θα επενδύσει 700 εκατ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια για να ενισχύσει την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. Για τον ίδιο σκοπό, τον περασμένο Νοέμβριο, η γερμανική κυβέρνηση διέθεσε 1 δισ. ευρώ για να υποστηρίξει την παραγωγή μπαταριών στη Γερμανία κ.ο.κ. Η SCHAEFFLER, βασικός προμηθευτής της αυτοκινητοβιομηχανίας σήμερα στην Ευρώπη και τον κόσμο, όχι μόνο επηρεάζεται αλλά και συν καθορίζει το μέλλον της αυτοκίνησης ήδη από σήμερα και με το βλέμμα στο μέλλον.

Σε ποιες ενέργειες – πολιτικές – στρατηγικές προβαίνει η εταιρεία λαμβάνοντας υπόψη το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας;
Η παγκόσμια στρατηγική της SCHAEFFLER συνοψίζεται στο μότο “Mobility for Tomorrow”. Σήμερα δεν συζητάμε μόνο για την αυτοκίνηση, αλλά γενικά για τον τρόπο μετακίνησης ανθρώπων και εμπορευμάτων στο μέλλον. Υπό αυτό το πρίσμα, οι αλλαγές τις οποίες υλοποιεί η SCHAEFFLER είναι τεράστιες. Αρχικά, πραγματοποιούνται δομικές, οργανωτικές αλλαγές. Για παράδειγμα, το Τμήμα E-Mobility είναι πλέον ξεχωριστό και αποτελεί το πρώτο βήμα για την κατανομή των πόρων και την ενσωμάτωση τεχνολογιών σχετικά με την Ηλεκτροκίνηση. Μια δεύτερη ξεκάθαρη στρατηγική είναι οι εξαγορές. Την τελευταία διετία η SCHAEFFLER έχει επενδύσει και εξαγοράσει αρκετές εταιρίες με ενδιαφέρουσα τεχνολογία ως προς το μέλλον της αυτοκίνησης. Μια τρίτη διακριτή στρατηγική είναι η έμφαση σε ενέργειες που αφορούν στο ψηφιακό μας μέλλον (Digitalization).

Παρατηρείται μια καθοδική τάση στη χρήση βενζινοκίνητων αυτοκινήτων; Τι να αναμένουμε σε μια δεκαετία;
Γενικά παρατηρείται καθοδική τάση στην παραγωγή αυτοκίνητων που φέρουν κινητήρες εσωτερικής καύσης και παράλληλη εμφάνιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και υβριδικών μοντέλων. Στη SCHAEFFLER δουλεύουμε επάνω σε διάφορα σενάρια. Εκτίμησή μας είναι πως μετά από μια δεκαετία θα έχουμε μια μικτή εικόνα ηλεκτροκίνησης (30%), κινητήρων εσωτερικής καύσης (40%) και υβριδικών συστημάτων μετάδοσης, τα οποία θα συνδυάζουν μηχανικά και ηλεκτρικά στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση στην επόμενη δεκαετία οι δρόμοι θα έχουν διαφορετική εικόνα. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα κίνητρα (π.χ. φορολογικά) που δίνονται ανά χώρα για την αγορά ηλεκτρικού ή υβριδικού αυτοκινήτου. Καθοριστική θα είναι και η εξέλιξη στις υποδομές (π.χ. σημεία φόρτισης) και φυσικά η τελική τιμή πώλησης για τους καταναλωτές. Τελικά, αν και το τοπίο θα αλλάξει πολύ σε μια δεκαετία, τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης θα εξακολουθούν να επικρατούν στον τρέχοντα στόλο οχημάτων παγκοσμίως.

Τι σημαίνουν όλες αυτές οι αλλαγές που καταγράφονται στην αυτοκίνηση για τον ανεξάρτητο κλάδο των ανταλλακτικών και επιδιόρθωσης;
Στο άμεσο μέλλον, ας πούμε 5-7 χρόνια, οι αλλαγές αναμένονται μικρές καθώς ο κλάδος ανταλλακτικών και επιδιόρθωσης ασχολείται κυρίως με οχήματα μεγαλύτερης ηλικίας, που βρίσκονται ήδη στο πάρκο των οχημάτων και εκτός εργοστασιακής εγγύησης. Μετά την περίοδο αυτή, οι αλλαγές θα είναι θεαματικές και σχετικά απρόβλεπτες. Οι νέες τεχνολογίες θα φέρουν νέα προϊόντα, για την ακρίβεια νέα πλήρη συστήματα αντικατάστασης. Η επισκευή ή η επιδιόρθωση θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες και την προσβασιμότητα στα δεδομένα του οχήματος. Η SCHAEFFLER εργάζεται ήδη και στις δύο κατευθύνσεις με σκοπό να παρέχει στον μηχανικό του μέλλοντος όχι μόνο τα προϊόντα αλλά κυρίως την τεχνική και ψηφιακή υποστήριξη που θα είναι απαραίτητη για την επισκευή των οχημάτων.

Να αναμένουμε οποιαδήποτε νέα συστήματα ή προϊόντα από την εταιρεία σας στο άμεσο μέλλον;
Ασφαλώς. Για παράδειγμα, το σύστημα μετάδοσης για το νέο ηλεκτροκίνητο AUDI e-tron μπήκε ήδη σε μαζική παραγωγή από τη SCHAEFFLER. H τεχνική μας συνεργασία στα πλαίσια της FORMULA-E ήδη φέρνει άμεσα αποτελέσματα σε καινοτομίες που αλλάζουν την αυτοκίνηση.  Οι μηχανικοί οχημάτων εμπιστεύονται για δεκαετίες τις μάρκες LUK, INA, FAG και ο Όμιλος SCHAEFFLER θα συνεχίσει να καθορίζει τις τεχνολογίες οχημάτων, παρέχοντας στους επισκευαστές τεχνογνωσία και λύσεις επισκευής για το συνεργείο του μέλλοντος.

Δειτε Επισης

Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση
Υπουργείο Εμπορίου: Εφαρμόζονται κανονισμοί για έλεγχο της μεσιτείας όπλων
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες