Αύξηση 20% στο πλαστικό χρήμα

Κατά 20% αυξήθηκαν οι συναλλαγές που έγιναν με κάρτες από Κύπριους την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου του 2018, με την αξία τους να ανέρχεται στο €1,18 δισ. Μόνο για τον φετινό Ιούνιο οι συναλλαγές Κυπρίων ανήλθαν στα €302 εκατ., σημειώνοντας άνοδο 35% σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο.

Η αξία των καρτών που χρησιμοποιήθηκαν στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και των αναλήψεων μετρητών έφτασε το πρώτο εξάμηνο του 2018 τα €841,9 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 13% σε σχέση με αντίστοιχο εξάμηνο του 2017, ενώ τον Ιούνιο σημείωσε άνοδο 14%, φτάνοντας τα €146,4 εκατ.

Όσον αφορά τις συναλλαγές (πωλήσεις) που έγιναν από τουρίστες, καταγράφηκε άνοδος 17% την πρώτη εξαμηνία της χρονιάς, φτάνοντας στα €458,8 εκατ. Τον φετινό Ιούνιο οι συναλλαγές από τουρίστες στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 16%, καθώς ανήλθαν στα €114,8 εκατ.

Οι συναλλαγές με ξένες κάρτες (συμπεριλαμβανομένων πωλήσεων και αναλήψεων μετρητών) στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 14% τόσο τον Ιούνιο (€139 εκατ.) όσο και την πρώτη εξαμηνία του 2018 (€582,7 εκατ.).

Οι τομείς στους οποίους κατέγραψε άνοδο το πλαστικό χρήμα ήταν η κυβέρνηση, οι υπεραγορές, τα ξενοδοχεία, τα καύσιμα, τα εστιατόρια, μπαρ και catering, αλλά και τα καταστήματα DIY.

Σημειώνεται ότι η συνολική μηνιαία αύξηση στον κυβερνητικό τομέα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των πληρωμών φόρου στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων.

Πόσα ξοδεύτηκαν στα κατεχόμενα
Από την άλλη, ξεπέρασαν τα €5,5 εκατ. οι συναλλαγές Κυπρίων με κάρτες στα κατεχόμενα την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου του 2018, ενώ τον Ιούνιο έφτασαν το €1 εκατ.

Οι συναλλαγές Κυπρίων στην Τουρκία ανήλθαν το εξάμηνο του 2018 στο €1,9 εκατ. και τον Ιούνιο στις €398,946.

Την ίδια ώρα, από τουρκικές κάρτες δαπανήθηκαν στις ελεύθερες περιοχές σχεδόν €10 εκατ. τους πρώτους έξι μήνες του 2018 και €1,6 εκατ. τον Ιούνιο.

Δειτε Επισης

Η Visa ανακοινώνει τον νικητή του διαγωνισμού της για ένα 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο
Νέος μέτοχος σε Mall of Cyprus και Mall of Engomi η Pareto-Μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής της Atterbury Europe
Οι μάρκες αυτοκινήτων που προτίμησαν οι αγοραστές το πρώτο τρίμηνο
Δυσφορία αγελαδοτρόφων με δημοσιεύματα για το χαλλούμι-«Δυναμιτίζουν το πολύ καλό κλίμα»
Lordos United Public: Κέρδος €1,773,000 από αναγκαστική απαλλοτρίωση γης σε συμφωνία με τον Δήμο Λεμεσού
Φάρμακα: Ο... βασιλιάς των κυπριακών εξαγωγών-Σε ποιους προορισμούς φτάνουν
Νέος CEO του Ομίλου CTC o Βασίλης Ευγένιος-Εκτελεστικός σύμβουλος στο Διοικητικό Συμβούλιο
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Απαγορεύεται η μεταφορά της αργίας
Υπεραγορές Αλφαμέγα και Bean Bar: Νέες αυξήσεις μισθών και ωφελήματα €4,5 εκατ. στο προσωπικό
Κλειδωμένο το deal Σκλαβενίτη-Υπεραγορών Παπαντωνίου… Πότε αναμένονται οι ανακοινώσεις