ΕΚΚ: Καμπάνα €250.000 στα μέλη ΔΣ της Ορφανίδης

Την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους €120.000 στον Χρίστο Ορφανίδη αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, καθώς και άλλα μικρότερα πρόστιμα σε μέλη του ΔΣ της εταιρείας Ορφανίδης Δημόσια Εταιρεία, για παραπλανητικά στοιχεία σε οικονομικές εκθέσεις της εταιρείας.

Η ΕΚΚ επισημαίνει ότι η εταιρεία προέβη σε δημοσιοποίηση της εξαμηνιαίας οικονομικής της έκθεσης για την περίοδο που έληξε στις 30.6.2012, παρέχοντας παραπλανητικά στοιχεία σε αυτήν καθώς, στην Ενδιάμεση Έκθεση Διαχείρισης της Εταιρείας, η οποία περιλαμβάνεται στην εν λόγω εξαμηνιαία οικονομική έκθεση, δεν αναφέρονταν ουσιαστικοί κίνδυνοι σχετικά με τη λειτουργία,  τις εργασίες και τη διαχείριση της εταιρείας παρά το γεγονός ότι οι κίνδυνοι αυτοί είχαν επισημανθεί σε συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας κατά τον ουσιώδη χρόνο.

Το σκεπτικό
Παράλληλα, η Κεφαλαιαγορά επισημαίνει ότι «με τη δημοσιοποίηση της Ενδιάμεσης Έκθεσης Διαχείρισης της Εταιρείας, η οποία περιλαμβάνεται στην εξαμηνιαία οικονομική της έκθεση για την περίοδο που έληξε 30.6.2012, διέδωσε πληροφορίες οι οποίες έδιδαν παραπλανητικές ενδείξεις σχετικά με τα χρηματοοικονομικά μέσα της Εταιρείας, καθώς στην εν λόγω Ενδιάμεση Έκθεση Διαχείρισης δεν αναφέρονταν ουσιαστικοί κίνδυνοι σχετικά με τη λειτουργία, τις εργασίες και τη διαχείριση της Εταιρείας παρά το γεγονός ότι οι κίνδυνοι αυτοί είχαν επισημανθεί σε συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας κατά τον ουσιώδη χρόνο».

Εξάλλου, η ΕΚΚ τονίζει ότι η εταιρεία προέβη σε δημοσιοποίηση στις 29.11.2012 της εννιαμηνιαίας οικονομικής της έκθεσης για την περίοδο που έληξε στις 30.9.2012 παρέχοντας παραπλανητικά στοιχεία σε αυτήν καθώς, στην εν λόγω εννιαμηνιαία οικονομική έκθεση, στο μέρος αυτής με τίτλο ‘Ενδιάμεση Έκθεση Διαχείρισης’, δεν αναφέρονταν ουσιαστικοί κίνδυνοι σχετικά με τη λειτουργία, τις εργασίες και τη διαχείριση της Εταιρείας παρά το γεγονός ότι οι κίνδυνοι αυτοί είχαν επισημανθεί σε συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας κατά τον ουσιώδη χρόνο. 

Σύμφωνα με την Κεφαλαιαγορά, «με τη δημοσιοποίηση της εννιαμηνιαίας οικονομικής της έκθεσης για την περίοδο που έληξε 30.9.2012, η εταιρεία διέδωσε πληροφορίες οι οποίες έδιναν παραπλανητικές ενδείξεις σχετικά με τα χρηματοοικονομικά μέσα της Εταιρείας, καθώς στην εν λόγω εννιαμηνιαία οικονομική έκθεση, στο μέρος αυτής με τίτλο ‘Ενδιάμεση Έκθεση Διαχείρισης’, δεν αναφέρονταν ουσιαστικοί κίνδυνοι σχετικά με τη λειτουργία, τις εργασίες και τη διαχείριση της Εταιρείας παρά το γεγονός ότι οι κίνδυνοι αυτοί είχαν επισημανθεί σε συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας κατά τον ουσιώδη χρόνο». 

Δεν επέβαλε πρόστιμο στην εταιρεία
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή αποφάσισε να μην επιβάλει στην εταιρεία διοικητικό πρόστιμο για τις ανωτέρω παραβάσεις λαμβάνοντας υπόψη ότι η Εταιρεία βρίσκεται υπό καθεστώς Διαχείρισης από τις 31 Ιανουαρίου 2013 και τελεί υπό καθεστώς Εκκαθάρισης από τις 15 Σεπτεμβρίου 2015. 

Εξάλλου, όπως έχει ενημερωθεί η Επιτροπή από τους Διαχειριστές/Παραλήπτες αυτής, η εταιρεία είναι αφερέγγυου καθεστώτος, ενώ τυχόν επιβολή διοικητικού προστίμου στην εταιρεία, δεδομένων των συνθηκών, θα επιβαρύνει περαιτέρω τους πιστωτές της. 

Παράλληλα, η ΕΚΚ διαπιστώνει παράβαση από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας και την Οικονομική της Διευθύντρια, καθότι προέβησαν στη Δήλωση Μελών Διοικητικού Συμβούλιου και άλλων υπευθύνων, η οποία περιλαμβάνεται στην εξαμηνιαία οικονομική έκθεση της Εταιρείας για την περίοδο που έληξε 30.6.2012, επιβεβαιώνοντας παραπλανητικές πληροφορίες «αφού επιβεβαίωσαν ότι η ενδιάμεση Έκθεση Διαχείρισης, η οποία επίσης αποτελεί μέρος της εν λόγω 3 εξαμηνιαίας οικονομικής έκθεσης, παρείχε δίκαιη ανασκόπηση των πληροφοριών που απαιτούνται από το άρθρο 10(6) του Ν.190(Ι)/2007, ενώ αύτη δεν παρείχε».

Τα πρόστιμα
Αναλυτικά, η ΕΚΚ αποφάσισε να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο στα ,έλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας τον ουσιώδη χρόνο ως ακολούθως:
•Χρίστος Ορφανίδης, Εκτελεστικός Πρόεδρος: Πρόστιμο €120.000 
• Μάριος Αντωνιάδης, Μη Εκτελεστικός Σύμβουλος, Πρόεδρος Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας: Πρόστιμο €40.000 
•Γιώργος Χατζήμιχαηλ, Μη Εκτελεστικός Σύμβουλος, Μέλος Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας: Πρόστιμο €20.000
• Χρίστος Φυλακτού, Μη Εκτελεστικός Σύμβουλος, Μέλος Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας: Πρόστιμο €20.000 
• Πόλυς Κουρουσίδης, Μη Εκτελεστικός Σύμβουλος, Μέλος Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας: €20.000

Ως παράγοντες στον καθορισμό του ύψους των ανωτέρω διοικητικών προστίμων, η ΕΚΚ έλαβε υπόψη της σε κάθε περίπτωση «τη σοβαρότητα που αποδίδει ο νομοθέτης σε παραβάσεις αυτού του είδους, καθώς και «την κεντρική σημασία της δήλωσης που περιλαμβάνεται στις οικονομικές εκθέσεις από τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του εκδότη, το γενικό διευθυντή και τον οικονομικό διευθυντή, με την οποία αναλαμβάνουν προσωπική ευθύνη για την κατάρτιση της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης που αφορά τον εκδότη». Όπως εξηγεί η Κεφαλαιαγορά, «η ενέργεια τους ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον εκδότη για την ύπαρξη διαφάνειας σχετικά με τις πληροφορίες που τον αφορούν».

Πρόστιμο και στην Οικονομική Διευθύντρια
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Κεφαλαιαγορά αποφάσισε να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο στην Οικονομική Διευθύντρια της εταιρείας τον ουσιώδη χρόνο, Ήβη Μακαρίου, ύψους €30.000. 

Για τον καθορισμό του ύψους του διοικητικού προστίμου στην κ. Μακαρίου, η ΕΚΚ έλαβε υπόψη της τους ακόλουθους παράγοντες:
• Τη σοβαρότητα που αποδίδει ο νομοθέτης σε παραβάσεις αυτού του είδους, η οποία αντικατοπτρίζεται από το ύψος της διοικητικής κύρωσης που προβλέπεται στο Ν.190(Ι)/2007 για τέτοιες παραβάσεις.
• Την κεντρική σημασία της δήλωσης που περιλαμβάνεται στις οικονομικές εκθέσεις από τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του εκδότη, το γενικό διευθυντή και τον οικονομικό διευθυντή, με την οποία αναλαμβάνουν προσωπική ευθύνη για την κατάρτιση της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης που αφορά τον εκδότη. Η ενέργεια τους ενισχύει την εμπιστοσύνη των 6 επενδυτών στον εκδότη για την ύπαρξη διαφάνειας σχετικά με τις πληροφορίες που τον αφορούν.

Σημειώνεται επίσης ότι η κ. Μακαρίου, τον ουσιώδη χρόνο, κατείχε τη θέση της Οικονομικής Διευθύντριας της εταιρείας. Εξάλλου, «λόγω της θέσης της ως Οικονομική Διευθύντρια, η οποία ήταν υπεύθυνη και γνώστης των χρηματοοικονομικών πληροφοριών που αφορούν την εταιρεία, όφειλε να μεριμνήσει ώστε, η αναγκαία πληροφόρηση αναφορικά με τους κινδύνους που αντιμετώπιζε η εταιρεία κατά τον ουσιώδη χρόνο, να περιληφθεί στην Ενδιάμεση Έκθεση Διαχείρισης της εξαμηνιαίας οικονομικής έκθεσης της εταιρείας για την περίοδο που έληξε 30.6.2012», σημειώνεται, μεταξύ άλλων.

Δειτε Επισης

Ολοκληρώθηκε ο 15ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου-Διαγωνίστηκαν 27 οινοποιεία
Ισραήλ: Ακυρώνει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Τουρκία
Φωνάζουν για απανωτές αυξήσεις στο χοιρινό οι υπεραγορές-Ζητούν παρέμβαση των θεσμών
Με μεγάλη επιτυχία η απογευματινή εκδήλωση της Gaggenau στη Λευκωσία (pics)
Άλκης Γαλατόπουλος: Πορεία πέραν των 60 ετών για την Novario-Tι είπε για την προσθήκη των προϊόντων Gaggenau
R. Ramalho: Τα προϊόντα Gaggenau προσφέρουν την εμπειρία της πολυτέλειας
Έρχεται νέα υπερσύγχρονη υπεραγορά Αλφαμέγα στο Παραλίμνι-Όλες οι πληροφορίες
Θέλουν να βάλουν πίεση σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των τιμών στο λιανεμπόριο-Η πρόθεση της Βουλής
Κίνα: Άλμα 26,7% στις πωλήσεις επιβατικών οχημάτων στο τετράμηνο
Jumbo: Αυξημένες κατά περίπου 3% οι πωλήσεις των καταστημάτων στην Κύπρο το πρώτο τετράμηνο