Το στοίχημα του Mall στην Ανθούπολη και της Τρ. Κύπρου

Με την τροχοδρόμηση των εργασιών ολοκλήρωσης του εμπορικού κέντρου στην περιοχή Ανθούπολης- Λακατάμιας, μετά και το deal απόκτησης από την Τράπεζα Κύπρου της συμμετοχής στο έργο του Ταμείου Προνοίας της CYTA, ελέγχοντας πλέον την πλειοψηφία των μετοχών (50%+), το μεγάλο στοίχημα είναι η προσέλκυση στο εμπορικό κέντρο ηχηρών ονομάτων τα οποία θα φέρουν την απαιτούμενη επισκεψιμότητα, αλλά και θα οδηγήσουν σε υψηλά έσοδα από ενοίκια. Στο τέλος της ημέρας, αυτός είναι ο απώτερος στόχος της Τράπεζας Κύπρου, εάν θέλει να προσελκύσει επίδοξους ντόπιους ή ξένους επενδυτές, οι οποίοι θα είναι διατεθειμένοι να αποκτήσουν το κέντρο καλύπτοντας τουλάχιστον το ποσό που θα δαπανήσει για ολοκλήρωσή του και για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου.  

Καθώς είναι γνωστό, το εμπορικό κέντρο δεν μπορεί να παραμείνει στα χέρια της Τράπεζας Κύπρου και θα πρέπει μελλοντικά να πωληθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, επενδυτικά σχήματα είχαν επιδείξει ενδιαφέρον για απόκτηση συμμετοχής στο εμπορικό κέντρο της Ανθούπολης και στο παρελθόν, με το ενδιαφέρον όμως να επικεντρώνεται μετά την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών έργων. 

Διαβάστε ακόμα: Ο πανταχού παρών Αβέρωφ κατά τον Π. Δημητριάδη

Η προσέλκυση ηχηρών ονομάτων
Με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς, με συνολικό εμβαδόν στεγασμένων κτιριακών εγκαταστάσεων τα 82.000, το εμπορικό κέντρο θα περιλαμβάνει πολυκαταστήματα, super market, εμπορικά καταστήματα , χώρους εστίασης, χώρους για αίθουσες κινηματογράφου, παιδότοπο κ.α. Ο συνολικός καθαρός χώρος που θα τεθεί προς ενοικίαση προσεγγίζει τα 32.000 τ.μ. και υπολογίζεται ότι θα φιλοξενήσει 130-138 καταστήματα.

Διαβάστε ακόμα: Επαναρχίζουν τα έργα στο Mall της Ανθούπολης

Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, ο εμπορικός διευθυντής του εμπορικού κέντρου έπιασε δουλειά πραγματοποιώντας επαφές με επιχειρηματίες από τον χώρο του εμπορίου, διερευνώντας το ενδεχόμενο συνεργασίας ή εξετάζοντας κατά πόσο το ενδιαφέρον που είχε επιδειχθεί παλαιότερα εξακολουθεί να υφίσταται. Ισχυρό χαρτί πλέον, η εμπλοκή και της Τράπεζας Κύπρου στο έργο, που αν μη τι άλλο, δεσμεύεται για την ολοκλήρωση του σε αντίθεση με την αβέβαιη κατάσταση που επικρατούσε προηγουμένως.  

Σημειώνεται ότι πριν από την παγοποίηση των εργασιών είχε επιδειχθεί ενδιαφέρον για ενοικίαση 14.800 τ.μ. από τους λεγόμενους  anchor tenants όπως είναι τα καταστήματα του Ομίλου Inditex, η υπεραγορά Αθηαινίτης, τα Marks & Spencer, το Public, Κ-Cineplex,  οι οποίοι εγγυούνταν κατά κάποιο τρόπο την επιτυχία του κέντρου. Παράλληλα, είχε επιτευχθεί συμφωνία και με άλλες γνωστές αλυσίδες καταστημάτων ένδυσης και προσωπικής φροντίδας, καθώς και με γνωστές αλυσίδες καφεστιατορίων.

Διαβάστε ακόμα: Χαλαρώνουν οι δείκτες ρευστότητας για τις τράπεζες

Παραμένει να διαφανεί στο άμεσο μέλλον κατά πόσον θα παραμείνει το ενδιαφέρον και σφραγιστεί η συμφωνία για το άνοιγμα υπεραγοράς Αθηαινίτης στο χώρο του εμπορικού κέντρο ή  θα αποσυρθεί το ενδιαφέρον Αθηαινίτη και αναθερμανθεί το ενδιαφέρον των υπεραγορών Σκλαβενίτης (καθώς υπήρξε στο παρελθόν ενδιαφέρον από Carrefour) οι οποίες, μέχρι και πριν να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, εστίαζαν την επέκταση τους μόνο σε εμπορικά κέντρα εξ’ ου και η λειτουργία υπεραγοράς στο The Kings Avenue Mall. Άγνωστο παραμένει κατά πόσον θα επιδειχθεί και ενδιαφέρον από την διεθνή αλυσίδα υπεραγορών SPAR η οποία κάνει την κάθοδο της στην Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ένδυσης, θα διαφανεί κατά πόσον η γνωστή αλυσίδα H&Μ θα επιδείξει αντίστοιχο ενδιαφέρον.

Διαβάστε ακόμα: ​​​​​​Τουρισμός: Εκπλήξεις από Ισραήλ - Γερμανία για το ρεκόρ εννιαμήνου

Πάντως, η ιδιοκτήτρια εταιρεία στην οποίαν πλειοψηφικό πακέτο διαθέτει η Τράπεζα Κύπρου, θα πρέπει να προχωρήσει στη σύναψη συμβολαίων τα οποία θα πρέπει να της αποφέρουν καλά έσοδα από την ενοικίαση των χώρων καθώς θα πρέπει πρώτον να αποπληρώνει το δάνειο ύψους €35 εκατ. που συνήψε με την Τρ. Κύπρου για ολοκλήρωση των κατασκευαστικών έργων και δεύτερο για να επιδεικνύει αυξημένα έσοδα και ικανοποιητικούς δείκτες προς τους επίδοξους μελλοντικούς επενδυτές. 

Δειτε Επισης

Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Λιανεμπόριο: Το δυσβάστακτο κόστος των καυσίμων για τις επιχειρήσεις και η εξίσωση της ακρίβειας
Η Visa ανακοινώνει τον νικητή του διαγωνισμού της για ένα 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο
Νέος μέτοχος σε Mall of Cyprus και Mall of Engomi η Pareto-Μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής της Atterbury Europe