Maurice Sehnaoui: Χρονιά εξαγορών το 2019

Με αρθρογραφία υπό τον τίτλο Business Stars 2019, το InBusinessNews αναδεικνύει-αναλύει τα πρόσωπα, τα business deals και τα γεγονότα που σημάδεψαν το κυπριακό επιχειρείν το 2019.
 
Χρονιά εξαγορών για την Astrobank ήταν το 2019 με την οικογένεια Sehnaoui από το Λίβανο να συνεχίζει την προσπάθεια για αύξηση του κύκλου εργασιών του Ομίλου και τη βελτίωση του ισολογισμού του.

Διαβάστε ακόμα:

Αυτά ξοδεύουν οι Κύπριοι σε εστιατόρια και cafes

Τρ. Κύπρου: Το ακριβότερο σπίτι που πωλεί στην Ελλάδα (pics)

 
Aρχή με την USB Bank

Η χρονιά άρχισε με την εξαγορά της USB Bank στις 18 Ιανουαρίου. Η συναλλαγή, χρηματοδοτήθηκε από ίδιους πόρους και υποστηρίχθηκε από αύξηση κεφαλαίου ύψους €54 εκ., κυρίως από τους υφιστάμενους μετόχους της AstroBank.

Με την εξαγορά αυτή, η AstroBank ενίσχυσε σημαντικά τη θέση της στην κυπριακή αγορά. Συγκεκριμένα, το Σύνολο Ενεργητικού  της Τράπεζας μεγάλωσε πέραν του 50%  φθάνοντας τα €2,1 δισ., ενώ οι Μεικτές Χορηγήσεις έφτασαν σε €1,2 δισ., οι Καταθέσεις Πελατών σε €1,9 δισ. και Κεφάλαια πέραν των €160 εκατ.

Στις 25 Νοεμβρίου του 2019 ανακοινώθηκε και η εξαγορά του 100% της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Κύπρου γεγονός που ενίσχυσε την θέση της Τράπεζας στην κυπριακή αγορά.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται στις εγκρίσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, ενώ η συναλλαγή, θα χρηματοδοτηθεί από την πλεονάζουσα ρευστότητα της Τράπεζας και θα υποστηριχθεί από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
 
To κλειδί για να κλείσει το νέο deal

Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας έπαιξε η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας Κύπρου να απαλλάξει από τον ισολογισμό της μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου προβληματικών και επιχειρηματικών δανείων καθώς και δάνεια λιανικής συνολικού ύψους €400 εκ.Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (της Εθνικής τράπεζας μετά την πώληση του εν λόγω χαρτοφυλακίου,το οποίο αγόρασε η APS, μειώθηκε από 62% το 2017 σε 12% το 2018.

Με την επικείμενη εξαγορά της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου, θα προστεθούν στο μισθολόγιο της άλλοι περίπου 220 υπάλληλοι που θα προέλθουν από την Εθνική.

Από την εξαγορά της USB είχαν προστεθεί στο εργατικό δυναμικό της τράπεζας 237 υπάλληλοι.
 

Δειτε Επισης

Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)