Powered by

Maurice Sehnaoui: Χρονιά εξαγορών το 2019

Με αρθρογραφία υπό τον τίτλο Business Stars 2019, το InBusinessNews αναδεικνύει-αναλύει τα πρόσωπα, τα business deals και τα γεγονότα που σημάδεψαν το κυπριακό επιχειρείν το 2019.
 
Χρονιά εξαγορών για την Astrobank ήταν το 2019 με την οικογένεια Sehnaoui από το Λίβανο να συνεχίζει την προσπάθεια για αύξηση του κύκλου εργασιών του Ομίλου και τη βελτίωση του ισολογισμού του.

Διαβάστε ακόμα:

Αυτά ξοδεύουν οι Κύπριοι σε εστιατόρια και cafes

Τρ. Κύπρου: Το ακριβότερο σπίτι που πωλεί στην Ελλάδα (pics)

 
Aρχή με την USB Bank

Η χρονιά άρχισε με την εξαγορά της USB Bank στις 18 Ιανουαρίου. Η συναλλαγή, χρηματοδοτήθηκε από ίδιους πόρους και υποστηρίχθηκε από αύξηση κεφαλαίου ύψους €54 εκ., κυρίως από τους υφιστάμενους μετόχους της AstroBank.

Με την εξαγορά αυτή, η AstroBank ενίσχυσε σημαντικά τη θέση της στην κυπριακή αγορά. Συγκεκριμένα, το Σύνολο Ενεργητικού  της Τράπεζας μεγάλωσε πέραν του 50%  φθάνοντας τα €2,1 δισ., ενώ οι Μεικτές Χορηγήσεις έφτασαν σε €1,2 δισ., οι Καταθέσεις Πελατών σε €1,9 δισ. και Κεφάλαια πέραν των €160 εκατ.

Στις 25 Νοεμβρίου του 2019 ανακοινώθηκε και η εξαγορά του 100% της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Κύπρου γεγονός που ενίσχυσε την θέση της Τράπεζας στην κυπριακή αγορά.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται στις εγκρίσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, ενώ η συναλλαγή, θα χρηματοδοτηθεί από την πλεονάζουσα ρευστότητα της Τράπεζας και θα υποστηριχθεί από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
 
To κλειδί για να κλείσει το νέο deal

Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας έπαιξε η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας Κύπρου να απαλλάξει από τον ισολογισμό της μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου προβληματικών και επιχειρηματικών δανείων καθώς και δάνεια λιανικής συνολικού ύψους €400 εκ.Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (της Εθνικής τράπεζας μετά την πώληση του εν λόγω χαρτοφυλακίου,το οποίο αγόρασε η APS, μειώθηκε από 62% το 2017 σε 12% το 2018.

Με την επικείμενη εξαγορά της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου, θα προστεθούν στο μισθολόγιο της άλλοι περίπου 220 υπάλληλοι που θα προέλθουν από την Εθνική.

Από την εξαγορά της USB είχαν προστεθεί στο εργατικό δυναμικό της τράπεζας 237 υπάλληλοι.
 

Δειτε Επισης

Αλ. Ιωσηφίδης: Ευεργετική για την κυπριακή ναυτιλία η ένταξη στη ζώνη Σένγκεν-Επιπρόσθετο κίνητρο στη φαρέτρα μας
Απώλειες κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου την Πέμπτη
Νίκος Χριστοδουλίδης: Οι millenials ο καλύτερος εγγυητής του μέλλοντος (vid)
Οι δηλώσεις των χορηγών του 15ου Nicosia Economic Congress (vid)
Η συζήτηση Νίκου Χριστοδουλίδη με νεαρούς επιχειρηματικούς ηγέτες στο 15ο Nicosia Economic Congress (vid)
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος της Κυβέρνησης η μετατροπή της Κύπρου σε κορυφαίο επιχειρηματικό προορισμό
Το επιχειρείν στον τομέα της βιομηχανίας και του εμπορίου με τη νέα γενιά στα ηνία-Η μετάβαση και οι προκλήσεις
Μικρή άνοδο κατέγραψε το ΧΑΚ
Μείωση του ετήσιου πληθωρισμού σε Κύπρο και Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά τον Μάρτιο
Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου-Γερμανίας για ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών