Γρηγοριάδης: Κόμβος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων η Κύπρος

Η Κύπρος μετατρέπεται με γρήγορους ρυθμούς σε εναλλακτικό κόμβο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, παρά τις όποιες προκλήσεις. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του CIFA, Άγγελος Γρηγοριάδης, κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση του CIFA, επισημαίνοντας πως «με την  μας στην εξυπηρέτηση ατόμων υψηλής αξίας, η βιομηχανία μας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι μεγαλύτερο που πρόκειται να αποτελέσει εναλλακτικό κόμβο για τον ιδιωτικό πλούτο η οποία καθορίζει τα διεθνή πρότυπα τόσο για τις υπηρεσίες όσο και για την καινοτομία, με αποτέλεσμα την προσέλκυση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων από όλο τον κόσμο».

Παράλληλα, ο κ. Γρηγοριάδης ανέφερε πως ο τομέας επιδέχεται σημαντικές αλλαγές και πιέσεις λόγω διαταράξεων από εξωγενείς παράγοντες όπως η καινοτομία, η τεχνολογία και οι κανονιστικές ρυθμίσεις που διαταράσσουν την ισορροπία του μακροχρόνιου οικοσυστήματος.

Τόνισε πως ο τρόπος με τον οποίο οι επιχειρήσεις διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου ανταποκρίνονται στις συνεχιζόμενες αλλαγές θα καθορίσει την επιτυχία τους τα επόμενα χρόνια. «Αν και τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το πιο σοβαρό μέρος της κρίσης μπορεί να αποτελεί παρελθόν, είναι σαφές ότι τα πράγματα δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια. Εάν η βιομηχανία μας ήταν σε θέση να αναπτυχθεί, οφείλεται σε μια συνεχή προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας στα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας».

«Οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν αναλάβει δράση για μεγαλύτερη διαφάνεια, καλύτερη ενημέρωση των πελατών και, τελικά, καλύτερη προστασία. Αυτή η τάση υποστηρίζεται από επενδυτές, οι οποίοι απαιτούν μεγαλύτερη εποπτεία και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για πρόσθετες διασφαλίσεις.

Μία μεγάλη πρόκληση αποτελεί, είπε, η προσαρμογή στο νέο κύμα ρύθμισης που έρχεται, χωρίς να χάσουμε το μομέντουμ για δημιουργία νέων προϊόντων που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πελατών.

«Ήδη η νέα νομοθεσία για τους Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων, η οποία ενσωματώνει προβλέψεις για τα Εγγεγραμμένα Αμοιβαία Κεφάλαια, τα οποία επιτρέπουν στους Διαχειριστές των Αμοιβαίων Κεφαλαίων να δημιουργήσουν και να αρχίσουν να λειτουργούν εντός δύο έως τριών εβδομάδων, αποδίδει μεγάλη προσοχή από τους διαχειριστές των ξένων ταμείων.

Η Κύπρος παρουσίασε εξαιρετική αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ στα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, ενώ η Ρυθμιστική Αρχή ασχολείται επί του παρόντος με 68 νέες αιτήσεις για τη σύσταση νέων κεφαλαίων.

Προκλήσεις
Σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις, ο πρόεδρος του CIFA αναφέρθηκε στην Fintech η οποία , όπως είπε, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ανασταλτικούς παράγοντες της εποχής μας για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ευκαιρία - πρόκληση για την Κύπρο αποτελεί και η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. «Παρακολουθούμε προσεκτικά αυτές τις εξελίξεις, καθώς η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική λύση για τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι αξιόπιστο μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, αλλά και μια χώρα με ευρύτερη προοπτική που μπορεί να είναι στρατηγικός εταίρος για το Ηνωμένο Βασίλειο. Έχουμε το Κοινό Δίκαιο, διαθέτουμε ένα απλό φορολογικό σύστημα που βασίζεται σε εντολοδόχους του Ηνωμένου Βασιλείου και μια νέα Συνθήκη Διπλής Φορολογίας για τη στήριξη των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων που μεταφέρονται στην Κύπρο».

Παράλληλα, ο κ. Γρηγοριάδης επισήμανε πως ο παράγοντας Κίνα αναμένεται να αλλάξει το τοπίο με την ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται στον τομέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. «Ποτέ δεν ήταν εύκολο να επιτευχθεί συνολική συνοχή στην ανάπτυξη και εφαρμογή διεθνών προτύπων σε οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό τομέα. Για παράδειγμα, στους τομείς της προστασίας και της διακυβέρνησης των καταναλωτών και των επενδυτών, τα ευρωπαϊκά πρότυπα ενδέχεται να μην είναι κατάλληλα για την Κίνα και ορισμένες αγορές της Ασίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικές αλλαγές στην κατεύθυνση ρύθμισης, με τις ασιατικές ρυθμιστικές αρχές να παίρνουν μεγαλύτερο ρόλο στη διαμόρφωση των τοπικών προτύπων».

Την ίδια ώρα, ο κ. Γρηγοριάδης ανέφερε πως για να επιτύχουμε αυτό το upscale, βρίσκονται στο μικροσκόπιο σειρά θεμάτων μεταξύ αυτών και η σύσταση για εφαρμογή μιας νέας στρατηγικής για το κυπριακό Χρηματιστήριο, ώστε να γίνει περιφερειακός παίκτης.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Ειρήνη Χριστοδούλου το βραβείο Μάνατζερ-CEO εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»
ΙΝ Business Awards: Βραβείο στο City of Dreams Mediterranean στην κατηγορία «Τουρισμός-Ξενοδοχεία-Αναψυχή-Εστίαση»