Στα ύψη οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων μέχρι νεοτέρας

Καμία πρόβλεψη δεν φαίνεται να μπορεί να γίνει επί του παρόντος για το πότε θα επανέλθουν οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων σε φυσιολογικά επίπεδα, οι οποίες εκτοξεύθηκαν την επόμενη της αναστολής του πτητικού προγράμματος της Cobalt Air.

Διαβάστε ακόμα: ΓεΣΥ: Αγώνας δρόμου για ενημέρωση των ιατρών

Τόσο το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, όσο και η Hermes Airports αναμένουν ότι η ίδια η αγορά είναι αυτή που θα καθορίσει τις τιμές, εκτιμώντας ότι με την προσθήκη δρομολογίων από άλλες αεροπορικές εταιρείες στους προορισμούς που εκτελούσε δρομολόγια η Cobalt οι τιμές θα μειωθούν.

Ταλαιπωρία μέχρι το Πάσχα
Την αυτορρύθμιση της αγοράς αναμένει το αρμόδιο Μεταφορών προκειμένου να επανέλθουν οι τιμές των ναύλων στα επίπεδα προ του κλεισίματος της Cobalt, χωρίς να εκτιμά ουσιαστική μείωση των τιμών πριν από το Πάσχα του 2019, οι οποίες παραμένουν ψηλές από τις 18 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου, οι τιμές θα ρυθμιστούν από την αγορά αυτόματα, όπως έγινε και στην περίπτωση του λουκέτου στις Κυπριακές Αερογραμμές, ενώ το κενό που άφησε στην αγορά η Cobalt αναμένεται να καλυφθεί από τις υπόλοιπες αεροπορικές εταιρείες.

Διαβάστε ακόμα: Νέο οινοποιείο Μακκάς στην Πάφο

Αυξημένο ενδιαφέρον για περισσότερες πτήσεις
Στο ίδιο μήκος κύματος η διαχειρίστρια εταιρεία των δύο αεροδρομίων της Κύπρου, Hermes Airports εκτιμάται ότι είναι θέμα ζήτησης και προσφοράς που ρυθμίζεται από την ίδια αγορά. 

Με την προσθήκη δρομολογίων από άλλες εταιρείες στους προορισμούς που πετούσε η Cobalt, αναμένεται να μειωθούν οι τιμές των εισιτηρίων, τόνισε στο InBusinessNews η Ανώτατη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της Hermes Airports, Μαρία Κουρούπη.

Ερωτηθείσα για το κενό που άφησε στην αγορά το κλείσιμο της Cobalt και κατά πόσο είναι αναγκαία η είσοδος νέου παίχτη στις αερομεταφορές, επεσήμανε ότι η Κύπρος είναι ένας προορισμός που ενδιαφέρει τις αεροπορικές εταιρείες, όπως έχει φανεί με τη συνεχή προσθήκη νέων δρομολογίων από τις εταιρείες κάθε χρόνο προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. 

Τρίτη ημερήσια πτήση από Heathrow
«Ως Hermes αντιδράσαμε από την πρώτη στιγμή και δρομολογήσαμε σειρά επαφών με αεροπορικές εταιρείες προκειμένου το συντομότερο δυνατόν τα δρομολόγια αυτά να επανέλθουν, αλλά και νέα δρομολόγια να προστεθούν στο πρόγραμμα των δύο αεροδρομίων μας», ανέφερε η κ. Κουρούπη.

Παράλληλα, διαπιστώνεται υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα για κάποια δρομολόγια που εκτελούσε η Cobalt. «Ήδη σε ορισμένα από αυτά τα δρομολόγια δραστηριοποιούνται κάποιες εταιρείες και ενδιαφέρονται να καλύψουν το κενό με περισσότερες πτήσεις. Για παράδειγμα, η British Airways έχει ανακοινώσει την προσθήκη τρίτης ημερήσιας πτήσης από το Heathrow για την θερινή περίοδο του 2019», είπε σχετικά.

Σκαμπανεβάσματα τους επόμενους μήνες
Από την πλευρά του ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και Εκτελεστικός Πρόεδρος της Top Kinisis Travel, Άκης Κελεπέσιης, αναγνωρίζοντας την αισθητή άνοδο των τιμών των αεροπορικών ναύλων, εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε βάθος χρόνου θα επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα.

«Τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα θα είναι δύσκολο να μειωθούν οι τιμές των εισιτηρίων, στις οποίες θα παρατηρούνται σκαμπανεβάσματα, καθώς είναι δύσκολο αν ομαλοποιηθεί η κατάσταση», επεσήμανε σχετικά ο κ. Κελεπέσιης.

Όσον αφορά το ενδιαφέρον εταιρειών για ενίσχυση του πτητικού τους προγράμματος προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει, τόνισε ότι ήδη η Cyprus Airways ανακοίνωσε την έναρξη πτήσεων προς Θεσσαλονίκη και καθημερινά δρομολόγια Λάρνακα- Αθήνα.

Τους ταξιδιωτικούς πράκτορες απασχολεί μέχρι στιγμής το θέμα του επαναπατρισμού επιβατών, για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικές διευθετήσεις, ενώ εντός των ημερών θα αρχίσουν επαφές με τις αεροπορικές εταιρείες με στόχο την κάλυψη των αναγκών σε δρομολόγια και κατ’ επέκταση τη μείωση των τιμών.

€300 για Ελλάδα
Την έντονη ανησυχία του για την εκτόξευση στα ύψη των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων από την Κύπρο προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, εξέφρασε ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου – Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο αυτή τη στιγμή η τιμή του αεροπορικού εισιτηρίου από Κύπρο προς Ελλάδα να ξεπερνά κατά μέσο όρο τα €300».

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος, σημειώνοντας ότι έχει αρκετά παράπονα από μέλη του, τα οποία είναι υποχρεωμένα να ταξιδεύουν συχνά από Κύπρο προς Ελλάδα και αντίστροφα,  καλεί την κυβέρνηση να βρει άμεσα λύσεις.  

«Μια λύση θα ήταν η κυβέρνηση να ζητήσει από τις υφιστάμενες αεροπορικές εταιρείες να αυξήσουν τις πτήσεις τους μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη προσφορά θέσεων για να συγκρατηθούν οι τιμές», αναφέρει σχετικά ο Σύνδεσμος.

Δειτε Επισης

Emirates: Στρατηγικές αλλαγές της λειτουργίας των εμπορικών ομάδων της
Το WaterWorld WaterPark στην Αγία Νάπα επιστρέφει από τις 24 Απριλίου
Κώστας Κουμής: Δείχνει ανθεκτικότητα παρά τις προκλήσεις ο τουρισμός
Η Aegean επενδύει σε τέσσερα νέα Airbus A321neo για εξυπηρέτηση αγορών εκτός Ε.Ε.
Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Συνεχίζουν σε τροχιά ανόδου οι αφίξεις-Το Ηνωμένο Βασίλειο η κυριότερη πηγή τουρισμού
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων
Orthodoxou Aviation: Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για την θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας
Η κατάσταση στην περιοχή, οι ενδείξεις για τον τουρισμό και οι αστάθμητοι παράγοντες
Κύπρος και Μπαχρέιν συζητούν την περαιτέρω ανάπτυξη τουριστικών σχέσεων