Τρ. Κύπρου: Deal με Apollo για ΜΕΔ €2,7 δις

Η Bank of Cyprus Holdings Public Limited Company θυγατρικές της έχει καταλήξει σε συμφωνία για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων με μεικτή λογιστική αξία ύψους € 2,8 δις (εκ των οποίων €2.7 δις αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια) τα οποία έχουν ως ενυπόθηκες εξασφαλίσεις ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, γνωστό ως « Project Helix». 
 
Το Χαρτοφυλάκιο θα μεταφερθεί από την Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρία Λίμιτεδ σε μια εγκεκριμένη Κυπριακή Εταιρεία Εξαγοράς Πιστώσεων. Στη συνέχεια οι μετοχές της ΚΕΕΠ θα αγοραστούν από συγκεκριμένα επενδυτικά ταμεία συνδεδεμένα με την Apollo Global Management LLC, τον αγοραστή του Χαρτοφυλακίου.

Τα Επενδυτικά Ταμεία τα οποία διαχειρίζεται η Apollo θα παρέχουν το μετοχικό κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση της αγοράς του Χαρτοφυλακίου.

Ο αγοραστής επιλέγηκε μετά από διαδικασία λήψης ανταγωνιστικών προσφορών.
 
Το Χαρτοφυλάκιο έχει συμβατικό υπόλοιπο ύψους €5.7 δις και καθαρή λογιστική αξία ύψους €1,5 δισ. μη συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης της Συναλλαγής στο λογαριασμό αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου 2018. Το μεικτό τίμημα πώλησης κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα ανέλθει σε €1,4 δις και θα καταβληθεί σε μετρητά.

Το Χαρτοφυλάκιο αποτελείται από 14.024 δάνεια σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξασφαλισμένα με πάνω από 9.065 ακίνητα.

Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής τελεί υπό αριθμό αιρέσεων, περιλαμβανομένων  κυρίως εποπτικών και άλλων εγκρίσεων, συμπεριλαμβανομένης και της έγκρισης της ΕΚΤ για το όφελος που προκύπτει από τη Μεταφορά Σημαντικού Κινδύνου (Significant Risk Transfer, «SRT») λόγω της Συναλλαγής.

Η Τράπεζα προτίθεται να επενδύσει ποσό ύψους €450 εκατ.  στο ομολογιακό δάνειο (senior debt) σε σχέση με αυτή τη Συναλλαγή, γεγονός που υπόκειται σε εποπτική έγκριση.

Μετά από μεταβατική περίοδο κατά την οποία η διαχείριση των δανείων θα παραμείνει στην Τράπεζα, πρόθεση είναι όπως  η μακροχρόνια διαχείριση αυτού του Χαρτοφυλακίου μεταφερθεί σε οργανισμό διαχείρισης δανείων (servicer).

Οι δύο πλευρές είναι σε συζητήσεις αναφορικά με τις λεπτομέρειες  και τον χρόνο  μεταφοράς της διαχείρισης των δανείων από την Τράπεζα προς τον Οργανισμό διαχείρισης δανείων.

Η Συναλλαγή επιταχύνει τη στρατηγική της Τράπεζας για μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό, καθώς βελτιώνει το δείκτη μη εξυπηρετούμενων Δανείων κατά περίπου 10 εκατοστιαίες μονάδες.

H αποαναγνώριση του  Χαρτοφυλακίου από τον ισολογισμό της Τράπεζας αναμένεται να έχει θετική επίδραση στους δείκτες κεφαλαίου κατά περίπου 60 μονάδες βάσης. Η λογιστική ζημιά αυτής της Συναλλαγής που περιλαμβάνεται στα αποτελέσματα του β’ τρίμηνο 2018 ανέρχεται σε €135 εκατ., και αναμένεται να μειωθεί σε περίπου €105 εκατ. μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς ποσό €30 εκατ. αφορά την αξία του χρήματος (time value of money) και αναμένεται να αντιστραφεί.

Η Συναλλαγή είναι η πρώτη πώληση ΜΕΔ από την Τράπεζα και αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην επίτευξη της στρατηγικής της Τράπεζας για βελτίωση της ποιότητας  του δανειακού χαρτοφυλακίου μέσω  της  μείωσης των ΜΕΔ. Μετά από την ολοκλήρωση του Project Helix, τα μεικτά ΜΕΔ της Τράπεζας θα είναι κατά 65% χαμηλότερα από το υψηλότερο τους σημείο το 2014.

Ο  John Patrick Hourican, Διευθύνων Σύμβουλος Συγκροτήματος, σχολίασε: «Η Συναλλαγή αυτή θα μεταλλάζει την Τράπεζα και είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας πώληση ΜΕΔ μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έγινε στην Κύπρο. Από το 2014, επικεντρωθήκαμε στη μείωση των ΜΕΔ και στη βελτίωση της ποιότητας  του  δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας. Η σημερινή Συναλλαγή αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία μας για μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό μας και για ενίσχυση της κεφαλαιακής μας θέσης.

Αναγνωρίζουμε, φυσικά, ότι έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας και παραμένουμε πιο επικεντρωμένοι από ποτέ στη συνέχιση της  αναζήτησης λύσεων, οργανικών και μη, για την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας.»

Οι Morgan Stanley & Co. International plc, KPMG και Alantra Corporate Portfolio Advisors International ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, η Allen & Overy LLP ως οι κύριοι νομικοί σύμβουλοι ως προς το Αγγλικό Δίκαιο, οι Χρυσαφίνης και Πολυβίου ΔΕΠΕ ως οι κύριοι νομικοί σύμβουλοι ως προς το Κυπριακό Δίκαιο και η Ashurst LLP ως νομικοί σύμβουλοι της Τράπεζας σε αυτή τη Συναλλαγή.
 

Δειτε Επισης

Αυτή είναι η πρόταση του ΑΚΕΛ για επιβολή τέλους 5% επί των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Όλες οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της Τρ. Κύπρου-Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανά ψήφισμα
Επανεκλογή Τάκη Αράπογλου στην προεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου
Τράπεζα Κύπρου: Πράσινο από τους μετόχους για το μέρισμα-Οι εκλεγέντες και επανεκλεγέντες στο Δ.Σ.(pics)
Τ. Αράπογλου: Σε θέση για βιώσιμη κερδοφορία και μετά την επιστροφή των επιτοκίων σε πτωτική τάση η Τρ. Κύπρου
Πανίκος Νικολάου: Ισχυρές επιδόσεις για την Τράπεζα Κύπρου και διανομή έξι φορές μεγαλύτερη από το 2023
Σνάμπελ (ΕΚΤ): Χρειάζεται προσοχή στα επιτόκια, πιθανή μια μείωση τον Ιούνιο
Βιλερουά: Σημαντική η πιθανότητα μείωσης επιτοκίων τον Ιούνιο
Ελληνικές τράπεζες: Κέρδη πέραν του €1 δις το πρώτο τρίμηνο-Τα αποτελέσματα
Τράπεζα Κύπρου: Ο λόγος στους μετόχους για το μέρισμα...Γενική συνέλευση με Χούριγκαν και Άκερμαν