Οδυσσέας: Ο Διονυσίου παίρνει επίδομα €25.000 από τον Συνεργατισμό

Πράγματα και θαύματα ακούστηκαν και κατά τη σημερινή διαδικασία ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό. Ο Γενικός Ελεγκτής, ο οποίος κατέθεσε για δεύτερη φορά, καταλόγισε
«Επιπολαιότητα, ερασιτεχνισμό, ανικανότητα και γινάτι» στο Υπουργείο Οικονομικών σε ότι αφορά το θέμα της δωρεάν διάθεσης μετοχών της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, την ώρα μάλιστα που διαφαίνονταν τα κεφαλαιακά ελλείμματα.

Ο κ. Μιηχαλίδης κατηγόρησε τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ότι «έλεγε δημόσια ψέματα», διότι απέκρυψε το ότι οι επόπτες απέρριψαν το θέμα της δωρεάν παραχώρησης μετοχών και εξήγησε πως το Υπουργικό Συμβούλιο δεν ενημερώθηκε για το ότι το θέμα αυτό είχε απορριφθεί από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Ο κ. Μιχαηλίδης παρέθεσε επιστολές και αλληλογραφία που καταδεικνύει ότι το θέμα άντλησης κεφαλαίων και μάλιστα πολύ πέραν από τα €200 εκατομμύρια που αρχικά εξεταζόταν, ενώ περί τα τέλη του 2017 λαμβάνονταν ενδείξεις για ζημιές μεταξύ €0,5 δις και €1 δις στην ΣΚΤ.

Για την επιλογή της Αλταμίρα για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) της ΣΚΤ, την οποία χαρακτήρισε ως «μεμπτή και απαράδεκτη». «Αυτό που φαίνεται είναι ότι ο κ. Χατζηγιάννης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να οδηγηθεί η ΣΚΤ έχουσα ως μόνη επιλογή στη λειτουργία πλατφόρμας με την Αλταμίρα και για το ρόλο του αυτό υπάρχουν αρνητικά σχόλια στη συνεδρία της Επιτροπείας, περιλαμβανομένου και από τον τότε Πρόεδρο τον κ. Ταουσιάνη», είπε.

Ανέφερε ότι βάσει στοιχείων η Αταλμίρα δεν πετυχαίνει στους στόχους της, αφού επικαλέστηκε σημείωμα του επικεφαλής της Μονάδας Διαχείρισης της συμμετοχής της Δημοκρατίας στον Συνεργατισμό, Διονύση Διοσυνίου, ότι η μείωση των ΜΕΧ βρίσκετο εκτός στόχου κατά €300 εκατ, ενώ τα δε δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών κατά 60 εκατ.

Κατέθεσαν επίσης οι Παναγιώτης Φιλίππου που διετέλεσε πρόεδρος Επιτροπείας της ΣΚΤ την περίοδο 2011-2012 καθώς και Γρηγόρης Μαλιώτης, ο οποίος διετέλεσε μέλος της Επιτροπείας ΣΚΤ την περίοδο 2010-2013.

 
To InBusinessNews μετέφερε λεπτό προς λεπττό όσα κατατέθηκαν από τους μάρτυρες ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής.


 
Διαβάστε ακόμα: Τρ. Κύπρου: Στο σφυρί ακίνητα €10,7 εκατ. στη Λευκωσία
 
Αξίζει να σημειωθεί πως στην προηγούμενη κατάθεση του ο Γενικός Ελεγκτής εξαπέλυσε μύδρους κατά του Υπουργείου Οικονομικών και της Διοίκησης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας κάνοντας λόγο για επιπόλαιους χειρισμούς. Παράλληλα, έκανε εκτενής αναφορά για την εμμονή και την μανία, όπως είπε, του Υπουργού Οικονομικών για να παραμείνει εκτός ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ο Συνεργατισμός.

Επίσης, ο Γενικός Ελεγκτής επικαλέστηκε και την έκθεση του για τον Συνεργατισμό το 2014 στην οποίαν γινόταν αναφορά για απαράδεκτες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τον διορισμό Νικόλα Χατζηγιάννη, αναφορά που κατά την έκφραση του αποτέλεσε κόκκινο πανί για το Υπουργείο και την ΣΚΤ ώστε να ξεσπάσει «πόλεμος» για να μην επιτραπεί ο έλεγχος από την Υπηρεσία του.

Διαβάστε ακόμα: Πετούν οι τιμές διαμερισμάτων στη Λεμεσό και σπιτιών στην Πάφο

Την ίδια ώρα, μίλησε για μυθοπλασίες ώστε να εκβιαστούν τα πολιτικά κόμματα για να ψηφίσουν προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ, για επιπολαιότητες Χάρη Γεωργιάδη ο οποίος κώφευε στις προειδοποιήσεις των εποπτικών αρχών και κρατούσε στο σκοτάδι το Υπουργικό Συμβούλιο.

To InBusinessNews θα μεταδίδει και σήμερα όλες τις λεπτομέρειες από τις ανοικτές ακροάσεις της Ερευνητικής Επιτροπής.

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Η μετατροπή νομισμάτων στη νέα eFx convert εποχή
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές