Δημόσιο χρέος: Τι αλλάζει λόγω Συνεργατισμού

Τη διαφοροποίηση της στρατηγικής διαχείρισης του δημόσιου χρέους προδιαγράφουν οι εξελίξεις με τον Συνεργατισμό, αφού το κράτος θα εκδώσει νέα ομόλογα ύψους 3,2 δις ευρώ τα οποία θα αποκτηθούν από την Ελληνική Τράπεζα. Η κίνηση δεν θα αύξηση απλώς το ποσοστό του δημόσιου χρέους σε περίπου 110% του ΑΕΠ αλλά θα αυξήσει τόσο τις ετήσιες λήξεις όσο και το ετήσιο κόστος σε τόκους. 
 
Με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται βέβαιο πως και οι σχεδιασμοί για εκδόσεις χρέους θα πρέπει να διαφοροποιηθούν. Για παράδειγμα, το 2018 αντί να χρειάζεται η αποπληρωμή ομολόγων ύψους 1 δις, θα πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα 1,5 δις ευρώ, λαμβανομένου υπόψη του πρώτου ομολόγου 500 εκατ. προς όφελος της Ελληνικής που θα λήξει τον Δεκέμβριο. Με αυτά υπόψη, δεν αποκλείεται το Γραφείο Δημόσιου Χρέους να προχωρήσει με δύο εκδόσεις χρέους κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αντί για μίας που προγραμμάτιζε. Πιθανότερο σενάριο όμως είναι αντί δύο εκδόσεων να γίνει μόνο μία μεγαλύτερου ύψους. 
 
Διαβάστε ακόμα: Metropolis: Το πρώτο mall της Λάρνακας
 
Αντίστοιχα, το 2019 αντί οι ανάγκες αποπληρωμής να είναι στο 1,3 δις ευρώ, θα αυξηθούν σε περίπου 2 δις ευρώ. Αντίστοιχη εικόνα θα καταγραφεί και την επόμενη τριετία μέχρι και το 2022, εκτός κι αν προκύψει ανάγκη αντί αποπληρωμής κάποιου από τα πέντε ομόλογα που θα εκδοθούν προς την Ελληνική Τράπεζα να γίνει roll over.
 
Αν και σε πρώτο στάδιο οι αγορές αντέδρασαν θετικά στην έγκριση της συμφωνίας για απορρόφηση του Συνεργατισμού από την Ελληνική, απομένει να διαφανεί ποια θα είναι η αντίδραση από τις νέες εκδόσεις που θα γίνουν προς την Ελληνική. Αυτό θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και την απόδοση των επόμενων εκδόσεων που θα κάνει η Δημοκρατία. 
 
Διαβάστε ακόμα: Βροχή οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα
 
Προς εξελίξεων με τον Συνεργατισμό, το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους είχε κατορθώσει να δημιουργήσει ένα ικανοποιητικό μαξιλάρι από ρευστά διαθέσιμα και ταυτόχρονα να ρίξει και το ποσοστό του δημόσιου χρέους. Είναι χαρακτηριστικό πως ήταν καλυμμένες οι ανάγκες για λήξεις χρέους μέχρι και τα μέσα του 2019. Με τα νέα δεδομένα, η συγκεκριμένη εικόνα αλλάζει άρδην και απομένει να διαφανεί στην πράξη ποια θα είναι τα νέα δεδομένα σε σχέση με τη διαχείριση του δημόσιου χρέους, το οποίο για πρώτη φορά θα ξεπεράσει τα 20 δις ευρώ.

Δειτε Επισης

Γ. Παπαναστασίου: Διαχειρίσιμο το γεωπολιτικό ρίσκο για GSI-Σαφή στήριξη από ΗΠΑ βλέπει ο Θ. Σκυλακάκης
Ακόμη ένα κρίσιμο βήμα για την κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ-Το βασικό προαπαιτούμενο που έχει ολοκληρωθεί
Anymaster: Η πλατφόρμα με χρηματοδότηση από τη Lamda επεκτείνεται στην Αθήνα
Επιβεβαίωση οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά ανάγκη για επαγρύπνηση
Η δυναμική της Λευκωσίας και οι επενδυτικές ευκαιρίες που κάνουν τη διαφορά
VTTI: Τα δέκα χρόνια στην Κύπρο και η μεγαλύτερη ξένη άμεση επένδυση στον τομέα της ενέργειας στη χώρα
cdbbank: Η πρόοδος υλοποίησης του επιχειρηματικού της πλάνου και οι µεσοπρόθεσµοι στρατηγικοί στόχοι
Ανδρέας Μιχαλιάς: Τα επαγγελματικά ταμεία προνοίας είναι απαραίτητα για επαρκή εισοδήματα στη συνταξιοδότηση
Η ακτινογραφία της ανεργίας στην Κύπρο-Οι τομείς, η μόρφωση και οι ηλικίες των ανέργων
Έτσι θα μοιάζει το The Landmark Nicosia-Το πρώτο Μarriott Autograph Collection ξενοδοχείο της Κύπρου