ΠτΔ: Εισήγηση για διορισμό ξένων εμπειρογνωμόνων για ΣΚΤ

Σε εισήγηση προς τον Γενικό Εισαγγελέα όπως διορίσει ερευνητική επιτροπή για τον Συνεργατισμό αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο. Μετά τη συνεδρία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθυνθεί προς τον Γενικό Εισαγγελέα με την παράκληση όπως ασκήσει την κατά το νόμο αρμοδιότητα του διορίζοντας ερευνητική επιτροπή για να πραγματοποιήσει έρευνα για όλες τις πτυχές λειτουργίας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας καθώς και της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας οι οποίες οδήγησαν στις σχετικές αποφάσεις της Πολιτείας.

Παράλληλα, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισηγείται όπως η ερευνητική επιτροπή επιλέξει και διορίσει ξένους εμπειρογνώμονες με εξειδίκευση στο θέμα ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα εντός τακτού χρονικού διαστήματα και τα ευρήματα να δοθούν στη δημοσιότητας και να ενημερωθεί ο λαός για όσους φέρουν ευθύνη.

Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η έρευνα θα πρέπει να καλύπτει και τους λόγους για τους οποίους το συνεργατικό πιστωτικό σύστημα παρέμεινε εκτός της εποπτείας της Κεντρικής Τρτάπεζας ακόμη και μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Επίσης θα πρέπει να διερευνηθούν:

  • Γιατί και πώς οδηγήθηκε ο Συνεργατισμός στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης με ευθύνη του κράτους και καταβολή ποσού ύψους  1.5 δις το 2013.
  • Πότε και κάτω από ποιούς όρους και με ποιές διασφαλίσεις έχουν παραχωρηθεί τα μη εξυπηρετούμενα δανεία ύψους 7,49 δισεκατομμυρίων.
  • Τυχόν μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν «πολιτικά εκτεθιμένα πρόσωπα», καθώς και μέλη της διοίκησης και διευθυντικά στελέχη του Συνεργατισμού.
  • Τη γενική διαχείριση και τυχόν πολιτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του Συνεργατισμού, της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας και της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.
Ερωτηθείς σε ποιο βάθος χρόνου θα πρέπει να αφορά η έρευνα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η έρευνα θα πρέπει να διαλαμβάνει την ουσία της λειτουργίας του Συνεργατικού Πιστωτικού συστήματος. Δεν έχει νόημα ο χρονικός προσδιορισμός. Θα πρέπει να ερευνηθούν πρακτικές που οδήγησαν στο να έχουμε 7,5 δις μη εξυπηρετούμενα δάνεια».
 

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών