Τεχνοκρατική επιτροπή για κόκκινα δάνεια

Χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων που ταλανίζει την κυπριακή οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και τη συμμετοχή των πολιτικών κομμάτων. Ωστόσο, αποφασίστηκε όπως συσταθεί τεχνοκρατική επιτροπή η οποία θα αρχίσει άμεσα δουλειά  για να προετοιμαστεί το έδαφος για εθνικό σχεδιασμό συμβατό με το ευρωπαϊκό πλαίσιο για ταχύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Κοινή ήταν πάντως η αντίληψη στο πλαίσιο της σύσκεψης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για αντιμετώπισης του προβλήματος με στόχο να διευκολυνθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα και το κοινό.
 
Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου στην επιτροπή θα συμμετέχουν τεχνοκράτες εκπρόσωποι από όλα τα πολιτικά κόμματα καθώς και τεχνοκράτες από τις κυβερνητικές υπηρεσίες, αρχές και άλλους εμπλεκόμενους οργανισμούς στο θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Πρόσθεσε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα συνέλθει εκ νέου η επιτροπή υπό την προεδρία του Υπουργού Οικονομικών ενώπιον της οποίας θα παρουσιαστεί το πλαίσιο για τους σχεδιασμούς που έχει η κυβέρνηση καθώς και τις κωδικοποιημένες θέσεις των κομμάτων. Η επιτροπή, είπε, θα εξετάσει την όλη κατάσταση και θα καταλήξει στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις.
 
Παράλληλα, διαφαίνεται μέσα από την πρώτη συνάντηση που είχαν τα πολιτικά κόμματα πως θα πρέπει να υπάρξει αυστηρή αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών και προστασία των δανειοληπτών οι οποίοι ήταν συνεπείς στην αποπληρωμή των δανειακών τους συμβάσεων και επηρεάστηκαν από την οικονομική κρίση.
 
Περισσότερα σε λίγο
 

Δειτε Επισης

Τα αποτελέσματα της Τρ. Κύπρου για το πρώτο τρίμηνο-Κέρδη €133 εκατ., αυξημένα κατά 40% σε ετήσια βάση
Βαραίνει τις εταιρείες το κόστος χρηματοδότησης-Τα έξοδα του 2023 και ποιες βγήκαν κερδισμένες
Χρ. Πατσαλίδης: Πολλά τα θέματα που μας απασχολούν στην ΚΤΚ, ευελπιστούμε σε συνεργασία των κομμάτων
ΕΚΤ: Ενδεχομένως να χρειαστούν νέοι κανόνες για τη χρήση της AI στα χρηματοοικονομικά
doValue: Αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων για διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων
Βιλερουά: Η ΕΚΤ πιθανόν να αρχίσει την πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Στην Κύπρο η συνάντηση του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Στις €252.988 η αξία των ακάλυπτων επιταγών το πρώτο τετράμηνο
Τράπεζα Κύπρου: Διπλό βραβείο καλύτερης τράπεζας από Global Finance
Η ευρωπαϊκή οδηγία για διαχειριστές και αγοραστές πιστώσεων-Δέσμη εναρμονιστικών νομοσχεδίων στην Βουλή