Σφίγγει ο κλοιός για κόκκινα δάνεια

Δυσοίωνο είναι το σκηνικό για την πορεία μείωσης των προβληματικών δανείων, με τα διαθέσιμα εργαλεία για αντιμετώπιση του προβλήματα να κρίνονται μη επαρκή, ενώ το αυστηρό εποπτικό πλαίσιο αναγκάζει τα τραπεζικά ιδρύματα να αυξάνουν τις προβλέψεις τους με συνεπακόλουθο την ανάγκη για περισσότερα κεφάλαια.


Κι όλα αυτά εν όψει της επικείμενης σύσκεψης των αρχηγών πολιτικών κομμάτων στο προεδρικό την ερχόμενη Πέμπτη όπου θα αρχίσει συζήτηση για το θέμα των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων με το κάθε κόμμα να καταθέτει τις δικές του προτάσεις και στο βάθος το κρατικό σχέδιο ΕΣΤΙΑ.
 
Διαβάστε ακόμα: Πήραν φόρα τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα
 
Ο κλοιός όμως σφίγγει γύρω από το θέμα, καθώς η Κομισιόν έχει κρούσει καμπανάκι υποδεικνύοντας ότι ένα στα δέκα μη προβληματικά δάνεια που αναδιαρθρώνονται περνούν και πάλι στα μη εξυπηρετούμενα.
 
Τερματισμένα το ήμισυ των ΜΕΔ
Μεγάλο κομμάτι των προβληματικών δανείων, περίπου το ήμισυ της συνολικής αξίας των ΜΕΔ που ανέρχεται σε €21 δισ. είναι τερματισμένα και δεν μπορεί να επιδιωχθεί η αναδιάρθρωση τους δήλωσε ο οικονομολόγος Μάριος Κληρίδης. Μιλώντας τη Δευτέρα (12 Μαρτίου) στο κρατικό ραδιόφωνο υπογράμμισε πως τα εν λόγω τερματισμένα δάνεια αποτελούν μεγάλο πρόβλημα καθώς δεν μπορεί να επιδιωχθεί αναδιάρθρωση, καθώς για αρκετά χρόνια δεν αποπληρώνονται.
 
Διαβάστε ακόμα: Korantina: «Πράσινο» σε νέα ανάπτυξη στις Θαλασσινές Σπηλιές
 
Ο ρυθμός αντιμετώπισης των τερματισμένων δανείων, σημείωσε ο κ. Κληρίδης, θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον κινούνται γρήγορα οι νομικές διαδικασίες και κατά πόσον μπορούν να γίνονται γρήγορα οι εκποιήσεις, για τις οποίες, όπως σημείωσε, παρατηρείται μια αναιμική προσπάθεια καθώς πολύ λίγες εκποιήσεις έχουν καταγραφεί.
 
Για το τι φταίει, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι φταίνε αρκετά πράγματα όπως οι διαδικασίες που ακολουθούνται, το πλαίσιο το οποίο χρειάζεται αλλαγές ή ακόμη ίσως να φταίνε και οι τράπεζες οι οποίες ενδεχομένως να κάνουν μεγάλες αποκοπές στα δάνεια προτού πωλήσουν.

Ποιος θα βάλει κεφάλαια στις τράπεζες;
Από την άλλη πλευρά, ανέφερε ο κ. Κληρίδης τα τραπεζικά ιδρύματα δεν έχουν αρκετά κεφάλαια ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. «Το μήνυμα που θέλω να δώσω είναι πως όταν λέμε οι τράπεζες να πληρώσουν, θα πρέπει να αντιληφθούμε ποιοι αποτελούν τις τράπεζες. Οι τράπεζες αυτή τη στιγμή είναι οι παλιοί καταθέτες οι οποίοι είχαν κουρευτεί και έχουν πάρει μετοχές, κάποιοι νέοι μέτοχοι που έχουν μπει μέσα και δεν νομίζω να υπάρχει διάθεση από τους νέους μετόχους να βάλουν άλλα χρήματα σε ένα τέτοιου είδους περιβάλλον. Βλέποντας επίσης ότι η κερδοφορία των τραπεζών αυτή τη στιγμή είναι πιεσμένη λόγω των χαμηλών επιτοκίων, λόγω του μη αρκετά ικανοποιητικού νέου δανεισμού, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι τράπεζες από μόνες τους δεν έχουν τα κεφάλαια ή πιθανόν να μην έχουν τα κεφάλαια για να απορροφήσουν ζημιές οι οποίες μπορεί να προκύψουν από τις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου και άρα κάτι πρέπει να γίνει. Να αλλάξουμε το θεσμικό πλαίσιο για να διορθωθούν τα πράγματα».
 
Θαρραλέες αποφάσεις
Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο μισό των δανείων, ο Μάριος Κληρίδης τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξουν τα εργαλεία στο σύστημα το οποίο θα εντοπίζει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι μπορεί μεν ο τουριστικός τομέας να είναι από τους τομείς που ανθίζει, εντούτοις υπάρχει μεγάλος όγκος προβληματικών δανείων που προέρχεται από τον εν λόγω κλάδο, αφήνοντας να νοηθεί πως δεν υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία για άσκηση πίεσης προς τους εν λόγω στρατηγικούς κακοπληρωτές.
 
Προστασία πρώτης κατοικίας για όλους;
Από την μέχρι τώρα πορεία διαφάνηκε πως το πλαίσιο αφερεγγυότητας έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό και θα πρέπει, ανέφερε ο κ. Κληρίδης, να αλλάξουν ορισμένες πρόνοιες του. Αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας, σημείωσε πως θα πρέπει να γίνεται διαφορετική προσέγγιση αναλόγως της περίπτωσης. «Διαφορετική θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση για ένα σπίτι όπου διαμένουν 15 άτομα χωρίς εισοδήματα και διαφορετική προσέγγιση για μια πολυτελή οικία». Διαφορετική προσέγγιση για ένα οικιστικό δάνειο το οποίο κατέστη μη εξυπηρετούμενο λόγω της κρίσης και διαφορετική προσέγγιση για οικιστικό δάνειο για το οποίο δεν έχει καταβληθεί καμία δόση από την ημέρα σύναψης του.
 
Κρατικός Φορέας
Στο ερώτημα κατά πόσον θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας Φορέας για αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων, ο κ. Κληρίδης σημείωσε πως ο εν λόγω Φορέας θα πρέπει να είναι κυβερνητικός ώστε και «η κυβέρνηση να επωμίζεται το κόστος όταν λέει θέλω να προστατεύσω αυτό το πράγμα και να μην ασκεί κοινωνική πολιτική εις βάρος των μετόχων των τραπεζών και των καταθετών».   
 

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)