ΙΚΕΑ: Δέκα χρόνια μετά, πετά

Όταν το 2007 πραγματοποιούνταν τα εγκαίνια του The Mall Of Cyprus, όλα τα μάτια ήταν στραμμένα κυρίως στη δυτική πλευρά του μεγαλύτερου εμπορικού οικοδομήματος της εποχής. Το δικό της ενδιαφέρον παρουσίαζε και η ανατολική πλευρά, αλλά δεν ήταν πολλοί αυτοί που τότε ήξεραν το Σουηδικό brand ΙΚΕΑ, που δημιούργησε ο προσφάτως εκλιπών Ίνγκβαρ Κάμπραντ. 
 
Σταδιακά όμως και με το πέρασμα των μηνών, το ΙΚΕΑ απέκτησε το δικό του φανατικό κοινό, το οποίο φαίνεται να προέρχεται απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα. Τρανή απόδειξη για την επιτυχία του brand που διαχειρίζεται ο ελληνικός Όμιλος Φουρλής, το γεγονός πως το 2016 ο κύκλος εργασιών του καταστήματος έφτασε τα 41,5 εκατ. ευρώ και η κερδοφορία τα 4,6 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα, το συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε τη διανομή μερίσματος ύψους 3 εκατ. ευρώ.  
 
Διαβάστε ακόμα: Γιώργος Δημητριάδης: Δικαιωθήκαμε για το Columbia Beach
 
Το 2015 ο κύκλος εργασιών έκλεισε στα 40,3 εκατ. ευρώ και η κερδοφορία στα 3,8 εκατ. Αξίζει να σημειωθεί πως το κατάστημα δεν έχει μόνο ισχυρές πωλήσεις προϊόντων αλλά και ένα εστιατόριο που προσφέρει γεύματα καθ όλη τη διάρκεια της μέρας και του οποίου ο τζίρος το 2016 έφτασε τα 4,5 εκατ. ευρώ, στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2015.
 
Σύμφωνα με το IN Business 1000, το 2017 η εταιρεία Η. Μ. Housemarket (Cyprus) εργοδοτούσε 276 άτομα, ενώ το 2016 εργοδοτούσε 264 άτομα με συνολικό κόστος προσωπικού τα 4,9 εκατ. ευρώ. 
Το 2016, ο δανεισμός της εταιρείας ανήλθε σε 10,4 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 7,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν μακροχρόνιες υποχρεώσεις. Σε σχέση με το 2015, ο συνολικός δανεισμός κατέγραψε αύξηση της τάξης των 3,2 εκατ. ευρώ, αφού στις 3 Μαρτίου 2016 η εταιρεία σύνηψε συμφωνία χρηματοδότησης με την Ελληνική Τράπεζα για το ποσό 5,8 εκατ. ευρώ και για overdraft με όριο 1 εκατ. ευρώ ενώ στις 4 Μαρτίου 2016, κατέληξε σε συμφωνία με την RCB για νέο δάνειο 5,3 εκατ. ευρώ και overdraft 1,5 εκατ. ευρώ. 
 
Διαβάστε ακόμα: Ανταγωνιστική για την ΕΕ η μεταρρύθμιση των ΗΠΑ
 
Σημειώνεται πως ο συνολικός δανεισμός από την Ελληνική Τράπεζα χρησιμοποιήθηκε για αναχρηματοδότηση παλαιότερου δανεισμού. Πιο πριν, η εταιρεία είχε δανειστεί από την Alpha Bank, την Eurobank και την Τράπεζα Κύπρου.  
 
Η αρχική συμφωνία με τον Όμιλο Σιακόλα για ενοικίαση των εγκαταστάσεων στο Shiacolas Emporium Park έγινε το 2005 και προέβλεπε περίοδο 14 ετών και 10 μηνών. Πλέον, το εμπορικό κέντρο ανήκει στη νοτιοαφρικανική Atterbury και μ’ αυτήν θα γίνει, εάν δεν έχει ήδη γίνει, η διαπραγμάτευση για επέκταση της συμφωνίας για ακόμα 13 χρόνια και δέκα μήνες υπό τους ίδιους όρους. Το ενοίκιο που πληρώνει η εταιρεία στην Atterbury συνδέεται με τον ετήσιο δείκτη τιμών καταναλωτή και γι’ αυτό το 2016 ανήλθε σε 4,1 εκατ. ευρώ και το 2015 σε 4,9 εκατ. ευρώ. 
 

Δειτε Επισης

Το «πακέτο» που χρειάζεται μια νέα επιχείρηση για να κτίσει σχέση εμπιστοσύνης με την τράπεζά της
Inspire 2024: Οι καλύτεροι τρόποι για να μετατρέψετε μια ιδέα σε επιτυχημένη επιχείρηση
Inspire 2024: Οι start-ups και η σημασία του να παραμένουμε σταθεροί στους στόχους μας
H Χριστίνα Χριστοφή εντυπωσίασε με τις μαγειρικές της ικανότητες στο Inspire 2024
«Ask Me Anything Stage»: Εμπνευσμένη συζήτηση με νέους επιχειρηματίες στο Inspire 2024
Η έμπνευση περνά από την δράση: Οι προσωπικές ιστορίες δύο αθλητών και η καταξίωση για Καραισκάκειο
X. Προύντζος: Έτοιμη να αγκαλιάσει βιώσιμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες η Λευκωσία-Οι τέσσερις πυλώνες στρατηγικής
Ανέδειξε τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της υγείας ο Δημήτρης Σκουρίδης
Εκστρατεία ευαισθητοποίησης από την Inglot Cosmetics
Allianz Κύπρου: Στηρίζει την Υπηρεσία Ασθενοφόρων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ)