BOCH: LSE… ένα χρόνο μετά

Συμπληρώνεται ένας χρόνος που η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου τυγχάνει παράλληλης διαπραγμάτευσης τόσο στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου όσο και στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου (LSE). Η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου αποτέλεσε ένα στοίχημα της Διοίκησης του Συγκροτήματος προς τους μετόχους για ανάδειξη της αξίας της μετοχής. Με ποιες προοπτικές έγινε η εισαγωγή, τι προηγήθηκε, ποια ήταν τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα στον ένα χρόνο παρουσίας στο LSE και ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοί στόχοι που τέθηκαν από την αρχή.
 
Το πράσινο φως για εισαγωγή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου στο LSE έδωσαν οι μέτοχοι του Συγκροτήματος οι οποίοι σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 13 Δεκεμβρίου 2016 οπόταν και υπερψήφισαν το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης με το οποίο διαφοροποιήθηκε η εταιρική δομή με την εισαγωγή μιας νέας μητρικής εταιρείας με την επωνυμία ΒΟC Holdings, μια νεοσύστατη δημόσια εταιρεία περιορισμένη ευθύνης που συστάθηκε στην Ιρλανδία. 

Διαβάστε ακόμα: H θεαματική ανατροπή της VW

Μάλιστα λίγο πριν την είσοδο στο LSE η Τράπεζα Κύπρου προχώρησε στην πλήρη αποπληρωμή του ELA και στις 19 Ιανουαρίου 2017 η μετοχή της BOCH έκανε θεαματική έναρξη στην χρηματαγορά του Λονδίνου με την τιμή κλεισίματος να διαμορφώνεται στα €3.35 δημιουργώντας κλίμα ευφορίας και αισιοδοξίας προς την διοίκηση για την επιλογή τους.

 
Ενδεικτική του κλίματος αποτέλεσε και η δήλωση του Ανώτερου Εκτελεστικού Διευθυντή της Τράπεζας Τζον Χούριγκαν στο InBusinessNews, ο οποίος επισήμανε πως η εισαγωγή στο LSE αποτελεί την υλοποίηση των υποσχέσεων της Διοίκησης προς τους μετόχους, όταν αυτοί επένδυαν γύρω στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε μετοχές, ότι θα καταβάλλονταν προσπάθειες μεταφοράς των μετοχών σε μεγαλύτερο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο. Παράλληλα, χαρακτήριζε  την είσοδο στο LSE ως σημαντική στιγμή-σταθμός για την Τράπεζα Κύπρου που θα συμβάλει θετικά στην βελτίωση της εικόνας τόσο της εταιρείας όσο και της Κύπρου γενικότερα.
 
Προοπτικές και στόχοι
Η εισαγωγή των μετοχών στο LSE αποτέλεσε σημαντικό ορόσημο για την Τράπεζα η οποία ανέμενε πως μέσα από αυτή την κίνηση θα ενισχυόταν η ρευστότητα διαπραγμάτευσης των μετοχών, θα ενίσχυε την προβολή του Συγκροτήματος και θα οδηγούσε σε μια πιο διευρυμένη βάση επενδυτών ικανή να στηρίξει το Συγκρότημα μακροπρόθεσμα.
 
Μακροπρόθεσμός στόχος τη Τράπεζας ήταν και παραμένει η εισαγωγή των μετοχών της στην premium κατηγορία του LSE και προτίθεται να προχωρήσει στην υποβολή αίτησης για εισαγωγή στην κατηγορία αυτή στο μέλλον, με στόχο να θεωρηθεί επιλέξιμη για συμπερίληψη στους δείκτες FTSE UK.

Διαβάστε ακόμα: Οι Βραβευθέντες στα ΙΝ Business Awards 2017
 
Η πορεία της μετοχής στο LSE
Με το δεξί έγινε η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου καθώς η μετοχή κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της στις 19 Ιανουαρίου 2017 έκλεισε στα €3.35. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2017 η τιμή της μετοχής της BOCH στο LSE υποχώρησε στα €3.06.
 
Η μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση καταγράφηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2017 με τη μετοχή να υποχωρεί στα €2.75 σημειώνοντας ημερήσια πτώση 7,98%. Στους δύο μήνες που ακολούθησαν η μετοχή της BOCH τύγχανε διαπραγμάτευσης περίπου στα ίδια επίπεδα με μικρά σκαμπανεβάσματα, ενώ από τις 24 Απριλίου 2017 η τιμή της μετοχής ανέκαμψε για να φθάσει στο υψηλό έτους στις 12 Μαΐου 2017 οπόταν και η τιμή κλεισίματος στο LSE ήταν €3.40.
 
Από τις 21 Αυγούστου 2017 η τιμή της μετοχής άρχισε καθοδική πορεία για να φθάσει στα €2.61 στις 4 Οκτωβρίου 2014, ενώ στις 15 Δεκεμβρίου 2017 η τιμή υποχώρησε στο χαμηλό έτους και στα €2.25. Στις 17 Ιανουαρίου 2018 η τιμή της μετοχής της BOCH στο LSE έκλεισε στα €2.45.
 
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των συναλλαγών κατά το πρώτο έτος παρουσίας της BOCH στο LSE αυτός ανήλθε περίπου στις 21.500, με τον μεγαλύτερο αριθμό (2.829) να σημειώνεται τον Απρίλιου του 2017 και τον μικρότερο αριθμό (1.186) τον Μάρτιο του 2017.
 
Η συνολική αξία των συναλλαγών το πρώτο έτος διαμορφώθηκε στα €96 εκατ. με την μεγαλύτερη αξία (€19 εκατ.) να καταγράφεται τον Μάιο του 2017 και την μικρότερη (περίπου €5 εκατ.) τον Οκτώβριο του 2017.

Σύμφωνα και με την ιστοσελίδα του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου κατά το πρώτο χρόνο διαπραγμάτευσης στο LSE η μετοχή τους Συγκροτήματος υποχώρησε κατά 23,91%. 

Δειτε Επισης

Φιλελεύθερο ανά την Ευρώπη το ωράριο των καταστημάτων-Τι κατέδειξε έρευνα της Βουλής
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Κερδίζουν από τους ενοικιαστές τους Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ