Η Κύπρος διαθέτει τους λιγότερους και γηραιότερους αμπελώνες
07:39 - 21 Δεκεμβρίου 2017
Η συνολική έκταση που καλλιεργείται με αμπέλια στην ΕΕ ανήλθε στα 3,2 εκατομμύρια εκτάρια το 2015. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η εν λόγω έκταση αντιπροσώπευε το 1,8% της συνολικής έκτασης στην ΕΕ που χρησιμοποιείται στον τομέα της γεωργίας, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο αντιπροσωπεύει περίπου το 45% της συνολικής έκτασης με αμπέλια.
Σημειώνεται πως 17 κράτη-μέλη καλλιεργούν αμπέλια σε μεγάλη έκταση, ενώ μόνο οι Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία καλύπτουν σχεδόν τα τρία τέταρτα (74,1%) της αμπελουργικής έκτασης της ΕΕ. Η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Γερμανία ήταν οι επόμενοι μεγαλύτεροι παραγωγοί με συνολικό μερίδιο 18,2%. Η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Αυστρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Κύπρος, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Λουξεμβούργο κατείχαν έκαστο λιγότερο από 8.000 εκτάρια αμπελώνων (0,3% της συνολικής έκτασης με αμπέλια). Συγκεκριμένα η Κύπρος το 2015 διέθετε 7.781 εκτάρια με αμπελώνες.
Διαβάστε ακόμα: BookYourWeddingDay.com: Η κυπριακή start-up που θέλει να κατακτήσει τον κόσμο
Πέραν του ήμισυ οι ποικιλίες κόκκινου κρασιού
Οι κυριότερες ποικιλίες αμπελώνων κάλυπταν το 94,4% της συνολικής έκτασης που καλλιεργούνταν στην ΕΕ το 2015, ενώ υπήρχαν πάνω από 500 διαφορετικές «κυριότερες ποικιλίες αμπέλου». Ο αριθμός των κύριων ποικιλιών κυμαινόταν από 2 στην Κύπρο έως 96 στην Ιταλία.
Οι κόκκινες κύριες ποικιλίες κάλυπταν μεγαλύτερη έκταση από τις λευκές ποικιλίες. Συγκεκριμένα, το 52,7% της έκτασης των κυριότερων ποικιλιών αμπέλου καταλάμβανε κόκκινες κύριες ποικιλίες και 42,7% λευκές κύριες ποικιλίες. Οι κόκκινες ποικιλίες κυριάρχησαν σε 7 κράτη μέλη: Βουλγαρία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρο και Πορτογαλία. Λευκές ποικιλίες κυριαρχούσαν στην Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, την Κροατία, την Ουγγαρία, την Αυστρία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία. Στην Ελλάδα, ένα σημαντικό μερίδιο της περιοχής καταλάμβαναν ποικιλίες άλλων χρωμάτων (20,6%), κυρίως ροζ ποικιλία Ροδίτη.
Το 2015, οι πλέον καλλιεργημένες κόκκινες ποικιλίες στην ΕΕ ήταν το Cabernet Sauvignon (6,7%), Garnacha tinta, Merlot noir, Bobal, Cabernet franc και Montepulciano. Οι πιο καλλιεργημένες κύριες λευκές ποικιλίες ήταν η Airen (16,4%), Trebbiano toscano, Chardonnay blanc, Cayetana blanca, Trebbiano Romagnolo και Verdejo bianco.
Η μεγαλύτερη κόκκινη ποικιλία Cabernet Sauvignon και η τρίτη μεγαλύτερη ποικιλία Merlot noir καλλιεργήθηκαν σε μεγάλο αριθμό χωρών: το Cabernet σε 11 κράτη μέλη και το Merlot σε 12 κράτη μέλη. Για τις μεγάλες λευκές ποικιλίες η γεωγραφική εξάπλωση ήταν πολύ πιο περιορισμένη. Η Airen καλλιεργήθηκε μόνο στην Ισπανία, το Trebbiano στην Ιταλία και τη Γαλλία και το Cayetana blanca στην Ισπανία.
Διαβάστε ακόμα: Μ. Λεπτός: Ο θαυμασμός για τον Henry Ford και τα χαρίσματα του ηγέτη
Γηραιότεροι αμπελώνες στην ΕΕ
Στην ΕΕ το 40,7% της αμπελουργικής έκτασης ήταν μεταξύ 10 και 29 ετών, ενώ το 37,1% ήταν άνω των 30 ετών. Τα πολύ μικρά αμπέλια (ηλικίας κάτω των 3 ετών) κάλυψαν το 6,5%, ενώ το 15,7% της αμπελουργικής έκτασης ανήκε στην κατηγορία ηλικίας 3 έως 9 ετών.
Το μερίδιο της αμπελουργικής έκτασης με αμπέλια τουλάχιστον 30 ετών ποικίλει σημαντικά: από 22,2% στη Γερμανία έως 72,9% στην Κύπρο. Πολύ μικρά αμπέλια (λιγότερο από τρία χρόνια) είχαν τα υψηλότερα μερίδια της περιοχής στη Γαλλία (9,7%) και στη Γερμανία (7,7%).