ΥΓΕΑ: Η κότα με τα βιολογικά αυγά
08:30 - 16 Δεκεμβρίου 2017


Ο κ. Κωνσταντινίδης είναι ζωοτέχνης κι από μικρό παιδί μεγάλωσε μέσα σε φάρμες. «Η πρώτη μας φάρμα ήταν σε κατεχόμενη σήμερα περιοχή, όπου μεγάλωσα», είπε. Και πρόσθεσε: «Μέχρι 10 χρονών έμενα για πολλές ώρες στη φάρμα με τον παππού μου, ο οποίος σήμερα είναι αγνοούμενος. Ήταν μια μεγάλης έκτασης φάρμα με χοίρους και αγελάδες στην περιοχή Αγλαντζιάς προς την Τύμπου. Όταν στην Εισβολή αναγκαστήκαμε να την εγκαταλείψουμε, ο πατέρας μου πήγαινε κρυφά κάθε νύχτα κι έβγαζε τα ζώα έξω. Έτσι, καταφέραμε να ενοικιάσουμε ένα χώρο κοντά στο πάρκο Αθαλάσσας και να δημιουργήσουμε καινούργια φάρμα, ενώ η Κυβέρνηση μας παραχώρησε αργότερα χαλίτικη γη στο Γέρι».
Όπως είπε, προχωρά βάσει πενταετούς πλάνου και ήδη τον μήνα αυτό συμπληρώνονται δύο χρόνια: «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια όαση. Να φυτέψουμε γύρω στα 500 δέντρα και κάπου 500 με 600 αρωματικά, όπως, σπατζιά και λασμαρί, συνάμα τερατσιές, μορφιλιές και ελιές. Φυτέψαμε ήδη 300 παπουτσοσυκιές, που είναι superfood, από το οποίο τρέφονται οι μέλισσες, ο άνθρωπος και στο τέλος οι κότες». Στα πλάνα της εταιρείας περιλαμβάνεται, επίσης, η ανάπτυξη μελισσιών και ήδη υπάρχει, για τον σκοπό αυτό, σχετική αίτηση για ενοικίαση χαλίτικης γης: «Ο επιστάτης της φάρμας, Αντρέας Λοΐζου, ο οποίος είναι και μελισσοκόμος, θα αναλάβει μαζί με νέους που ασχολούνται με τον κλάδο αυτό, την παραγωγή του μελιού και μαζί, αν το θέλουν κι εκείνοι, να το προωθούμε υπό το brand Υγέα».
Η εταιρεία παράγει γύρω στις 3.000 αυγά την ημέρα, όταν οι θερμοκρασίες είναι ψηλές, ενώ αγγίζει τις 5.000 κατά τους φθινοπωρινούς μήνες. Πουλά γύρω στις 20.000 με 21.000 την εβδομάδα, ενώ στα υποστατικά της διαθέτει 4.000 όρνιθες και 2.500 νεοσσούς. «Εισάγουμε τους νεοσσούς από την Ολλανδία κάθε δέκα, περίπου, μήνες και οι όρνιθες παραμένουν στη φάρμα για 80 με 90 εβδομάδες προτού συνταξιοδοτηθούν», επεσήμανε.
Η διάθεση του προϊόντος είναι το πιο δύσκολο, ίσως, κομμάτι. Γιατί πρέπει να σου ανοίξουν τις πόρτες οι υπεραγορές κι αυτό γίνεται μόνο αν έχεις καλό προϊόν. «Εμείς είχαμε καλό προϊόν και καταφέραμε να μπούμε στην Υπεραγορά Αθηαινίτης και στις Υπεραγορές Αλφαμέγα, σε κάποια green shops, σε αρκετά εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και φούρνους», σημείωσε. Τόνισε, όμως, ότι το βασικότερο απ’ όλα είναι η αποδοχή και η εμπιστοσύνη του κόσμου: «Το σημαντικό δεν είναι τα έσοδα, αλλά ο κόσμος, ο οποίος σου λέει ευχαριστώ γι’ αυτό που του δίνεις, γιατί δεν χρησιμοποιείς αντιβιοτικά ή φάρμακα και είσαι σωστός. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή μας». Μάλιστα, η μονάδα παραγωγής είναι ανοικτή για τους καταναλωτές, αν και δεν εφαρμόζει προγράμματα επισκέψεων. Μπορεί, όμως, όποιος το επιθυμεί να την επισκεφθεί και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τη δουλειά που γίνεται στη βιοκαλλιέργεια: «Πρέπει να σ’ εμπιστευτεί ο καταναλωτής για να τον κερδίσεις. Από εκεί και πέρα έρχεται η από στόμα σε στόμα διαφήμιση, που είναι και η καλύτερη».
Ένα άλλο πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η εταιρεία από την αρχή της δημιουργίας της, αφορά στα αποθέματα τροφών: «Αν αργήσει το πλοίο στο λιμάνι ή αν κάνουν απεργία οι λιμενικοί τότε έχουμε πρόβλημα. Γι’ αυτό φροντίζουμε να έχουμε πάντα τροφές στοκ. Εισάγουμε κάθε μήνα από τους Μύλους Biogreco στη Σπάρτη και μάλιστα σε συνεργασία με την εταιρεία Riverland, ώστε να μειώνουμε το κόστος μεταφοράς. Μεταξύ των βιοκαλλιεργητών έχουμε έναν άγραφο νόμο, να βοηθάμε ο ένας τον άλλο. Όταν έχει ελλείψεις ο ένας, τον ενισχύει ο άλλος». Η εταιρεία του κ. Κωνσταντινίδη, εκτός από τα ράφια της κυπριακής αγοράς, κοιτά κι εκείνα του εξωτερικού. Προς το παρόν δεν έχει επεκταθεί με εξαγωγές, όμως σκέφτεται να το κάνει: «Υπάρχει ενδιαφέρον από χώρες του Αραβικού Κόλπου για τα βιολογικά αυγά Υγέα, δεν έχουμε, όμως, ακόμα αρκετή παραγωγή. Σ’ αυτό θα μας βοηθήσει η λειτουργία του αναθρεπτηρίου, αφού θα μπορούμε να έχουμε, πλέον, σταθερό αριθμό αυγών με 7.000, περίπου, όρνιθες στην παραγωγή».