Ανθεστήρια στον Πρωταρά

Μετά από αρκετά χρόνια ο Δήμος Παραλιμνίου αναβιώνει φέτος το θεσμό των Ανθεστηρίων Αμμοχώστου, το Σάββατο 9 Μαϊου 2015 και ώρα 18:00 στην οδό Πρωταρά η οποία θα είναι στολισμένη με λουλούδια και ανθοκατασκευές έτσι που να τοποθετεί τον κάθε επισκέπτη σε ένα ανοιξιάτικο και λουλουδένιο κλίμα, σε ηχητικές και μυρωδικές εικόνες Άνοιξης.

Τη συγκεκριμένη ημέρα, πολιτιστικά σύνολα, οργανισμοί, αθλητές, εθελοντές, δημότες κ.ά θα συμμετέχουν σε μια παρέλαση –πομπή υπό τη συνοδεία μουσικής και αρμάτων κατά μήκος της οδού Πρωταρά (λεωφόρος ξενοδοχείων).

Η πομπή θα ξεκινήσει από το χώρο που διεξάγονται οι εκδηλώσεις Κατακλυσμού Αμμοχώστου (πάνω από την παραλία  Fig Tree Bay)και θα τερματίσει στη Δημοτική πλατεία Εκδηλώσεων παρά το ξενοδοχείο  ODESSA όπου και θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις. 

Η αθλήτρια Ελένη Αρτυματά θα είναι η πριγκίπισσα της Άνοιξης που θα πλαισιώνει το άρμα του Δήμου Παραλιμνίου και θα ανοίξει τις εκδηλώσεις με το άναμμα της ιερής φλόγας. Θα ακολουθήσει η τελετή των Παναθηναίων στη Δημοτική  πλατεία  παρά το ξενοδοχείο ODESSA, όπου θα υπάρχουν μουσικοχορευτικές παραστάσεις και ψυχαγωγικό πρόγραμμα για τα παιδιά με ξυλοπόδαρους, φουσκωτά, μαγικά κόλπα, μασκότ, ανθοκατασκευές και  ανθοδημιουργίες για μικρούς και μεγάλους.

Η γιορτή των Ανθεστηρίων καθιερώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, κάθε Μάιο. Τα Ανθεστήρια είναι η γιορτή των λουλουδιών και της Άνοιξης και οι Κύπριοι γιορτάζουν με τα Ανθεστήρια την αναγέννηση της φύσης και του ανθρώπου. 

Τα σύγχρονα Ανθεστήρια έχουν άμεση σχέση με τα αρχαία Ανθεστήρια, τις τελετές της αρχαίας Αθήνας προς τιμήν του θεού του αμπελιού και της γονιμότητας, του θεού Διόνυσου. Η λέξη «Ανθεστήρια» σημαίνει γιορτή των λουλουδιών, αφού προέρχεται από τη λέξη «άνθος». Τα Ανθεστήρια ως θεσμός εορτάζετο πριν χρόνια στην Αμμόχωστο και από το 1990 στο Παραλίμνι με αποκορύφωμα την παρέλαση αρμάτων στολισμένων με λουλούδια στο στάδιο Παραλιμνίου, ενώ αναδεικνύετο και η Πριγκίπισσα της Άνοιξης. 

Δειτε Επισης

Το Limassol Blu Marine σε αποκριάτικους ρυθμούς το τριήμερο των καρναβαλιών
Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μία ρομαντική απόδραση στο ξενοδοχείο Annabelle
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor