«Γέννηση και Αναγέννηση» στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας

Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας, υποδέχθηκε στο πλαίσιο επίσημης τελετής, το ιστορικό έργο τέχνης «Γέννηση και Αναγέννηση» που κοσμούσε το Διεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας μέχρι την παράνομη τουρκική εισβολή του 1974. 

Το μωσαϊκό το οποίο παρουσιάζει την ιστορία της Κύπρου από την αρχαιότητα μέχρι την ανεξαρτησία, φιλοτεχνήθηκε από τον Βαλεντίνο Χαραλάμπους το 1967 κατόπιν σχετικής ανάθεσης που έγινε στον καλλιτέχνη από τη νεοσύστατη τότε Κυπριακή Δημοκρατία και αποτελούσε το σήμα κατατεθέν του Διεθνούς Αεροδρομίου Λευκωσίας. Σήμερα, το ίδιο έργο τέχνης, αποτελεί πλέον το σήμα κατατεθέν του Διεθνούς Αεροδρομίου Λάρνακας.

Μιλώντας στο πλαίσιο της τελετής εγκατάστασης και αποκάλυψης του έργου τέχνης στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο δημιουργός του έργου κ. Βαλεντίνος Χαραλάμπους, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά και συγκίνηση, επειδή όπως τόνισε, το έργο αυτό επιστρέφει στο φυσικό του χώρο που είναι το κύριο αεροδρόμιο της Κύπρου. Ο κύριος Χαραλάμπους ευχαρίστησε επίσης τη Hermes Airports, τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες καθώς και όλα τα μέλη της ομάδας που εργάστηκαν σκληρά για τη διάσωση του έργου αυτού και την τοποθέτηση του στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας.

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Hermes Airports κ. Ιάκωβος Ιακώβου επισήμανε ότι για τη Hermes, η διάσωση και η φιλοξενία του έργου αυτού, στο νέο κύριο αεροδρόμιο της χώρας μας, ήταν μια κορυφαία πολιτιστική προτεραιότητα. Για τη Hermes, συνέχισε, αποτελεί ύψιστη τιμή να φιλοξενούμε στο Αεροδρόμιο μας ένα έργο τέχνης που συμβολίζει την πορεία του λαού μας, δια μέσου των αιώνων. Το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας, κατέληξε, είναι η φυσική προέκταση και η συνέχιση του Αεροδρομίου Λευκωσίας, το οποίο από αυτή τη στιγμή, ζωντανεύει ξανά και ζει μέσα μας αλλά και μέσα σ’ αυτό το κτίριο.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, κ. Μάριος Δημητριάδης ανέφερε στην ομιλία του ότι αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή που παρευρίσκεται σε μια εκδήλωση που σηματοδοτεί την επιστροφή του έργου τέχνης «Γέννηση και Αναγέννηση» σε δημόσια θέα. Ο κ. Δημητριάδης, υπογράμμισε επίσης τη σπουδαιότητα αλλά και την ιστορική πολιτιστική αξία του συγκεκριμένου έργου τέχνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάσωση και μεταφορά του έργου τέχνης «Γέννηση και Αναγέννηση» στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας έγινε κατορθωτή χάρη στη συμβολή και τις προσπάθειες του αείμνηστου Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων, Τάσου Μητσόπουλου. Το έργο τέχνης «Γέννηση και Αναγέννηση» κοσμεί και πάλι το κύριο αεροδρόμιο της Κύπρου, παρέχοντας την ευκαιρία σε εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, να το θαυμάσουν αλλά και να μάθουν την ιστορία του.


Ομιλία από τον δημιουργό του έργου κ. Βαλεντίνο Χαραλάμπους.


Η στιγμή της αποκάλυψης του έργου.


Από αριστερά ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, ο κ. Βαλεντίνος Χαραλάμπους και ο πρόεδρος του δ.σ της Hermes Airports κ. Ιάκωβος Ιακώβου.


Γενική εικόνα από τη εκδήλωση.

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Το Limassol Blu Marine σε αποκριάτικους ρυθμούς το τριήμερο των καρναβαλιών
Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μία ρομαντική απόδραση στο ξενοδοχείο Annabelle
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor