Παρουσίαση βιβλίου: «Οι υδρογονάνθρακες της Κυπριακής Δημοκρατίας»

INBusinessNews  19/11/2012 15:05
Παρουσίαση βιβλίου: «Οι υδρογονάνθρακες της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Παρουσίαση βιβλίου: «Οι υδρογονάνθρακες της Κυπριακής Δημοκρατίας»

INBusinessNews  19/11/2012 15:05

Η ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένα γεγονός που με ποικίλους τρόπους θα επηρεάσει το ενεργειακό, οικονομικό αλλά και πολιτικό μέλλον της χώρας.

Υπό το φως αυτών των δεδομένων, η ΙΜΗ παρουσίασε χθες το βιβλίο του Δρος Γιώργου Π. Παμπορίδη με τίτλο «Οι υδρογονάνθρακες της Κυπριακής Δημοκρατίας», την πιο εμπεριστατωμένη μελέτη για τις νομικές, διεθνείς πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις του θέματος.

Στόχος της μελέτης είναι η παράθεση όλων των δεδομένων γύρω από την διαδικασία αναζήτησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, των προσπαθειών εντοπισμού των εν λόγω κοιτασμάτων και εξόρυξής τους, αλλά και των επιλογών που έχουμε ενώπιών μας για την εκμετάλλευσή τους. 

Το βιβλίου παρουσίασε ο ευρωβουλευτής, Γιαννάκης Κασουλίδης, χαρακτηρίζοντας το ως ένα εξαιρετικό βοήθημα και σημείο αναφοράς για όσους, επαγγελματίες και μη, θέλουν να είναι ενημερωμένοι γύρω από το τόσο σημαντικό θέμα του φυσικού αερίου, το οποίο θα επηρεάσει τις ζωές και το μέλλον όλων μας.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι η ορθή διαχείριση αυτού του πλούτου είναι η σημαντικότερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Όπως είπε, το βιβλίο είναι γραμμένο σε μια απλή και κατανοητή γλώσσα, ώστε ο καθένας να μπορεί να διαμορφώσει άποψη γύρω από το φλέγον αυτό θέμα.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της υπηρεσίας ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Σόλωνας Κασσίνης, προσφωνώντας το βιβλίο αναφέρθηκε στην ικανότητα του συγγραφέα να εξηγήσει μέσα σε περίπου 100 σελίδες όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει κανείς για το φυσικό αέριο.

Στο βιβλίο γίνεται μια ιστορική αναδρομή με όλα τα σημαντικά γεγονός και ενέργειες που στιγμάτισαν την όλη προσπάθεια, παρατίθεται το νομικό πλαίσιο εντός του οποίου κινήθηκαν οι όλες διαδικασίες και αναλύονται οι διεθνείς σχέσεις, οι συσχετισμοί δυνάμεων και ισορροπιών στην περιοχή. Τέλος, αναδεικνύονται τα ζητήματα που εγείρονται και οφείλουν να απαντηθούν από την κυπριακή πολιτεία προκειμένου να μπορέσει η Κύπρος να μεγιστοποιήσει τα όποια οφείλει προκύπτουν, τόσο οικονομικά όσο και γεωπολιτικά.


 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας