Νέα διάλεξη της διαδικτυακής δράσης «Μίλα μου Ιστορικά»

Η σειρά  διαδικτυακών διαλέξεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου εμπλουτίζεται με το επεισόδιο-διάλεξη του Δρος Νίκου Κουρέα, «Η διαμόρφωση και εξέλιξη της τάξης των βουργεσίων στο φραγκικό βασίλειο της Κύπρου 1192-1474», το οποίο παρουσιάζεται από σήμερα Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου.

Θεματική Διάλεξης:

Έχει λεχθεί κατ’ επανάληψη πως το κυπριακό βασίλειο των Λουζινιανών είχε πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό χαρακτήρα. Αυτό το γνώρισμα εκδηλώνεται πρωτίστως στην περίπτωση των βουργεσίων, κοινωνικής ομάδας αποτελούμενης κυρίως από έμπορους, νομικούς, γραφείς και τεχνίτες. Οι ευγενείς ήταν ως επί το πλείστο Φράγκοι στην καταγωγή, και οι δουλοπάροικοι Έλληνες.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω κοινωνικά στρώματα η τάξη των βουργεσίων ενσωμάτωνε Φράγκους, Έλληνες, Αρμένιους και Σύριους. Ως εκ τούτου αποτέλεσε το κατ’ εξοχή παράδειγμα της επικρατούσης και διαχρονικής πολυπολιτισμικότητας που χαρακτήριζε το μεσαιωνικό βασίλειο της Κύπρου. Αυτή την πολυπολιτισμικότητα, εξάλλου, η τάξη των βουργεσίων την ενσωμάτωνε και την ενσάρκωνε στα ίδια τα μέλη της, ένα θρησκευτικά και εθνικά ετερόκλητο σύνολο το οποίο διαμορφώθηκε και εξελίχθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας του κυπριακού μεσαιωνικού βασιλείου και συνέχισε να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στα κυπριακά δρώμενα κατά την ενετική εποχή.

Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή:

Ο Δρ Νίκος Κουρέας σπούδασε αρχαία και μεσαιωνική ιστορία (πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και εργάζεται ως Ανώτερος Ερευνητής στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, με ειδικότητα την ιστορία της Κύπρου κατά την εποχής των Λουζινιανών (1191-1473) όταν ήταν φραγκικό βασίλειο.

Έχει δημοσιεύσει διάφορα άρθρα και βιβλία επί του θέματος. Αναφέρονται ενδεικτικά η μονογραφία The Latin Church in Cyprus 1195-1312 (Aldershot: Ashgate Publishing Ltd, 1997), η συνέχεια της  The Latin Church of Cyprus 1313-1378 (Nicosia: Cyprus Research Centre, 2010) και σε συνεργασία με τον καθηγητή Peter Edbury η μετάφραση στην αγγλική γλώσσα του ανώνυμου ιταλικού χρονικού για τη μεσαιωνική Κύπρου, το χρονικό του Αμάντι, με τίτλο The Chronicle of Amadi translated from the Italian (Nicosia: Cyprus Research Centre, 2015). Πέρυσι δημοσίευσε μονογραφία με τίτλο The Burgesses of Lusignan Cyprus, 1192-1474.

Δειτε Επισης

Το Limassol Blu Marine σε αποκριάτικους ρυθμούς το τριήμερο των καρναβαλιών
Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μία ρομαντική απόδραση στο ξενοδοχείο Annabelle
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor