Τελικός και Τελετή Βράβευσης «StartUp 2020»: Η Eleutho κατέκτησε την κορυφή

Συνεχίζοντας τις προσπάθειές για την ενθάρρυνση των επιχειρηματικών ιδεών και της καινοτομίας, ο Junior Achievement Κύπρου (JA Cyprus) διοργάνωσε την Τρίτη 1η Ιουνίου 2021 τον Τελικό και Τελετή Βράβευσης του προγράμματος «StartUp 2020». Ο διαγωνισμός αποτέλεσε την κορύφωση των προσπαθειών πέραν των 230 φοιτητών/τριών, ηλικίας 18-30 ετών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, 10 φιναλίστ από τις 43 φοιτητικές εταιρείες που δημιουργήθηκαν το 2021,  είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις καινοτόμες επιχειρηματικές τους ιδέες και αξιολογήθηκαν μέσω συνεντεύξεων από την Κριτική Επιτροπή.  

Η κριτική επιτροπή αποτελείτο από τον κ. Ανδρέα Παπαδόπουλο, Προέδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Junior Achievement Κύπρου, τον κ. Σπύρο Χαρίτου από το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Κύπρο, τον κ. Θεόδωρο Λουκαΐδη Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος  Έρευνας και Καινοτομίας και τον κ. Κώστα Τζιαμαλή, Group Risk and Investor Relations Director, Asbis. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού, κ. Κυριάκος Κόκκινος.

Το πρόγραμμα StartUp, μετά και από την περσινή μεγάλη του επιτυχία, με την αντιπροσωπευτική μας ομάδα  Aid4All να κατακτάει την 1η θέση στην Ευρώπη, εφαρμόστηκε φέτος σε 6 Πανεπιστήμια της Κύπρου, με τη στήριξη 11 εκπαιδευτικών και 19 μεντόρων.
 

Επιχειρηματική ιδέα της Χρονιάς 2021 αναδείχθηκε η ιδέα της ομάδας Eleutho Diagnostics, η οποία στοχεύει στις ακριβείς προβλέψεις  εάν μια γυναίκα θα γεννήσει κανονικά ή πριν από τον χρόνο της. Με τη χρήση ενός αλγορίθμου, τεχνητής νοημοσύνης και αισθητήρων EHG, ο γυναικολόγος θα ενημερωθεί από την πλατφόρμα για την πρόβλεψη της πρόωρης γέννησης και στη συνέχεια θα συμβουλεύει την έγκυο γυναίκα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές.  Η ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου υποστηρίχθηκε από την καθηγήτρια τους Ντάινα Νικολάου και τον μέντορά τους Ιούλιο Γεωργίου.

Δεύτερη αναδείχθηκε η ομάδα   Kitouch, από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Η ομάδα δημιούργησε η οποία στοχεύει προμηθεύει ιατρικά αναλώσιμα και επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα για ανθρώπινη χρήση. Φροντίζει για την ασφαλή αλληλεπίδραση μεταξύ υγιών ανθρώπων και ενός ατόμου που απαιτείται να απομονωθεί λόγω λοιμώξεων. Η ομάδα στηριζόταν από τις καθηγήτριες τους  Μαρκέλλα Μενοίκου και Αγγέλα Πέτρου και τον μέντορα τους Παναγιώτη Φιλήμη.

Την τρίτη θέση κατέκτησε η ομάδα Dynamics, από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, η οποία προτίθεται να δημιουργήσει καινοτόμα προϊόντα χρησιμοποιώντας τοπικές πρώτες ύλες, με σκοπό την ενίσχυση της ανθρώπινης υγείας, αλλά χωρίς να παραμελεί τον σεβασμό για το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, η ομάδα δημιούργησε ρόφημα με βάση το χαρούπι και τη χρήση της διαδικασίας ζύμωσης με μικροοργανισμούς.  Την ομάδα στήριξαν οι καθηγητές Δημήτρης Τσάλτας και Φώτης Παπαδήμας καθώς και η μέντορας τους Δήμητρα Χριστοδουλίδου.

Η Eleutho Diagnostics θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό του JA Europe, European Enterprise Challenge 2021 που θα διεξαχθεί στις 29 Ιουνίου μέχρι 15 Ιουλίου και θα φιλοξενείται διαδικτυακά από το JA Lithuania . Την κυπριακή ομάδα θα εκπροσωπήσουν οι Ελένη Τοβλετιάν, Παναγιώτης Προκόπη, Ραφαήλ Φρίξου και Γιώργος Παφίτης.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και το Γραφείο του Επικεφαλής Επιστήμονα.

Δειτε Επισης

Το Limassol Blu Marine σε αποκριάτικους ρυθμούς το τριήμερο των καρναβαλιών
Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor
Πνευματικά δικαιώματα: Χρήση έργων από επιχειρήσεις και καταστήματα