Πρόβειο μαλλί, Κυκλική οικονομία & θεραπευτικό πλέξιμο

Μια ιδιαίτερη και ταυτόχρονα πρωτοποριακή πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη με την διακήρυξη της «Malpenga» στην Biella της Ιταλίας, στις 10 Οκτωβρίου του 2019.Η διακήρυξη που έχει συμφωνηθεί αφορά στον κοινό στόχο μεταξύ ομάδων και οργανώσεων Ευρωπαϊκών χωρών να αναζητήσουν λύσεις στο πρόβλημα της απόρριψης του πρόβειου μαλλιού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αξιοποίηση του πρόβειου μαλλιού στην υγεία και την ευημερία των ατόμων και της κοινωνίας. Το ίδρυμα EWE (European Wool Exchange) στην Κύπρο, έχει ως σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των διαφόρων οργανώσεων και ομάδων στην Ευρώπη που ενδιαφέρονται για την κυκλική οικονομία του πρόβειου μαλλιού και την επιστροφή του στην κοινωνία μας ως πολύτιμος πόρος για πολλές χρήσεις παρά ως ένα οργανικό απόβλητο. Ιδρυτής του EWE είναι ο Δρ. Alberto Costa, Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Σχολής Ογκολογίας, διεθνώς αναγνωρισμένος για το έργο του για την πρόοδο της διαχείρισης του καρκίνου του μαστού. Είναι συνιδρυτής της Europa Donna και του Ευρωπαϊκού συνασπισμού για τον καρκίνο του μαστού.

Στην Ευρώπη σήμερα υπάρχουν περίπου 100 εκατομμύρια πρόβατα, των οποίων το μαλλί παραμένει αναξιοποίητο και απορρίπτεται. Εκτιμάται ότι σχεδόν η μισή παραγωγή μαλλιού στην Ευρώπη καταστρέφεται, θάβεται ή καίγεται, με αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον. Ένα μόνο πρόβατο προσφέρει 1,5-3 κιλά μαλλιού ετησίως και ολόκληρος ο Ευρωπαϊκός πληθυσμός παράγει περίπου 200,000 τόνους μαλλί ετησίως. Το ετήσιο κούρεμα είναι απαραίτητο για την ευημερία των ζώων και η διάμετρος των ινών του μαλλιού καθορίζει τη χρήση του. Το λεπτότερο μαλλί είναι κατάλληλο για την κατασκευή ενδυμάτων, το μεσαίο μαλλί χρησιμοποιείται είτε για ενδύματα, νήματα είτε για ταπετσαρίες, ενώ το χοντρό μαλλί χρησιμοποιείται για την κατασκευή χαλιών και μονωτικών πάνελ. Από πρόβειο μαλλί κατασκευάζονται επίσης η λανολίνη, βασική πρώτη ύλη σε καλλυντικές κρέμες, συγκολλητικές ουσίες και λιπάσματα.

Το EWE υποστηρίζει και προωθεί το πλέξιμο, μία από τις αρχαιότερες χειροτεχνίες που μπορεί να μεταμορφώσει το μαλλί σε χρήσιμα και μερικές φορές καλλιτεχνικά αντικείμενα. Συγκεκριμένα προωθούμε το «θεραπευτικό πλέξιμο» για να δείξουμε την εξαιρετική ικανότητα του πλεξίματος να ηρεμεί το μυαλό, να μειώνει το άγχος και τον πόνο και να διευκολύνει την κοινωνική ένταξη. Η αποστολή μας είναι να χρησιμοποιήσουμε το θεραπευτικό πλέξιμο για να βελτιώσουμε την ευεξία γενικά, ως συμπλήρωμα των ιατρικών θεραπειών, όπως επίσης και την αυτοδιαχείριση των μακροπρόθεσμων συνθηκών υγείας.

Η πρωτοβουλία εκτείνεται σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής του μαλλιού και των υποπροϊόντων του, στοχεύοντας σε όλες τις πιθανές αγορές και προωθεί νέες τεχνολογίες και διαδικασίες κυκλικής οικονομίας.

Μέγα Χορηγός: Ελληνική Τράπεζα
Χορηγοί: Alion, The Breast Center of Cyprus, Ερμής Catering, Laiko Cosmos Trading
Συν διοργανωτής: Gnosisnet
 

Δειτε Επισης

Το Limassol Blu Marine σε αποκριάτικους ρυθμούς το τριήμερο των καρναβαλιών
Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μία ρομαντική απόδραση στο ξενοδοχείο Annabelle
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor