Κύπρος: η πρώτη χώρα της Ευρώπης με τα περισσότερα πρόωρα νεογνά

Η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου. Καθιερώθηκε το 2008 με πρωτοβουλία γονέων προώρων νεογνών και του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για την Φροντίδα των Νεογνών (EFCNI).
 
Κάθε χρόνο γεννιούνται 15 εκατομμύρια πρόωρα μωρά σε όλο τον κόσμο, ενώ πάνω από 1 εκατομμύριο χάνουν τη ζωή τους. Η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης με τα περισσότερα πρόωρα νεογνά, με ποσοστό 11,1%. Στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, ο μέσος όρος Προωρότητας είναι περίπου 8,7%.
 
Στην επιστημονική κοινότητα, πρόωρα ονομάζονται τα νεογνά που έρχονται στον κόσμο πριν από την 37η εβδομάδα της κύησης. Η προωρότητα είναι η πρώτη αιτία θανάτου των παιδιών κάτω των 5 ετών. Οι πιθανότητες επιβίωσης των προώρων εξαρτώνται από τον βαθμό προωρότητας, την αιτία, τις ενδομήτριες συνθήκες, την κατάλληλη διαχείριση κατά τον τοκετό και την σωστή μεταφορά στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ). Εκεί παρέχεται η απαιτούμενη υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό, στο σωστό περιβάλλον και στην κατάλληλη υποδομή. Σε κάποιες περιπτώσεις, η προωρότητα μπορεί να επιφέρει σημαντικά προβλήματα στο νεογνό. Τα περισσότερα όμως προβλήματα ξεπερνιούνται με την ηλικιακή ωρίμανση του βρέφους, και την έγκαιρη παρέμβαση. Το ποσοστό επιβίωσης των πρόωρων νεογνών έχει βελτιωθεί  σημαντικά τα τελευταία χρόνια, λόγω της άριστης και εξειδικευμένης φροντίδας στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) του Νοσοκομείου Αρχ. Μακάριος ΙΙΙ, η οποία είναι κέντρο αναφοράς για όλη την Κύπρο. Σημαντικός  είναι και  ο επικουρικός ρόλος και η προσφορά της  Μονάδας Νεογνών της Λεμεσού.  
 
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας, στις 17 Νοεμβρίου 2020, ο Σύνδεσμος «Μωρά Θαύματα», προτίθεται να πραγματοποιήσει σειρά δράσεων με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την προωρότητα.
 
Στις 17/11/2020 στις 18:00 θα φωταγωγηθούν με χρώμα μωβ -το χρώμα που καθιερώθηκε ως το χρώμα της προωρότητας- το Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας, το Κυπριακό Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκωσίας και τα Μεσαιωνικά Κάστρα Λεμεσού και Πάφου. Επίσης θα σταλούν δώρα στα νεογνά που νοσηλεύονται στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, προσφορά της εταιρίας A.J Vouros Ltd.
 
Ο Σύνδεσμος παραμένει σταθερά προσηλωμένος στο όραμα του, που είναι η επέκταση και η παροχή κάθε δυνατής στήριξης της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ).
 
Συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος προωθεί:
  • Όλα τα νεογέννητα να έχουν ίση πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας περίθαλψη
  • Επαφή δέρμα με δέρμα (kangaroo care)
  • Χορήγηση μητρικού γάλακτος
  • Πλήρης πληροφόρηση των γονέων για θέματα που αφορούν το νεογνό τους κατά το διάστημα νοσηλείας
  • Δημιουργία συνθηκών για παραμονή των γονέων κοντά στο νεογνό τους στην ΜΕΝΝ, καθώς η παρουσία τους είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξή του
  • Σύγχρονο εξοπλισμό μέσω δωρεών και εισφορών
  • Βελτίωση και αναβάθμιση της υποδομής της ΜΕΝΝ
  • Εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού γύρω από τις επιπτώσεις πρόωρης γέννησης
 
Τέλος, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας, η Πρόεδρος του Συνδέσμου «Μωρά Θαύματα», Έλενα Μεγαλέμου Τριανταφυλλίδου, ευχαριστεί όλο τον κόσμο που έχει αγκαλιάσει και στηρίξει με αφοσίωση και εμπιστοσύνη τον Σύνδεσμο καθώς και τον κύριο  χορηγό του, τον ΟΠΑΠ Κύπρου, που βοήθησαν να επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος που έθεσε ο Σύνδεσμος σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. Όπως εξηγεί, πρόκειται για την αγορά και δωρεά προς το κράτος, ενός υπερσύγχρονου ασθενοφόρου, αξίας 300,000 ευρώ, ειδικά διαμορφωμένου για πρόωρα, νεογνά με προβλήματα υγείας, παιδιά και εγκύους ούτως ώστε να μεταφέρονται με ασφάλεια από και προς τις ειδικές Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας του Νοσοκομείου Αρχ. Μακάριου ΙΙΙ και του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού. 
 
«Μαζί συνεχίζουμε με συνέπεια και με το βλέμμα στραμμένο στο όραμα μας ούτως ώστε το κάθε πρόωρο, να έχει το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή.»

Δειτε Επισης

Το Limassol Blu Marine σε αποκριάτικους ρυθμούς το τριήμερο των καρναβαλιών
Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μία ρομαντική απόδραση στο ξενοδοχείο Annabelle
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor