Τελική Έκθεση Εικονικής Πραγματικότητας του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Με μια «ζωντανή» διαδικτυακή τελετή έναρξης εγκαινιάστηκε η πρώτη Τελική Έκθεση Εικονικής Πραγματικότητας του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη δουλειά των φοιτητών αλλά και να ενημερωθούν για τις δράσεις, τις δραστηριότητες και τις εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις του Τμήματος.
 
Η Τελική Έκθεση του Τμήματος είναι η πιο σημαντική και πολυαναμενόμενη δράση της χρονιάς η οποία συνήθως πραγματοποιείται στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Τμήματος, στο Architecture Research Centre (ARC). Φέτος, το Τμήμα ανταποκρίθηκε καινοτόμα στις προκλήσεις της εποχής ετοιμάζοντας έναν διαδικτυακό εκθεσιακό χώρο – μια ψηφιακή εκδοχή του κτηρίου ARC η οποία φιλοξένησε τις εργασίες των φοιτητών του της ακαδημαϊκής χρονιάς 2019-2020.

Σχολιάζοντας, κατά την έναρξη της έκθεσης, η Πρόεδρος του Τμήματος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαρκέλλα Μενοίκου, σημείωσε πως το εγχείρημα είναι ενδεικτικό της ανθεκτικότητας, της επινοητικότητας και της ποιοτικής δουλειάς που παράγεται στο Τμήμα. Ακολούθως, παρουσίασε τις κυριότερες επιτυχίες του Τμήματος κατά το περασμένο ακαδημαϊκό έτος και ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στο Κρατικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2019 που έλαβε ο Καθηγητής του Τμήματος Γιώργος Χατζηχρήστου, στην κατηγορία «Εξαιρετικό Αρχιτεκτονικό Έργο».

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Αγγέλα Κυριάκου Πέτρου παρουσίασε σε συντομία τη δομή του Προγράμματος Αρχιτεκτονικής, εστιάζοντας κυρίως στο μάθημα της αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Τόνισε την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών του εαρινού εξάμηνου 2020, που πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά και στις οποίες κλήθηκαν να συμμετάσχουν διεθνείς ειδήμονες του χώρου με τις κριτικές ή τα σχόλιά τους.

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Άννα Ευσταθίου παρουσίασε το Πρόγραμμα Εσωτερικού Σχεδιασμού και ο Επίκουρος Καθηγητής Μιχάλης Γεωργίου το Πρόγραμμα Ψηφιακού Σχεδιασμού και Κατασκευής. Ο κ. Γεωργίου σημείωσε πως το νέο εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα άρχισε να παραδίδεται το χειμερινό εξάμηνο 2019 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ της Αυστρίας. Τον Δεκέμβρη του 2019 πραγματοποιήθηκε, στα πλαίσια του προγράμματος, το πρώτο δια ζώσης εντατικό εργαστήριο δύο εβδομάδων στη Λευκωσία, κατά το οποίο οι διεθνείς φοιτητές του προγράμματός είχαν την ευκαιρία να πειραματιστούν με τεχνολογίες ψηφιακής κατασκευής καθώς επίσης και να συμμετάσχουν σε σειρά εκπαιδευτικών εκδρομών, διαλέξεων και παρουσιάσεων. Το αποτέλεσμα του εργαστηρίου, ένα ψηφιακά κατασκευασμένο πρωτότυπο έργο επονομαζόμενο X-Max, εκτίθεται τώρα στην Πλατεία Ελευθερίας.

Ο Καθηγητής Γιώργος Χατζηχρήστου παρουσίασε μια σειρά δράσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο 2019-2020, εκ των οποίων ένα εργαστήριο κατασκευής που πραγματοποιήθηκε στις Πλάτρες, για δύο εβδομάδες, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου και τη συμμετοχή της Μεσογειακής Ένωσης Αρχιτεκτόνων. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, Κύπριοι και διεθνείς φοιτητές σχεδίασαν και κατασκεύασαν σειρά ξύλινων κατασκευών οι οποίες τοποθετήθηκαν μόνιμα σε κομβικές τοποθεσίες του ορεινού αυτού θέρετρου.

Η τελετή έναρξης ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των πέντε καλύτερων σχεδιαστικών έργων των φετινών απόφοιτων του Τμήματος και μια τελετή βράβευσης κατά την οποία οι διδάσκοντες βράβευσαν τους φοιτητές με την καλύτερη ακαδημαϊκή απόδοση.

Πριν από την επίσημη έναρξη της έκθεσης ο Μιχάλης Γεωργίου παρουσίασε λεπτομέρειες σε σχέση με την δημιουργία της έκθεσης και ευχαρίστησε την καταπληκτική ομάδα φοιτητών καθώς και τους εξωτερικούς συνεργάτες που συμμετείχαν στη διαδικασία.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την διαδικτυακή τελετή έναρξης πατώντας εδώ. Και μπορείτε να περιηγηθείτε στην τελική έκθεση Εικονικής Πραγματικότητας ARC 2020 του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας πατώντας εδώ.
 
 
 

Δειτε Επισης

Το Limassol Blu Marine σε αποκριάτικους ρυθμούς το τριήμερο των καρναβαλιών
Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μία ρομαντική απόδραση στο ξενοδοχείο Annabelle
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor